När streamingtjänsterna gjorde entré för ett 10-tal år sedan gick det ett sus genom tittarna. Äntligen skulle vi slippa reklam, dyra abonnemang hos ComBort och andra tv-leverantörer. Och till en början var det väl så, tills fler konkurrerande tjänster började dyka upp och kapa åt sig innehåll samt skapa originalinnehåll. Nu står vi inför lika dyra kostnader som tidigare om vi vill ha möjlighet att se allt innehåll. Men är det verkligen nödvändigt att ha alla tjänster? Finns det någon tjänst som sticker ut framför de andra?

Testade streaming-tjänster

För att besvara ovan frågeställningar beslöt vi oss för att testa de olika tjänsterna. Vi fokuserade på sådana som erbjuder abonnemang och inte uthyrning, därför är exempelvis inte SF Anytime eller Itunes med i testet. Vi fokuserade på innehållet, huruvida det passade en viss målgrupp eller inte, originalmaterial, bild och ljudkvalitet, samt priset och en del andra parametrar.

Generellt sett håller nästan samtliga tjänster hög bildkvalitet, även om inte alla har uhd (Ultra High Definition, 3 840 x 2 160-upplösning) eller Atmos-ljud. För en genomsnittlig tittare som mest är ute efter bli underhållen ett par timmar varje dag spelar det mindre roll om bilden är i 1080p eller 4k. Men det är alltid ett plus om tjänsten har stöd för hdr, 4k och Atmos-ljud. Vad som påverkar bilden mest är din uppkoppling. Ett långsamt bredband kan orsaka hackande bild om din router inte hänger med. Bäst bild och uppkoppling får du via ethernet.

Kan jag titta utomlands?

Från och med 2018 måste streamingtjänster finnas tillgängliga även i andra EU-länder. Utbudet kan dock variera något från land till land beroende på licenser. Det gäller även samtliga tjänster i detta test. Om du prompt vill ha tillgång till dina avsnitt går det att använda en vpn-tjänst, men värt att veta är att många av tjänsterna motarbetar detta; om de känner av att du är uppkopplad via vpn fungerar de helt enkelt inte.

Läs mer om de bästa vpn-tjänsterna här

Så gjorde vi testet

I de här testet har vi med streamingtjänster som alla officiellt har lanserats i Sverige. Vi har enbart testat abonnemangstjänster, det vill säga inte hyr och köptjänster såsom SF Anytime, Itunes eller gratistjänster som Viafree. Vi har testat tjänsterna på dator, surfplatta, Apple TV och Android TV. Vi har sedan utvärderat kvalitet på bild, ljud, hur många olika enheter som kan användas samtidigt, samt hur prisvärda de är visavi innehållet som tillhandahålles. 
 


Apple TV Plus – saknar i princip allt utom bra bild och ljud

Apples intåg i streamingvärlden har skett med modesta steg eller om man vill vara elak, krypfart. Deras bibliotek är långt ifrån lika välfyllt som alla andra tjänster. En av anledningarna är att Apple satsat på att producera originalmaterial. Deras serier finns exklusivt här och ingen annanstans. Tack och lov, skulle det gå att säga, då flera av dem simmar runt i medelmåttighetens hav (vi tittar på dig, See). Därmed inte sagt att det finns en och annan serie som är bra.

Betyg 1,5 av 5

Omdöme

Det spelar ingen roll att Apple TV Plus har otroligt bra bild- och ljudkvalitet när utbudet är snudd på obefintligt. Det går inte att sätta ett högre betyg i dagsläget, framför allt inte om du jämför med exempelvis Prime Video, som kostar lika mycket, men har enormt mycket större och bättre utbud. Dessutom gör Apple det krångligare med att skapa profiler. Alla som ska vara med måste har ett Icloud-konto.

