E-handelsjätten Amazon finns som bekant inte med svensk domän än, men vi svenska konsumenter kan ändå ta del av deras streamingtjänst Prime Video. Här finns enbart ett abonnemang där du får tillgång till hela Amazons utbud av filmer och serier. Det här är även det billigaste abonnemanget i testet. Du kan streama på tre enheter samtidigt på samma konto – och se samma material på två enheter samtidigt.

Funktionalitet

Amazon finns tillgängligt på flesta plattformar. Av någon anledning har Amazon enbart släppt sin app Amazon Instant Video enbart till Android, vilket gör att IOS-användare inte kan använda Chromecast. Tjänsten har dock stöd för Airplay.

Gränssnittet är godkänt, även om det knappast är det snyggaste vi har sett. Plattformen där den fungerar sämst överlag är webbläsaren. Här måste vi klicka förbi en annons från Amazon innan vi kommer till vad vi vill se och undertexterna är inte automatiskt påslagna. På Apple TV, konsol och mobila enheter fungerar det smidigare. Däremot saknar vi en “fortsätt titta”-kategori där de avsnitt vi såg senast radas upp. Istället får vi manuellt lägga in serier i en lista.

Amazon Prime Video har utvecklat en egen funktion tillsammans med filmdatabasen IMDB som de kallar för X-Ray. Den fälls ner som en spalt i skärmen och ger dig information saker som skådespelarna eller musiken som spelas. Om det är Amazons egna serie finns dessutom bonusmaterial i form av bilder från inspelningen. Inte något som är helt revolutionerande i nuläget kanske, men vi uppskattar försöket att ge tittaren ett mervärde.

Prime Video Xray
I Prime Videos X-ray får tittaren ytterligare information om vad som händer på skärmen.

Amazon låter dig ladda ner titlar offline till upp till två enheter. Alla filmer och serier ska kunna laddas ner lokalt, vilket ger Amazon överlägset bäst utbud av nedladdningsbart material. Hur länge du kan se filmen eller serien efter nedladdning varierar beroende på titel. När du väl har startat filmen eller avsnittet har du 48 timmar på dig att se klart.

Den största nackdelen med Amazon Prime Video är utbudet av svenska undertexter. Bara några utvalda titlar finns över huvud taget med svensk översättning och av dessa är de flesta översättningarna minst sagt bristfälliga. När vi till exempel ser på Amazons egenproducerade serie Grand Tour blandas kilometer och miles ihop friskt. Även de engelska undertexterna saknar ofta mellanslag och skiljetecken.

Grand Tour

Utbud

Amazons utbud skiljer sig från resterande tjänster i testet. Här hittar vi en blandning av lite äldre klassiker och riktiga kalkoner. Amazon har även köpt in material från små enskilda producenter vilket innebär att det dyker upp en hel del totalt oförståeliga klipp som verkligen inte känns som om de hör hemma i utbudet på en streamingtjänst. Till exempel serien Clip: Lego Destruction som går ut på att en man sitter och förstör Lego-modeller. Då den här typen av material blandas med välproducerade tv-serier och filmer blir resultatet rörigt, som gör det svårt att hitta de filmer och serier vi faktiskt vill se.

Missa inte: Här är filmerna och serierna du inte får missa på Amazon Prime Video

Amazon Prime Video är en av två tjänster i testet som erbjuder 4k och hdr-material. I nuläget är de plattformar där 4k stöds Xbox One S, Amazon Fire TV 2, Rokus plattformar samt smart-tv från Samsung, Sony, LG eller Vizio.

För familjen

En tjänst som till stor del består av material utan svensk text är av naturen inte den bästa för barnfamiljen. Amazon Prime har ett utbud av barnfilmer och serier, men i och med att inte alla är översatta har vi svårt att se vitsen av det.

Till skillnad från många andra streamingtjänster finns ingen speciell sida eller inloggning för de yngsta i familjen. Du kan dock välja att kräva en pinkod för att se material för vuxna.

Omdöme

Amazon har fortfarande mycket att jobba på, framförallt när det kommer till att få mer material och anpassas redan befintligt material för den svenska publiken. Men med tanke på funktionaliteten, ett bra utbud och att tjänsten är överlägset billigast i testet är det helt klart värt att testa. För dig som kan tänka dig att se utan svenska undertexter det vill säga.


Fakta Amazon Prime

Innehåll: Serier och filmer. Både inköpt och egenproducerat.
Plattformar: Webbläsare, Amazon Fire TV och Fire TV Stick, Echo Show, Fire-enheter, Android och Ios, Playstation, Xbox, Tivo och Apple TV. Du kan streama på tre enheter samtidigt, men samma titel på två samtidigt.
Funktioner: Airplay. Material kan laddas ner offline. Har även utbud av hyr- och köptitlar.
Pris: 2,99 euro (cirka 30 kronor) i månaden i ett halvår, sedan 5,99 euro (cirka 60 kronor).

Testa gratis i en månad här!

plus

Billigt.
Stort nedladdningsbart utbud.
Finns till spelkonsol.
Har 4k och hdr-material.

minus

Bristfälliga undertexter.
Rörig kategorisering.
Saknar Chromecast-stöd för Iphone- och Ipad-användare.

Betyg 3 av 5