Förra hösten släppte LG 8 tums Androidplattan G Pad. Efter att inte riktigt ha imponerat på tabletsidan, och knappt gjort några försök alls visade det sig att de kunde leverera riktigt hög kvalitet bara de lade manken till och faktiskt släppte en platta som var snabb trots blygsam hårdvara, snygg som få och funktionsrik. Kanske lite väl då det gick ut över enkelheten i gränssnittet, en av de få saker vi hade att klaga på.

Förväntningarna var därför höga på G Pad 7.0. Det kanske de inte borde varit, och första ledtråden borde varit prislappen. Förra G Pad var en rätt så dyr platta när den kom och kostar fortfarande ett år senare mer än G Pad 7.0, 2 300 kr mot lillesyskonets 1 400 kronor. Det är i samma prisklass som andra små budgetplattor som Samsung Galaxy Tab 4, Acer Iconia B1 och Asus Memo Pad 7 HD. Och i den klassen passar den riktigt bra in.

Gamla kretsar

Här sitter kretsen Snapdragon 400, vilket innebär fyra kärnor på 1,3 gigahertz var. Det är ett steg bakåt från gamla G Pad som körde Snapdragon 600. Och prestanda tar stryk. Vi får ut drygt 18 000 poäng i Antutu benchmark mot knappt 24 000 för en G Pad 8.3. Och i dagens surfplatte-race känns det ganska så klent. Men visst, man klarar sig utan större problem i de flesta lägen,. Webbsidor renderas snabbt och högupplöst video ser bra ut.

Batteritiden är dessutom riktigt bra. Det här har LG koll på, deras telefoner ligger alltid i topp vad gäller batteritiden, och tydligen har samma kunskap gått igen till G Pad-plattorna.

G Pads gränssnitt med stora ikoner, Qslide-listen och ljus- och volymkontroll som tar upp allt för mycket skärmyta. Snyggare är tidigare, men fortfarande lite mycket.

Åtminstone halv-högupplöst. G Pad 7.0 har inte mer än 720x1280 pixlar skärm. Det tycker vi är minimikravet på en sjutummare 2014, och det hade varit kul med en modell vassare skärm som i 8-tummaren. G Pad 7.0 har inte heller det annorlunda format som föregångaren hade. Här är det tillbaka till Nexus-standard och 16:9 som gäller. Vet inte om det är positivt eller negativt, men om man förväntade sig en krympt G Pad så är det här inte den.

Skärmen är dock hyfsat ljusstark och vi tycker att den återger färger på ett neutralt och naturtroget sätt. För att vara en budgetskärm i en budgetplatta i alla fall. Står du ut med att se pixlar så är den alls inte så dum.

Helt rätt i handen

En sak som LG lyckats med här är komforten. Formen påminner om telefonerna G2 och G3 med rund, välvd baksida med mjuka hörn. Skalet är i plast, men ska det vara plast så är det här en bra typ, med stadig form och mjuk, matt ytbehandling som gör den behaglig att greppa.

Plattan är nästan exakt en centimeter tjock och den väger mindre än de flesta mini-plattor. På ovansidan sitter en lucka som döljer en mikro sd-plats. Det är tacksamt att den finns, för så mycket Flash-utrymme får man inte inbyggt, bara 8 gigabyte.

Kameran baktill är på tre megapixel och högst medioker. Men det är väl inte så många som köper en platta för under femton hundra som förväntar sig några underverk på den punkten. Åtminstone borde ingen det. Här är kameror mest en eftertanke och man får vara glad om det alls finns.

I och med smartphonen LG G3 som kom tidigare i år så skärpte LG till sig en aning på gränssnittsfronten och städade upp i sina egna menyer. Det har gått igen här i G Pad till en viss del. LG:s grafiska gränssnitt är renare och snyggare än tidigare, men längre än så sträcker sig tyvärr inte det enkla och eleganta.

Q-slidemenyn finns kvar och tar upp allt för stor del av skärmen när man drar ner drop-down-menyn för att kolla sina notifieringar. Och om det inte var nog med att man kan placera ut appar som små fönster, så har GL numera också en funktion för at splitta skärmen och köra två appar samtidigt. Den har en egen startfunktion och ett eget sätt att navigera, med resultatet att man kan starta appar från tre olika ställen där det borde ha räckt med ett. En sak som funkar bättre är smarta skärmlåset Kock Code. Enklare att hantera än pin-kod eller grafisk lösenord men i och för sig också lättare att knäcka.

Ambitionen med G Pad 7.0 är hög trots begränsad hårdvara, men när LG vill göra massor på en väldigt liten skärmyta blir det bara bökigt. Det mest av detta funkar säkert mycket bättre på en tio-tummare. Med tanke på priset kan vi förlåta det. Vill du ha en halvbillig liten surfplatta utan några större fel kan du helt klart hitta sämre val. Men kanske också lika bra och en och annan lite bättre.

Fakta: LG G Pad 7.0 V400

Tillverkare: LG, www.lg.com/se
Skärm: 7 tum IPS, 800 x 1280 pixel.
Systemkrets: Snapdragon 400 MSM8226.
Processor: Cortex A7, 1,2 GHz quad core.
Grafik: Adreno 305.
Minne: 1 GB ram.
Lagring: 8 GB Flash, plats för micro sd.
Kamera: 3,15 megapixel (bak), 1,3 megapixel (fram).
Anslutningar: 3.5 mm hörlur, usb 2.
Kommunikation: Wlan 802.11a/b/g/n, bluetooth 4, s-gps.
Batteri: 4000 mAh.
Batteritid: Cirka 4 timmar 55 minuter videouppspelning.
Operativsystem: Android 4.4.
Storlek: 18,9 x 11,4 x 1 cm.
Vikt: 288 g.
Pris: 1 400 kronor.

Plus: Välbyggd och bekväm. Bra pris. Utbyggbart minne.
Minus: Begränsade prestanda. Bitvis rörigt gränssnitt.
Betyg: 7 av 10