Positivt

 • Bild- och ljudkvaliteten

Negativt

 • Undermåligt utbud
 • Blandar in köp och uthyrning i samma app
 • Dyrt, med tanke på utbudet
 • Krångligt att skapa profiler

Ted Lasso, The Morning Show och For All Mankind är några. Sedan finns det i ärlighetens namn inte så många till. Långfilmer? Jodå, hela 16 stycken trängs i Apples bibliotek… Dokumentärer? Om du är musikintresserad, då finns det några riktigt bra filmer och serier. Bland dessa går att nämna Beastie Boys Story, The Velvet Underground och serien 1971. Men de är fortfarande få till antalet.

Apple TV+
Det finns ett par riktigt bra musikdokumentärer på Apple TV Plus, men utbudet är generellt alldeles för tunt.

Överlägsen bild

Bild och ljudkvalitet är fläckfria; 4k och Atmos-ljud över hela linjen. Apple har dessutom släppt in Android i deras tjänst. Har du en Android-tv eller Chromecast behöver du bara ladda ned appen för att börja titta. Givetvis fungerar allt över förväntan om du har en Apple TV, Ipad, Iphone eller Mac-dator.

Liksom en del andra tjänster blandar Apple in sin uthyrningstjänst i Apple TV Plus. Om du söker på en film kommer du med all säkerhet bli föreslagen något som du antingen kan hyra eller köpa. Om du har filmer som du redan har köpt kan du se dessa i appens bibliotek. Apple TV-appen ger dig också tips på program som du ser hos andra tjänster. Det blir lätt förvirrande.

Apple TV+
Här är samtliga filmer på Apples streamingtjänst.

Att jämföra Apple TV Plus med övriga tjänster är svårt. Sett till utbud är de överlägset sämst, även om du jämför med Viaplay. Kvalitetsmässigt håller de absolut högsta ljud- och bildklass. Det fylls på serier med jämna mellanrum, men även om priset, 59 kronor, är lågt är det ändå inte värt det. Om du är ambitiös skulle du kunna prenumerera en månad, se allt, och sedan avsluta tjänsten. Men att ha löpande abonnemang är i dagsläget fullständigt meningslöst.

Betyg: 1,5 av 5

Betyg 1,5 av 5

Fakta

Möjlighet att titta på olika program samtidigt: Ja, två
Offlinevisning: Ja
Profilhantering: Upp till sex via Familjedelning
Föräldrakontroll: Ja
Enheter som stöds: Apple TV, Android TV, IOS, Android och dator
Pris: Sju dagar gratis, sedan 59 kr/mån


Cmore – svenska guldkorn

Efter att ha spenderat tid med Viaplay, var det med stor skepsis vi laddade ned och registrerade ett konto hos Cmore, då de också är ett skandinaviskt företag, där bland annat TV4 ingår.

Vi måste säga att det är trevligt att bli positivt överraskade. Cmore sitter på en hel del bra film och serier. Vi blev positivt överraskade när vi såg att Ingmar Bergmans Höstsonaten fanns. Än mer överraskande var Kvarteret Korpen av Bo Widerberg samt hans ångestepos, Ormens väg på Hälleberget, med såväl Pernilla Wahlgren som en ung Stellan Skarsgård i rollerna, finns.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Cmore har en hel del pärlor i sitt utbud, men det är långt från utbudet som finns hos Netflix och HBO Max. Cmore skulle kunna vara ett optimalt komplement till exempelvis någon av ovan nämnda tjänster, mycket för deras svenska utbud. Vi säger ”skulle” för priset är för högt i förhållande till kvaliteten på utbudet. Det är dock klart bättre än Viaplay, men når inte upp till prisnivån. Avsaknaden av uhd-material och skakigt ljudspår drar också ned betyget.

Positivt

 • Flera klassiska guldkorn
 • Klassiska svenska barn- och vuxen-filmer
 • Sitter på några höjdarserier

Negativt

 • Dyr
 • Få dokumentärer
 • Problem med ljudsynkronisering
 • Inga filmer eller serier i uhd

Och det är med glädje vi kan meddela att de har Jan Troells Utvandrarna och Nybyggarna från 1972 i sitt bibliotek och Mannen på taket, av tidigare nämnda Wideberg. Vilket osökt leder oss till Beck-filmerna. Om du är Beck-fetischist, då är det här streamingtjänsten för dig. Det finns hur många filmer som helst – huruvida det är bra eller dåligt är upp till dig att avgöra.

