För oss som växte upp med två tv-kanaler innebär dagens enorma utbud en fantastisk utveckling. Då gick det inte att föreställa sig hur många olika tv-kanaler det skulle komma att finnas, och att kunna titta på utländska kanaler funderade man inte ens över.

I dag är verkligheten en annan. Världen har krympt på många sätt, och många vill kunna se tv-kanaler på andra språk. Många nya svenskar vill också kunna se tv-program från hemlandet, exempelvis arabiska, turkiska, spanska, somaliska och persiska kanaler är populära.

Kontrollera din tv-leverantör
Men hur gör du då för att kunna se de utländska kanalerna? Första steget är att kontrollera vilka kanaler som finns i din nuvarande tv-leverantörs utbud. Flera bolag erbjuder ett ganska stort urval av utländska tv-kanaler från olika delar av världen, och möjligen hittar du det du söker redan där.

Atv

Om detta inte räcker till finns det ett par andra möjligheter att utforska. Den mest uppenbara lösningen är givetvis att skaffa sig en parabolantenn och ta emot signaler via denna, något som kan vara värt att prova. Dock bor många människor i lägenhet, och det är inte alls säkert att värden tillåter att du skruvar upp en stor antenn på fasaden.

Dessutom är det inte alla satellitsignaler som når fram till Sverige med någorlunda signalstyrka, och när du står och funderar på paraboler med två, tre meters diameter är det kanske läge att se efter om det finns andra alternativ.

Mediabox

Tv via internet
Om du inte har lust eller möjlighet att montera upp en parabolantenn går det att komma åt de allra flesta kanalerna via nätet. Massor och åter massor av fria utländska kanaler återsänds via internet, och det enda du behöver för att se dem är egentligen en digitalbox som klarar ip-tv.

Beroende på vilken lösning du valt kan du också behöva köpa ett abonnemang, något som i allmänhet inte är särskilt dyrt. En enkel sökning på nätet visar att det finns gott om företag som säljer både boxar och helhetslösningar för att kunna ta emot de åtråvärda kanalerna.

Ip-box

Ip-lösningen är enkel och elegant, och med en bra box kan du få tillgång till i princip allt från det land du är intresserad av. Du behöver inte heller någon överdrivet snabb internetuppkoppling, det lär utan problem räcka med omkring två megabit per sekund om ni inte är flera som ska dela på linan.

Ett problem med att titta på utländska kanaler via nätet är att du bara kan komma åt de fria kanalerna på det här sättet, vilket kanske inte räcker för dig. Det är också lite tråkigt att de olika tjänsterna i allmänhet är helt fokuserade på ett land (eller språk), du kan alltså inte köpa en box och tro att du kan få in tv från många olika länder med den.

Drömmen vore naturligtvis en enda box och tjänst som ger tillgång till alla kanaler i hela världen, men där är vi inte ännu.

Parabol

Krångel med kodat
Om du absolut vill se kodade utländska betalkanaler blir det alltså lite svårare. Här måste du ha ett abonnemang hos leverantören i det land där kanalen finns i och därefter ta emot signalerna via exempelvis en parabol.

Det finns också en del något mer ljusskygga lösningar, men det ligger utanför denna artikel. Håll dig till de fria kanalerna och njut av den bredd i tv-utbudet som ett utländskt tillskott ger.