Warner Bros-ägda tv-kanalen HBO:s tjänst kom till Sverige som en av de första streamingtjänsterna under namnet HBO Nordic. Här samlar HBO bland annat sina egenproducerade serier och inköpt material. HBO Nordic har enbart ett abonnemang. Det kostar 89 kronor i månaden och ger dig tillgång till hela HBO:s utbud.

Funktionalitet

HBO Nordic har fått mycket kritik för sitt buggiga och icke användarvänliga gränssnitt. På sista tiden har de dock finslipat sina appar lite mer och det dyker allt mer sällan upp error-meddelanden. Hurivda tjänsten kommer klara av nästa Game of Thrones-premiär återstår dock att se.

Det vi saknar på samtliga plattformar är bättre kategorisering. För det första får vi bläddra förbi flera av HBO:s egna urval, såsom Dystopier eller Män vi älskar att hata, innan vi hittar alla kategorier. Det är inget fel att HBO väljer ut egna samlingar, men det är ganska liten chans att de prickar rätt och sannolikheten är större att vi öppnat appen för att leta upp det vi vill ha.

Missa inte: Här är bästa serier och filmerna att streama på HBO Nordic

När vi sedan väljer en genre av film får vi enbart upp en lista av filmerna inom kategorin i bokstavsordning, istället för att presentera någon typ av underkategorisering.

HBO har likt Viaplay valt att begränsa antalet enheter som kan registreras till fem stycken varav du kan streama på två åt gången. Här kan vi dock när som helst ta bort och lägga till enheter. Webbläsaren räknas inte som en enhet.

Utbud

HBO Nordic har inte det största eller det fräschaste utbudet i testet, men där de tappar i kvantitet tar de tillbaka i kvalitet. En stor del av utbudet består av lite äldre filmer med riktigt höga betyg på IMDB, såsom Fargo, Gladiator och Kill Bill. Förutom riktigt populära serier från andra nätverk, exempelvis Mr Robot och The Handmaids Tale är de även oftast den enda streamingtjänsten där du kan få tag deras egenproducerade serier, till exempel Game of Thrones och Westworld.

Även om dessa titlar så småningom dyker upp på linjär-tv i vårt avlånga land är det här du kan se avsnitten först. De egenproducerade serierna dyker upp ett avsnitt i taget under säsongerna. 

Serier HBO
Westworld, Big Little Lies och Game of Thrones är bara några av HBO:s egenproducerade succéserier.

För familjen

HBO Nordic har en separat, barnanpassad sajt som heter Toonix. Precis som resten av utbudet känns det här som om man har satsat på kvalitet snarare än kvantitet. Här finns ett antal utvalda serier, nästan uteslutande amerikanska. Flera av dem är dock underhållande även för vuxna tittare, såsom Gumball och Äventyrsdags.

För dig som är mån om att dina småttingar inte ska kunna se något annat än just Toonix-urvalet går det att sätta en kod för att kunna komma åt vanliga HBO Nordic. En enhet kan vid behov låsas till enbart Toonix.

Omdöme

HBO Nordic saknar fortfarande många av de funktioner som andra tjänster erbjuder och behöver fortfarande slipa på sitt gränssnitt på de olika plattformarna. Det som är dess största styrka är istället kvaliteten på filmerna och serierna. Eftersom det dessutom är en av de billigare tjänsterna är det definitivt en tjänst att testa för film- och serieälskaren, men kanske snarare som komplement än som enda tjänst.


Fakta HBO Nordic

Innehåll: Filmer och serier, både egenproducerade och inköpta från andra nätverk.
Plattformar: Samsung Smart tv, webbläsaren, Android och IOS, Playstation, Apple tv och Chromecast. Max fem registrerade enheter.
Funktioner: Airplay.
Pris: 89 kronor i månaden.

Testa en månad gratis här!

plus

Riktigt vasst originalutbud.
Finns på konsol.
Jämförelsevis billigt.

minus

Fortfarande klumpigt gränssnitt på de flesta plattformar.
Går ej att ladda ner offline.

Betyg 4 av 5