Cmore
Har du Cmore kan du ha Beck-orgier i flera dygn.

Hårdkokt action

Nu kanske den yngre generationen tänker ”Meh, har de ingenting som är producerat det här århundradet?”. Jorå, det finns det med. Cmore sitter på ett par ruskigt bra tv-serier, den vansinnigt roliga Schitt’s Creek och den hårdkokta brittiska tv-serien Gangs of London. Andra serier värda att notera är den norska Kampen om tungvattnet, brittiska Downton Abbey och amerikanska Creep Show.

För barn finns det en del, bland annat flertalet av Astrid Lingrens långfilmer, Emil, Pippi och Ronja Rövardotter. Annars är det relativt tunnsått med animerade barnfilmer. Dokumentärer för vuxna finns, men att påstå att de är kvalitativa vore en överdrift. En handfull musikdokumentärer samt en de vanliga true crime.

Cmore
Astrid Lindgren är rejält representerad på Cmore.

Något som är bra är att Cmore har med betyget från IMDB (Internet Movie Data Base) bredvid alla filmer och serier. Visst, det är inte alltid så att man håller med vad kritikerna tycker, men oftast ger det en fingervisning.

Tyvärr matchar inte priset innehållet. Om Cmore skulle sänka priset med en hundring skulle betyget bli högre. Vi hade också problem med ljudsynk i vissa serier, framför allt Solsidans första säsong. När vi testade att byta till Schitt’s Creek var det inga problem med ljudsynkroniseringen. Vi testade även på en dator vid en annan tidpunkt och fick samma osynkade ljud.

Betyg: 2,5 av 5

Betyg 2,5 av 5

Fakta

Möjlighet att titta på olika program samtidigt: Ja, två
Offlinevisning: Ja
Profilhantering: Ja, upp till fem profiler
Föräldrakontroll: ja
Enheter som stöds: Samsung Smart TV, Apple TV, Android TV, IOS, Android och dator.
Pris: Ny kund prova 2 veckor fritt därefter 109 kr/mån (Bas) eller 149 kr/mån (Standard) med sport inkluderat 299 kr/mån eller Premium Plus för 499 kr/mån för hela sportutbudet


Disney Plus: För dig som älskar Star Wars Marvel

En av de sista stora tjänsterna som etablerade sig i Sverige (vi räknar inte med HBO Max, då HBO Nordic redan fanns i Sverige) är Disney Plus. Som namnet försiktigt antyder är det här en tjänst som ägs av Disney, vilket innebär att de sitter på ett enormt bibliotek av klassiska animerade filmer, men även nyare klassiker som Pixars Toy Story, Hitta Nemo. De har även rättigheterna till alla Star Wars-filmer och Marvel-filmer.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Disney Plus är den perfekta streamingtjänsten för barnfamiljer. Du har i princip allt animerat som passerat Disneys dörrar, klassiska tecknade filmer som Djungelboken, Pixar-filmerna som är älskade av såväl barn som vuxna, Marvel-universumet som passar tonåringar. För vuxna är det något sämre ställt, det finns en del vuxenfilm från 1980-talet och fram till dags dato, men på det hela taget är det ett skralare utbud såvida du inte gillar laserstrålar, superhjältar och rymdmonster. 

Positivt

 • Mycket material i uhd
 • Filmer med Atmos-ljud
 • Enormt utbud för barn och ungdom
 • Biofilmer lanserar snabbt på Disney Plus

Negativt

 • Skralt utbud för vuxna
 • Dåligt med dokumentärer
 • Sökfunktionen borde vara bättre
Som ni kanske förstått är det här en tjänst som barn älskar, men det vore fel att avfärda Disney Plus som något endast för barn. Det finns även ett stort utbud av bra tv-serier, varav flera är original. Likaså finns det många filmer som passar vuxna. Några exempel är Dope Sick, som handlar om den stora opiatepidemin som brett ut sig i USA och slagit sönder så många samhällen.
Disney+
Gillar du superhjältarna, då är det här streamingtjänsten för dig.

