Om du går i köptagen för en ny mobil är kanske den första fråga du ställer dig om du ska välja en Iphone eller en Android-telefon. Samma sak om du vill ha en surfplatta, även om Windows numera känns som ett intressant tredje alternativ – framför allt om du också vill jobba på den som en vanlig dator. För mobilen eller för traditionellt surfplatte-användande är det dock två system som dominerar totalt.

Intresset för rena surfplattor har också dalat medan suget efter nyare och bättre telefoner fortsätter vara lika hett som alltid. Därför väljer vi att kolla just på mobilerna, och hur bra systemen fungerar där. Du gör i princip samma saker på en större telefon och en surfplatta. Plus en massa annat.

Alternativen svagare än någonsin

Hur är det med andra mobila operativsystem då? Inget vidare, visar det sig. Mindre än en procent av marknaden kör i dag något annat än Android och IOS. Blackberry har i princip gått i graven – deras nyaste topptelefonen kör Android, och uppstickare som Firefox OS och Tizen har aldrig fått något genomslag.

I tidigare jämförelser har vi haft med Windows Phone och Windows Mobile (det bytte namn för ett par år sedan), men de skippar vi i år. Microsoft har inte släppt en ny Lumia-mobil på ett helt år, och inget nytt flaggskepp sedan 2015. Endast en större tillverkare har släppt en Windows-lur i Sverige på senare tid, den extremt specialiserade Elite X3 byggd för nischad företagsanvändning.

Det ser också ut som om Microsoft börjar ge upp. När Samsung nyligen lanserade Galaxy S8 (en Android-telefon, givetvis) var Microsoft med på tåget och avslöjade att de varit med och gemensamt tagit fram en speciell Windowsanpassad version av den (men fortfarande Android) som kommer att säljas i USA. Viktiga komponenter för att integrera telefoner till Windows, som mobila Office och Onedrive, finns dessutom till både Android och IOS. Den som vill ha Microsofts ekosystem på sin telefon kommer långt med dessa lösningar.

Så vad är bäst just nu? Vi har ställt senaste versionerna av IOS och Android mot varandra i tio ronder.