Viaplay ägs av MTG, koncernen bakom bland annat Viasat och Rix FM. De var en av de första streamingtjänsterna på svenska marknaden och är idag även en av de mest använda. Viaplay erbjuder en mängd olika abonnemang för dig som tycker om sport, men enbart ett för dig som bara är intresserad av serier och film. Det kostar 109 kronor i månaden.

Funktionalitet

Viaplay har ett trevligt gränssnitt som fungerar bra på samtliga tillgängliga plattformar. Viaplay har jobbat på funktionaliteten som i ärlighetens namn var bristande under tjänstens första år på marknaden. Numera stöter vi sällan på felmeddelanden på någon av plattformarna. Det är lätt att hitta titlar inom de olika genrerna och på så sätt hitta den film eller serie man är sugen på att se. De senaste filmerna eller avsnittensom vi tittar på listas tydligt på förstasidan när vi loggar in, oavsett plattform.

Viaplay låter oss ladda ner titlar offline. Dessa sparas i en månad från nedladdningstillfället och i två dygn från att vi börjat se filmen eller avsnittet. Utbudet av nedladdningsbart material är förvånansvärt bra och innehåller många sevärda filmer och hela serier.

Nedladdningsbart Viaplay
Viaplay erbjuder förvånansvärt mycket och bra material att ladda ner offline.

Utbud

Viaplay har ett minst sagt varierat utbud när det kommer till film och serier. På seriefronten består större delen av utbudet av filmer inköpta från amerikanska tv-kanalen Fox och vad Viaplay kallar för Viaplay Originals, det vill säga serier producerade av eller i samarbete med MTG. Här publiceras även löpande avsnitt från TV3:s egna serier, såsom Paradise Hotel och Parneviks. När det kommer till mer klassiska kultserier är utbudet lite sämre. Det närmaste vi kan hitta är House, The Walking Dead och X-files.

Missa inte: Redaktionen tipsar om bästa serier och filmer på Viaplay

Viaplays filmutbud är även det av varierande kvalitet, med allt från riktiga kalkoner som Bad Neighbours 2 till kritikerrosade filmer som Lion. Här finns även en hel del svenska klassiker, som Grabben i graven bredvid och Populärmusik från Vittula.

För familjen

Viaplay är en av de krångligare tjänsterna när det gäller att ha flera användare på samma konto. Du får ha max fyra enheter per konto. Du får ta bort en av enheterna var tredje månad, en tydligt begränsning från Viaplays sida för att se till att ett konto inte används ohämmat av en mängd olika användare.

Att dela på ett konto i familjen blir alltså svårt. För oss konsumenter är Netflix eller Amazon Prime Videos lösning där antal inloggade användare är begränsat istället för antal enheter smidigare när vi är flera som delar på ett abonnemang.

Viaplay har en enskild sida dedikerad till de yngsta i familjen. Precis som med Netflix består en stor del av utbudet av amerikanska serier, delvis för att Viaplay tar del av Nickelodeons och Cartoon Networks utbud. Vi noterar även att Viaplay har betydligt fler av Disneys och Pixars lite senare titlar.

Viaplay Barn
Viaplays barnanpassade sida har ett eget färgglatt och lättförståeligt gränssnitt för de yngsta.

Vi saknar dock en sökfunktion enbart för barnfilmerna, samt en lite bättre kategorisering. Just nu kategoriseras filmerna för det mesta på åldersspann på den tänkta målgruppen, vilket är en lite trubbig och omotiverad uppdelning.

Omdöme

Viaplays utbud av film och serier är riktigt bra och till skillnad från de utländska tjänsterna finns här ett förhållandevis mycket svenskt innehåll. Den har ett fungerande gränssnitt på många plattformar och låter användaren ladda ned material offline. Anledningen till att Viaplay inte tar hem förstaplatsen är framför allt för att det är en av de dyrare tjänsterna i testet samt att det är en krånglig tjänst för dig som delar med dig av inloggningen med resten av familjen.


Fakta Viaplay

Innehåll: Filmer, serier och sport. Bland annat egenproducerat och från Viasats kanaler. Viasat har rättigheter till bland annat Champions League, Premier League NHL och Formel 1. Har även Viaplay Store där titlar kan hyras och köpas.
Plattformar: Android, Ios, webbläsaren, Apple tv, chromecast, smarttv från Samsung, Lg och Panasonic, android tv, Playstation, Xbox One och Viasat-boxar. Upp till fyra registrerade enheter varav du kan se på material på två samtidigt. Kan ta bort en av de registrerade enheterna var tredje månad.
Funktioner: Airplay. Material kan laddas ner offline.
Pris: Viaplay: 109 kronor i månaden.

Prova en månad gratis här!

plus

Går att ladda ner offline.
Bra utbud med svenskt material.

minus

Få riktigt heta serier eller filmer.
Krånglig för dig som har flera användare.

Betyg 4 av 5