Sökfunktionen lämnar mer att önska

Tjänsten eller appen Disney Plus följer exakt samma mall som nästan alla streamingtjänster gör. Det är relativt enkelt att navigera och allt är indelat i genrer som action, komedi, romantik, skräck etcetera. Det finns en sökfunktion som snabbt avgränsar resultatet. Säg att du exempelvis vill söka på ovan nämnda serie Dope Sick, när du skrivit bokstäverna ”Dop” kommer du att se resultatet. Dessvärre fungerar det inte om du inte vet början på titeln. Säg att du bara kommer ihåg att serien heter ”sick”-någonting, då kommer det sökordet inte att generera ett resultat som ens är i närheten av serien. Däremot kan du söka på skådespelarnamn eller regissör.

Disney+
Disney Plus har gott om extramaterial till filmerna, som bortklippta scener och liknande.

Kvaliteten på såväl film som ljud är bra. Det finns filmer med stöd för hdr, Atmos-ljud och uhd-upplösning. Många av de äldre filmerna är i 1080p. Huruvida de kommer att släppas remastrade i uhd återstår att se. Till skillnad från Netflix, som kräver ett dyrare abonnemang för att du ska kunna se film och tv-serier i 4k, ingår det i Disney Plus, vilket ger ett plus i kanten. De flesta barnfilmerna har möjlighet till svenskt tal.

Vi gillar också att det finns en hel del extramaterial till vissa filmer, typ scener som klippts bort.

Betyg: 3 av 5

Betyg 3 av 5

Fakta

Möjlighet att titta på olika program samtidigt: Ja, upp till fyra personer kan titta på olika filmer på olika enheter samtidigt.
Offlinevisning: Ja, du kan ladda ned film och serier
Profilhantering: Ja, upp till sju profiler
Föräldrakontroll: Ja
Enheter som stöds: Dator, Android, Android TV, Apple TV och IOS
Pris: 89 kr/mån eller 890 kr/år


HBO Max – hemmet för tunga titlar

I höstas ändrar HBO Nordic namn till HBO Max och fick med detta en hel del nytt material form av drösvis med filmer från Warner Brothers. Innan HBO, Home Box Office, blev en streamingtjänst var det en kabelkanal i USA. Det är en av de äldsta kabelkanalerna och har varit verksam sedan 1972. De ligger också bakom dagens moderna tv-serier. 1997 hade fängelseserien Oz premiär och två år senare Sopranos.

Betyg 5 av 5

Omdöme

HBO Max är en streamingtjänst som definitivt känns mer vuxen än de andra. Oavsett om det är humor eller superhjältar är det mer finurligt gjort. Där Marvel satsar på glänsande yta går HBO:s superhjältar ned på djupet. Men allt är inte bara mörker, förträffliga humorserier finns också, som också är mer underfundiga än ”dratta på ändan”-humor. Det här är streamingtjänsten som skapade trenden med moderna tv-serier och de ser verkligen till att förvalta detta arv. HBO Max tillsammans med Disney Plus täcker lugnt hela familjens behov.

Positivt

 • Mängder av klassiska serier
 • Bra dramaserier
 • Bra dokumentärer
 • Mycket true crime
 • Biofilmer lanseras snabbt på HBO Max

Negativt

 • Relativt litet antal uhd-filmer

Och det märks. HBO Max är proppfullt av tv-serier som skapat tv-historia. Vi snackar Sopranos, The Wire, Curb Your Enthusiasm, Boardwalk Empire, Deadwood, Flight of the Concords, Game of Thrones och Sex and the City, då har vi bara nämnt några få! HBO äger även rättigheterna till DC Comics, där bland annat Batman och Wonderwoman ingår, som konkurrerar med Marvels universum. Visserligen är Marvels hjältar mer inkomstbringande, men DC Comics har ett äss i rockärmen: tv-serierna.

