Att titta på film direkt på datorn funkar utmärkt, men är kanske inte något som du vill göra tillsammans med andra. Datorns mindre bildyta, för att inte tala om surfplattans eller mobilens skärm, ger ju inte direkt någon bioupplevelse. Och varför inte spela spel på en rejäl 55-tummare iställer för på en liten skärm? Då sitter det fint att kunna koppla din uppkopplade apparat till tv:n. Tyvärr har tv, film- och videoindustrin inte jobbat åt samma håll som dator- och mobilbranschen. Det finns helt enkelt en mängd olika format för att överföra film digitalt och via nätverk eller kabel.

Smart-tv
Även om du har massor av appar i din tv är det sällan dessa fungerar lika bra som de du har i mobilen eller surfplattan.

Missa inte: Istället för Imax - bygg din egen hemmabiolåda

Tack och lov har hdmi-standarden i allt väsentligt tagit över, men flera år framöver kommer vi att behöva fixa med de äldre gränssnitten. Vi visar olika metoder för att ansluta till den större bildskärmen; vissa är enkla, andra betydligt bökigare.

Dator

hdmi

Enkelt: Hdmi
High-Definition Multimedia Interface är ett gränssnitt för överföring av digital bild och ljud. Har du en sådan anslutning på både din dator och din tv är det bara att köpa en sladd, koppla in och köra.
Pris: 75 kr och uppåt.

Apple TV

Medeljobbigt: Trådlöst
Det finns en uppsjö av mediabryggor på marknaden, exempelvis från Apple, Google, Philips och många andra. Gemensamt är att de ansluts till tv:ns hdmi-ingång och kräver trådlöst nätverk (wifi). Du spelar sedan upp filmen på din dator eller handhållna enhet, som trådlöst strömmar innehållet till en box som sedan visar filmen på tv:n. Eller att du initierar en start av strömmande tjänst direkt till mediabryggan, men sedan styr denna från din mobil eller surfplatta.
Pris: 300 kr och uppåt (exklusive pris för wifi-router).

Bökigt: Adaptrar
Om din dator inte har hdmi-ingång och om du varken vill eller kan använda wifi och en strömmande medier-box kan du konvertera signalen från skärmutgången från din dator till ett gränssnitt som passar din tv. Omvänt: om din dator har hdmi-utgång men tv:n inte har hdmi-anslutning använder du en adapter för att kunna visa film på tv:n.

hdmi till komposit

Hdmi till komposit
Om du har hdmi ut från datorn men tv:n har den äldre anslutningstyp som brukar kallas komposit finns det adaptrar som klarar den övergången. Signalen delas upp i en video-anslutning och två för ljud (höger/vänster).
Pris: 150 kr och uppåt.

vga till hdmi

Vga till Hdmi
Om din dator har en skärmutgång av den äldre sort som heter vga kan du konvertera till hdmi om tv:n har en sådan ingång. Vga överför dock inte ljud och du behöver en ljudsladd att koppla till datorns ljudutgång (mini-tele) och till tv:n eller förstärkare (rca-anslutning).
Pris: 150 kr och uppåt.

dvi till hdmi

Dvi till Hdmi
***Bild: dvi till HDMI.png
Om din dator har en skärmutgång av typen dvi kan du konvertera till hdmi om tv:n har en sådan ingång. Dvi överför inte heller ljud så även här behöver du en ljudsladd att koppla till datorns ljudutgång och vidare till tv:n eller förstärkare.
Pris: 125 kr och uppåt

vga till komposit

Vga till komposit
***Bild: vga till komposit.png
Om din dator har en skärmutgång av den äldre sorten som heter vga och tv:n har komposit-ingångar finns det adaptrar även för detta ändamål. Dessa är ofta små boxar som du sedan ansluter kablar till. Precis som med dvi-anslutning krävs en separat kabel för ljudet. 
Pris: 150 kr och uppåt

hdmi till scart

Hdmi till scart
Den synnerligen skrymmande anslutningsstandarden scart (Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) hittar du på äldre tjock-tv-apparater av så god kvalitet att de fortfarande hänger med, exempelvis Sonys Wega-serie. Om du har en sådan klenod kan du konvertera från hdmi-ut från din dator till en scart-ingång.
Pris: 200 kr och uppåt

Fakta

I förekommande fall behöver du läsa på i hjälpfiler eller användarforum vad gäller hur du aktiverar skärmdelning eller strömning av medieinnehåll som film över nätverk. Detsamma gäller givetvis din tv. Det brukar emellertid vara ganska enkelt att navigera fram till rätt inställning på tv:n genom att välja Meny och sedan stega fram till Av-ingång och välja Hdmi eller den typ av videoingång du valt att använda.

Det finns många adapterlösningar på marknaden som klarar mer än en sorts konvertering på samma gång, så kallade signalomvandlare av videosignaler från din pryl till tv:n. De flesta av de små boxarna kräver strömförsörjning via usb eller nätaggregat. De vi har testat har fungerat med godkänt resultat, men det gäller som sagt att ha en ledig usb-port samt ett dito eluttag.