Att ge sig på att försöka ta reda på vilket mobilt operativsystem som är det bästa är minerad mark för oss journalister – varje system har gott om så väl ivriga ”fanboys” och försvarare samt hårdföra kritiker och oavsett vilket läger man hamnar i kan man se fram emot en riktig skitstorm i kommentarsfälten.

Själv har jag nästan alltid använt mig av Android-telefoner privat, eftersom jag gillar de många anpassningsmöjligheter som finns i systemet. Samtidigt bidrog det otrevliga och förvisso inte för Android unika fenomenet med att telefonen blir långsammare ju fler appar som installerats på den och ju längre tid den använts till att jag för ett drygt år sedan bestämde mig för att prova att skaffa en Windows-telefon i stället.

Det handlade nog inte så mycket om att jag tyckte Windows Phone verkade bättre än Android eller Ios som att jag ville känna mig lite unik och annorlunda – det är ju bara en bråkdel av de svenska mobilanvändarna i dag som kör Windows Phone.

Tack vare ett, i jämförelse med Android, ganska nedskalat gränssnitt kändes Windows Phone piggt och fräscht då, på min Lumia 1020, även om inte minst avsaknaden av widgetar gjorde att systemet efter ett tag började kännas stelt och omodernt.

Den efterlängtade Windows Phone 8.1-uppdateringen gjorde heller inte att telefonen kändes särskilt mycket modernare, snarare har den blivit slöare i menyerna än tidigare och telefonen har nu även börjat få sin beskärda del av totalkrascher.

Utan några siffror eller rapporter att grunda det på, så gissar jag dock att rätt många mobilanvändare är ganska obenägna att vilja byta system när de väl har snöat in på ett sådant. Många Android-användare i min bekantskapskrets fortsätter köpa samma märke år efter år och många Iphone-användare fortsätter köpa nya Iphone-modeller allt eftersom Apple släpper dem.

För egen del blir det dock att byta operativsystem för tredje gången nu i höst – jag är bra nyfiken på att få hugga tag i Iphone 6.

Kent Vilhelmsson

Fakta

Kent Vilhelmsson är teknikskribent på PC för Alla, och en av dem som skriver på pcforalla.se/debatt