HBO Max
HBO:s superhjälteserier är mer för vuxna och avhandlar tunga ämnen.

Mer vuxet

DC Comics tv-serier är mörkare och klart gjorda för en vuxnare publik. I exempelvis serien Doom Patrol, tacklas bland annat ämnen som homosexualitet under 1950-talet och i den fantastiska serien Watchmen är rasismen i USA ett underliggande tema. Det är så långt från Marvels glättiga värld det går att komma. Bäst av allt, serierna håller hög kvalitet och är gjorda för vuxna.

Filmer finns det också gott om. Här hittar du exempelvis Matrix-filmerna, även den senaste som hade premiär i december 2021, Gudfadern, alla Harry Potter-filmer, Indiana Jones och den nya Dune-filmen. För barn finns bland annat Cartoon Network, klassiska Looney Tunes och Scooby Doo.

HBO Max
Nordic Noir finns också!

Ett annat område HBO Max excellerar i är dokumentärer. Här kan du bland annat se dokumentären om sekten i Knutby, den spännande dokumentären om Woodstock 1999, som förebådade alt-right-rörelsen och komikern John Olivers program Last Week Tonight som tar upp alla möjliga ämnen och lyckas göra dem såväl intressanta som roliga.

Utöver detta har flera filmer och serier stöd för uhd samt Dolby Atmos.

Betyg: 5 av 5

Betyg 5 av 5

Fakta

Möjlighet att titta på olika program samtidigt: Ja, upp till fyra personer kan titta på olika filmer på olika enheter samtidigt.
Offlinevisning: Ja, du kan ladda ned film och serier
Profilhantering: Ja, upp till fem profiler
Föräldrakontroll: Ja
Enheter som stöds: Chromecast, dator, Android, Android TV, Xbox, PS4 och PS5, Apple TV och IOS
Pris: 89 kr/mån eller 699 kr/år
 


Netflix – något för alla

Vad som en gång var branschens älskling är numera dess slagpåse. Netflix attraherar inte lika många användare som tidigare och alla förståsigpåare säger nu att Netflix är dödsdömt. Samma förståsigpåare har sagt samma sak om Apple… Nåväl, Netflix är som lunchbuffén på en finlandsfärja, det finns något för alla, en del rätter smakar gott medan andra får dig att ångra såväl ditt val av transport som mat.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Det är lätt att gilla Netflix, liksom det är lika lätt att tycka illa om tjänsten. Det finns trots allt mängder av filmer och tv-serier. Netflix borde se över sin prissättning, framför allt när konkurrenterna är billigare och i många fall bättre. Och deras senaste tillskott, mobilspel, är ingenting annat än ett dåligt försök att locka fler kunder. Det finns bättre gratisspel på App Store och Google Play. 

Positivt

 • Något för alla
 • Mycket nordic noir
 • Många lokala produktioner
 • Går att se med många olika mediespelare

Negativt

 • Krångligt med flera abonnemang
 • 4k endast för premiumabonnemang
 • Jämförelsevist dyrt
 • Spelen är för få och för dåliga

Det finns mycket bra på Netflix. Framför allt satsar de mycket på lokalt innehåll, det vill säga tv-serier och filmer med nordiska/svenksa skådespelare eller som utspelar sig här. Söker du på ”Nordic noir” får du mängder av resultat. Likaså om du bara söker på ”svensk”. Här trängs tv-serien Snabba Cash med Den osannolika mördaren, som avhandlar Palme-mordet, Young Wallander och mycket mer.

Ett annat område där Netflix utmärkt sig är standup-komedi. Du kan se Ricky Gervais, Bill Burr, Jimmy Carr, Trevor Noah och standup-klassikern nummer ett, Live in Concert med Richard Pryor.

Netflix
Netflix har något för alla.

