När vi öppnar förpackningen möts vi av en telefon som vid första anblicken ser dyr ut. I handen ligger den bra men känns plastig. Skärmen är stor med tanke på mobilens storlek men har inte den bästa upplösningen.


Snygg design, precis som storebror.

Genom att placera powerknappen och volymknapparna på baksidan av telefonen har LG, som i storebror G3, lyckats göra tunna ramar runt skärmen. Det tog ett tag att vänja sig vid att ha knapparna på baksidan och vi kunde komma på oss själva med att leta på sidorna. Men efter några timmar var det inte längre ett problem.

Långt från sin namne

Till skillnad mot LG G3 har S-versionen en lägre skärmupplösning (1 280 x 720), långsammare processor (Snapdragon 400) och sämre byggkvalitet. Kameran har bara 8 megapixel, däremot har LG behållit autofokus med laser och OIS+ (Optic Image Stabilization), vilket gör att du snabbt kan ta bilder med bra fokus. Kameran är inte det bästa vi har testat men den tar bra bilder ganska snabbt under goda förhållanden.


Som ni ser får inte ”kontakter” plats i avsedd ruta.

Gränssnittet flyter på bra utan några större hopp, däremot känns det inte fullt anpassat efter svenska språket då vissa ord inte får plats på avsedd yta. Det är å andra sidan väldigt lättnavigerat med stora, tydliga ikoner. Skärmupplösningen är okej men kollar du nära ser du pixlarna.

Om du jämför med LG G2 Mini så är det här en bättre telefon. Den har bättre skärmupplösning, bättre processor, autofokus med laser, OIS+ och en mycket snyggare design, anser vi. En annan telefon i samma prisklass är Google Nexus 5 som både har mycket bättre skärm (1 920 x 1 080) och starkare processor (Snapdragon 800).

 
Två år gamla benchmarks

I benchmarkappen Antutu fick LG G3 S totalt 18 341 poäng. Toppmobiler som HTC One (M8) och Samsung Galaxy S5 ligger runt 42 000 poäng. Närmast på Antutus topplista låg Google Nexus 4, som också är en LG-telefon men som är två år gammal. I en annan benchmarkapp som heter 3dmark (Ice Storm Unlimited) fick denna telefon 4 629 poäng, vilket även det är väldigt lågt.

En del av G3 S specialfunktioner är dock användbara. LG:s så kallade ”knock code” ger dig möjlighet att låsa upp din telefon med ett speciellt knackmönster. Nedre delen är då indelad i fyra olika osynliga rutor där du kan knacka in din fyrknackiga kod mycket diskret.

Att LG behöll laser-autofokus och OIS-funktion är ett stort plus då de hjälper dig att få så tydliga bilder som möjligt. De har även inkluderat IR så att du kan styra din tv när du har tappat bort kontrollen.

Sammanfattning

Vi känner att LG kunde ha levererat något bättre. Det är ett alldeles för stort kliv nedåt från storebror G3. Snapdragon 400 är ett chip som tillverkare använder i smartklockor i dag och vi tycker att det är för lite för en telefon i denna prisklass.

Andra telefoner i samma prisklass (under 3 000 kr) är som tidigare nämnts Google Nexus 5. Om du endast vill ha en snygg telefon med hyfsad kamera för en billig peng kan detta vara något för dig.

Fakta: LG G3 S

Tillverkare/kontakt: LG, www.lg.com/se
Skärm: 5 tum ips, 1280 x 720 pixlar, 294 ppi
Minne: 1 GB ram
Lagring: 8 GB Flash och stöd för mikro-sd-kort upp till 32 GB
Kamera: 8 megapixel med led, OIS+ och laser AF (bak), 1,3 megapixel (fram)
Kommunikation: 4g lte, a-gps, bluetooth 4.0, usb 2.0, wifi 802.11 b/g/n, dlna, nfc.
Systemkrets: Snapdragon 400 MSM8926.
Processor: 1,2 GHz Quad-Core.
Batteri: 2 540 mAh (utbytbart).
Operativsystem: Android 4.4.2.
Storlek: 13,8 x 7 x 1 cm.
Vikt: 133 g.
Pris: 2 600 kronor.

Prestanda
Antutu Benchmark: 18 341 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 4 629 poäng

Plus: Designen. Stor skärm. OIS+ och laserfokus Bra och användbara specialfunktioner.

Minus: Klena prestanda. Plastig. Låg skärmupplösning. Saknar anpassat gränssnitt.

Betyg: 4 av 10