Det krävs egentligen inte särskilt mycket för att bygga en bra Play-tjänst. Det räcker med riktigt bra utbud förpackat i en snygg och lättanvänd tjänst, sedan är det klart. Trots detta visar det sig att de playtjänster som erbjuds av våra favoritkanaler inte alltid når ända fram, varför vi tittat lite närmare på dem.

Vi har studerat vilken typ av utbud de respektive tjänsterna erbjuder samt hur de presenteras för tittaren. Ett fantastiskt utbud är helt enkelt inte särskilt mycket värt om det inte finns vettiga sökfunktioner för att hitta det du söker.

SVT Play

SVT Play
Det är svårt att inte uppskatta SVT:s Play. Utbudet består av i princip allt som sänds på de fem olika kanalerna bortsett från några få inköpta program, och här finns en bredd som de andra kanalerna inte kommer i närheten av. Det går också att se själva kanalerna helt linjärt på webben. Du ser enkelt hur länge materialet ligger ute och om det går att se utomlands eller i en mobil enhet. Dessutom finns tjänsten Öppet Arkiv med massor av äldre material som är helt fritt.

SVT erbjuder ännu inga appar till surfplattor, i stället har de valt att förmedla tjänsten via svtplay.se. Tjänsten fungerar riktigt bra och är mycket lättanvänd, och det finns smarta funktioner som till exempel en praktisk barnspärr. Om du tittar från en IOS-enhet funkar Airplay klockrent, medan Chromecast inte funkar på Android. Kvaliteten på bild och ljud är riktigt bra. Mycket av materialet finns i högupplöst format, medan surroundljud ännu inte stöds.

Betyg:

9

Omdöme: Kort sagt, SVT Play är bra. Lägger vi dessutom till att allt är helt gratis och reklamfritt finns det bara ett ord – grymt!

TV4 Play

TV4 Play
Fyrans (och sjuans, och tolvans …) playtjänst känns ordentligt genomarbetad. Här finns ett digert utbud av såväl samhällsprogram som underhållning och sport, och det är ett måste att enkelt kunna hitta bland materialet. Sajten och appen erbjuder en bra sökfunktion, samt en vettig kategorisering av alla de program som finns tillgängliga. Precis som SVT ger fyran bra information om programmen och hur länge de ligger kvar.

I gratisversionen av tjänsten inleds alla program med ett minutlångt reklamavsnitt, därefter avbryts programmet för reklam precis som när du tittar på tv. Känslan är att det blir en hel del reklam ibland, något du kan undvika genom att betala en hundring per månad för en uppgradering till Premium. Då ingår också den sport som sänds i bolagets olika tv-kanaler, men vill du ha tillgång till all sport kostar det ett par hundringar extra.

Tjänsten känns stabil och lider inte av några allvarligare buggar, och kvaliteten är fin. Airplay funkar klockrent tillsammans med en Apple TV, men Chromecaststöd saknas än så länge annat än om du använder en dator.

Betyg:

8

Omdöme: Stabil tjänst med digert utbud.

TV3 + TV6 + TV8 Play

TV3 + TV6 + TV8 Play
Här har vi klumpat ihop flera kanaler, eftersom de i grunden delar på samma plattform. Deras utbud skiljer sig en del sinsemellan, men sammantaget ger de tillgång till ett ganska brett spektrum av program med visst fokus på underhållning. TV8 bryter dock av med en hel del material för en något äldre publik.

Såväl sajten som apparna är riktigt snygga, och sökfunktionen är lättillgänglig som det enklaste sättet att hitta rätt. Vi saknar dock en kategorisering av utbudet, liksom tydligare information om hur länge materialet finns tillgängligt. Varje program inleds med en dryg minut reklam, och i vissa program får du stå ut med åtskilliga störande reklamavbrott. Tyvärr fungerar inte minnesfunktionen, så om du av någon anledning avbryter tittandet får du lov att genomlida reklamen igen och själv leta upp var du var.

Såväl IOS- som Androidappen lider av en del buggar. Ibland går ett avsnitt inte att starta, vid andra tillfällen stoppas uppspelningen utan anledning. Kvaliteten är dock godkänd, men för att få tillgång till högupplöst material krävs det att du köper Premium (läs Viaplay).

Betyg:

6

Omdöme: Godkänd kvalitet, men högupplöst material kräver extra abonnemang. En del buggar.

Kanal 5 + 9 + 11 Play

Kanal 5 + 9 + 11 Play
Vi har valt att slå ihop de tre kanalerna eftersom de hänger tätt ihop och dessutom finns i samma app till IOS och Android. Vi fokuserar dock främst på Kanal 5 eftersom de andra två kanalerna närmast känns som ett skämt med ett rent bedrövligt utbud.

Kanal 5 har som huvudsaklig inriktning nöjesprogram och realityprogram, och detta finns det en hel del av. Det går inte att se någon information om hur länge programmen finns tillgängliga, och för en hel del titlar finns det inga tillgängliga avsnitt. Ytterligare andra är bara tillgängliga om du skaffar ett Premiumkonto för 59 kronor per månad, då får du också tillgång till högupplöst material samt slipper den frekventa och ganska störande reklamen.

Apparna för IOS och Android fungerar hyggligt, med skiftande funktionalitet beroende på om du håller plattan stående eller liggande. Sökfunktionerna skulle kunna vara smidigare, men vi lyckas ändå hitta det vi söker. Om vi avbryter tittandet kommer appen inte ihåg hur långt vi hunnit, vilket i sämsta fall betyder en hel del onödig reklam att titta på – en tråkig miss.

Betyg:

6

Omdöme: Osmidig sökfunktion och avbrottsfunktion. Reklamen stör för den som inte har Premiumkonto.