Originalmaterial

Netflix satsar en hel del på originalmaterial, och häri ligger både deras styrka och svaghet. Flera av deras serier håller ett par avsnitt för att sedan fizzla ut likt de sista millimetrarna på ett tomtebloss. Originalfilmer som blivit succéer, till exempel Army of the Dead, får en ointressant så kallad prequel. Å andra sidan gjorde de Formel 1-dokumentären Drive to Survive, som rätteligen skapade ett enormt intresse för F1, för att inte tala om förra årets hit från Sydkorea, Squid Game.

Annars blandas det vilt, att kalla Netflix för ett mellanting av Prime Video och HBO Max är ingen överdrift. Men till skillnad från HBO Max håller inte Netflix lika hög kvalitet. Vad Netflix ska ha eloge för är att de har samtliga avsnitt av klassiska Monthy Python. Det är också väldigt enkelt att söka efter serier och film; det räcker med en del av namnet, skådisen eller regissören.

Netflix
Netflix har tonvis av de klassiska Monthy Python-avsnitten.

Prismässigt är Netflix också ett undantag då de har tre olika modeller. Basic, kostar 99 kronor, men då är inte filmerna i hd. För att få tillgång till hd-kvalitet måste du ha ett standardabonnemang för 129. Vill du se filmer i 4k måste du ha ett premiumabonnemang, som går loss på 179 kronor. Det som andra tjänster tillhandahåller automatiskt måste du alltså betala extra för. Netflix har också börjat med spel, tänk mobilspel, som ingår i priset. Men i skrivande stund är det ynka sex spel av högst skiftande kvalitet du kan ladda ned och spela.

Betyg: 3 av 5

Betyg 3 av 5

Fakta

Möjlighet att titta på olika program samtidigt: Ja, upp till fyra personer kan titta på olika filmer på olika enheter samtidigt om du har premiumabonnemang, två personer om du har standard.
Offlinevisning: Ja, du kan ladda ned film och serier
Profilhantering: Ja, upp till fem profiler
Föräldrakontroll: Ja
Enheter som stöds: Chromecast, dator, Android, Android TV, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X/S, PS3, PS4, PS5, Apple TV och IOS
Pris: Från 99-179 kr/mån


Paramount Plus – för dig som gillar västern

Även Paramount Plus är en relativt nystartad tjänst, den fanns tidigare i Apple TV, men från och med den 29 april förra året lanserades den som en egen tjänst. Paramount ägs av Viacom, som i sin tur äger Showtime, som har producerat mängder av högkvalitativa tv-serier genom åren. Dessa finns givetvis på Paramount Plus, plus en hel del annat.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Paramount Plus är det perfekta komplementet till Disney Plus, framför allt då tjänsten har ett rimligt pris. Med de två tjänsterna har både barn och föräldrar något att titta på. Tjänsten håller hög kvalitet på såväl bild som ljud. Det är enkelt att hitta i utbudet, där det finns något för nästan alla.

Positivt

 • Bra pris
 • Filmer i uhd
 • Atmos-ljud

Negativt

 • Något klent filmutbud
 • Saknar nya titlar

Om Paramount Plus skulle placeras in ett fack, skulle den hamna någonstans mellan Viaplay och HBO Max. Det finns titlar i deras bibliotek som kan mäta sig med de bästa, men sedan är det mycket skåpmat – visserligen en hel del rolig sådan. Fraser, som är spinoff på Cheers (Skål) håller fortfarande. Här finns även South Park, Sacha Baron Cohens Who is America och Ray Donovan. Här finns också den nya serien med Dexter, rättsläkaren som också råkar vara en seriemördare. De tyngsta tv-serierna är dock deras västernserier, där Yellowstone och 1883 toppar med höga betyg på IMDB.

Paramount+
Den nya säsongen av Dexter är ett skäl att prenumerera på Paramount Plus.

Inte de senaste filmerna

Filmmässigt är utbudet svagare och är du ute efter nordisk film har du helt fel tjänst. Med detta sagt kan vi konstaterar att Indiana Jones-filmerna finns här, liksom Mission Impossible och en hel del Tarantino-rullar. Gillar du drama finns det en del att välja mellan, som Den engelska patienten eller Ghost för att nämna ett par. Men det är inte späckat med de senaste filmerna direkt…
 

Paramount+
Paramount Plus har inte så mycket nya toppfilmer.

Det är här det brukar komma ett men, så även här. Men Paramount Plus har ett överkomligt pris, 69 kronor i månaden. Det är också värt att nämna att de har ett relativt stort utbud av familje- och barnfilmer. Om du inte klarar dig utan 4k, hdr och Atmos-ljud behöver du inte heller vara orolig, då det finns ett stort antal filmer och serier som har stöd för detta.

Betyg: 3 av 5

Betyg 3 av 5

Fakta

Möjlighet att titta på olika program samtidigt: Ja
Offlinevisning: Ja
Profilhantering: Nej
Föräldrakontroll: Ja
Enheter som stöds: IOS, Apple TV, Android, kompatibla Android-tv
Pris: Sju dagar gratis, sedan 69 kr/månad


Prime Video – för en vuxnare publik

Amazons Prime Video är en udda fågel då den dels ger dig mängder av film och tv-serier, dels gratis frakt på tusentals produkter som går att köpa på Amazon. Om vi enbart fokuserar på film och tv är det en bra tjänst med blandat utbud, där det finns något för såväl ung som gammal.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Amazon Prime Video känns underskattad. Deras ”originals” är oftast ambitiösa tv-serier och filmer. Visst, det är inte alltid de är bra, men vi gillar att bli överraskade. Det finns gott om guldkorn, såväl nya som gamla, samt att de har flera spännande titlar som har premiär senare i år. Tjänsten är mycket bra varierad och gillar du att shoppa online, med tanke på att du får fri frakt hos Amazon, då är det bara att slå till!

Positivt

 • Bra pris
 • Film och serier i uhd
 • Atmos-ljud
 • Gratis frakt med Amazon

Negativt

 • Saknar nya storfilmer

Något som oftast är riktigt bra är deras ”Amazon Original”, det vill säga filmer och tv-serier som är producerade av Amazon för Amazon. I den kategorin kan du hitta science fiction-serien The Expanse, bilprogrammet Grand Tour, Clarkson’s Farm och The Boys. Och med kommande tv-serien av Lord of the Rings som exklusiv titel på Amazon Prime, blir den nästan ett måste.

Prime Video
Det finns gott om filmer i uhd-upplösning.

Överlag känns utbudet mer vuxet på Prime Video, men det finns även material som passar barn, som Shrek, Lego-filmen och Happy Feet. Prime sitter också på The Man in the High Castle, som är en framtidsvision av hur världen skulle se ut om Tyskland vann andra världskriget.

Mycket musik

Filmer och dokumentärer finns det gott om. Det finns även en hel del konsertfilmer och dokumentärfilmer om och med artister som Justin Bieber till Black Sabbath. Fast är du ute efter konserter, då är Youtube ett veritabelt ymnighetshorn jämfört med alla streamingtjänster, fast då måste du stå ut med reklamavbrott.
 

Prime Video
Prime Video har bra originalmaterial.

Sökfunktionen är avsevärt bättre än Disney Plus, här räcker det med att du minns ett ord ur titeln och det spelar ingen roll om ordet är i början, mitten eller slutet. Detta gör det enklare att hitta serier och film, även om du bara kommer ihåg ett ord i titeln. Du kan också lägga till filmer och serier i en lista, så att du har dem lätt åtkomliga.

Ljud och bild håller hög kvalitet, nästan alla nya filmer och tv-serier går att se i uhd/hdr med surroundljud med eller utan Atmos. Du behöver inte heller betala extra för att se material i uhd. Alla filmer och tv-serier har svensk text och många, men inte alla, barnfilmer går att få med svenskt tal.

Betyg: 4 av 5

Betyg 4 av 5

Fakta

Möjlighet att titta på olika program samtidigt: Ja, upp till fyra personer kan titta på olika filmer på olika enheter samtidigt.
Offlinevisning: Ja, du kan ladda ned film och serier
Profilhantering: Ja, upp till sex profiler
Föräldrakontroll: Ja
Enheter som stöds: Fire TV, dator, Android, Android TV, Apple TV och IOS
Övrigt: Abonnemang ger gratis frakt på Amazon.se
Pris: 30 dagars gratisperiod, sedan 59 kr/mån


Viaplay – mediokert utbud till högt pris

Liksom Netflix har Viaplay flera abonnemang att välja mellan. Det finns tre stycken, men i deras play-tjänst, där de har film och tv-serier, trängs även deras andra tjänster, som olika sportabonnemang samt filmer att hyra. Konsekvenserna är att du kanske hittar en film du vill se, men när du klickar på den måste du hyra den.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Viaplay håller inte måttet för det pris som de tar ut. Det är alldeles för mycket så kallade hyllvärmare i deras bibliotek. Det finns ett och annat guldkorn, mycket svenskt (vilket inte alltid betyder kvalitativ underhållning) och nordiskt material. Av alla tjänster vi testat har den här klart sämst utbud.

Positivt

 • Mycket nordiskt material
 • En del klassiska komediserier
 • IMDB-betyg

Negativt

 • Dyr
 • Förvirrande att blanda ihop alla tjänsterna i en app
 • Mediokert utbud
 • Inga filmer i 4k (sportsändningarna kan vara i 4k)

Ty antalet kvalitetsfilmer som finns i deras play-bibliotek är inte många, snarare tvärtom. Ett och annat guldkorn går att hitta, men det mesta verkar vara filmer som de övriga tjänsterna ratat. När du använder tjänsten första gången ska du välja ut tre filmer/serier som du gillar. Undertecknad hittade en… Men visst finns det guldkorn, som Whiplash, Sergio Leones Dollar-trilogi och lite annat.

Viaplay
Det är tunnsått med bra filmer på Viaplay.

Dåliga serier

Om vi går över till Viaplays tv-serier blir det snabbt värre. Många är sådana du redan kan se på tv eller som du redan sett på tv och insett att de inte är bra. Viaplay pepprar med Lyxfällan (du kan se avsnitt innan de har visats på tv), Efterlyst, Svenska fall, I huvudet på en mördare eller vad sägs om Pantbanken? De är kvalitetsmässigt ljusår bakom de tv-serier du kan se på HBO, Netflix eller Prime Video. Det finns en del originalserier, som Huss, men det räcker inte.

Den enda strålen av ljus i det kompakta mörker som utgör Viaplays tv-utbud är klassiska tv-serier som Cheers och exempelvis Twin Peaks, men de har bägge två 30 år på nacken (men är ändå sevärda).

Viaplay

Priset för Viaplay är 139 kronor, vilket är åtminstone 100 kronor för mycket. Många av serierna, som till exempel Lyxfällan, går att se gratis i olika playtjänster eller i det vanliga basutbudet. Och om du prompt vill se några av deras originalserier brukar de förr eller senare sändas på vanlig tv.

Viaplay verkar inte heller ha stöd för uhd, förutom vissa av deras livesportsändningar. Viaplay skriver att de har stöd för Dolby Atmos, men vilka filmer som har det går inte att se.

Betyg: 2 av 5

Betyg 2 av 5

Fakta

Möjlighet att titta på olika program samtidigt: Ja, två.
Offlinevisning: Ja, du kan ladda ned film och serier
Profilhantering: Ja, upp till sex profiler
Föräldrakontroll: Ja
Enheter som stöds: Chromecast, dator, Android, Android TV, Xbox One, PS3, PS4, Apple TV och IOS
Pris: Två veckor gratis provperiod, sedan 129 kr/mån eller Viaplay Medium 329 kr/mån och Viaplay Total 499 kr/mån