Bmovies

Bmovies
Så kallade b-rullar är som bekant filmer vars budget, produktion och konstnärliga höjd är allt från skrattretande till experimentellt intressant. Bmovies är b-filmsälskarnas Klondyke på webben och här kan du vaska fram allt från klassiska guldkorn som ”Plan 9 from outer space” till kung-fu filmer du inte hade en susning att de existerade. På sajten finns även indie-filmer av högst varierande kvalitet.

Kategorierna sci-fi och skräck är även representerade. I och med att originalen till flera av de strömmade videorna verkar vara från vhs-kassetter och liknande ska du inte ha för högt ställda krav på bildkvaliteten. Å andra sidan kanske det är en del av vad som ger b-filmer deras charm: det är tekniskt lite taffligt i samtliga led. För att Bmovies även fortsättningsvis ska kunna vara gratis uppmanas du fylla i ett formulär som registrerar vad du tjänar och annat så att annonsörer ska kunna lockas till sajten.

Plus:

 • Kul med annorlunda filmer.
 • Flera klassiker i genren.

Minus:
 • Låg upplösning på sina håll.
 • Sajten är lite rörig.

Betyg:

6
 
Crackle

Crackle
År 2006 köpte Sony Pictures videosajten Grouper. Året därpå lanserades tjänsten Crackle, som en reklamfinansierad gratistjänst för i första hand innehåll från film- och tv-jättens arkiv. Crackle är en mastodont i de här sammanhangen, men ändå förhållandevis okänd på våra breddgrader. Tricket är att du anger att du bor i USA när du registrerar dig. I våra tester har vi inte upptäckt att sajten blockerar dig om du har en ip-adress härrörande från Sverige, men det skadar inte att ha en vpn-tjänst till hands om detta skulle ändras.
 

Innehållet är brett och fett och tilltalar dig som vill bli underhållen framför skärmen. Crackle har även nytt egenproducerat innehåll som håller rätt hög kvalitet, exempelvis ”Comedians in cars getting coffee” med Jerry Seinfeld och Jon Stewart (!). Crackle har appar till allt från Xbox och Playstation till smarta tv-apparater.

Plus:

 • Bra utbud.
 • Fungerar på en massa plattformar.

Minus:
 • Bara 480 pixlars upplösning.
 • Kräver registrering.

Betyg:

7

 
 
Watchdocumentaries

Watchdocumentary
Underhållning i all ära, men även intellektet behöver få sitt. Tillhör du dem som tycker att det visas för lite bra dokumentärer på tv och dessutom saknar program om de ämnen som intresserar just dig – då är Watchdocumentary din nya favoritplats på webben. Här får du tillgång till i runda slängar 9 200 dokumentärer inom en lång rad kategorier och, om vi ska vara ärliga, trovärdighetsnivåer.

Somligt i utbudet är rena foliehattsparaden medan annat till fullo följer den journalistiska etik som vi normalt förknippar med undersökande och oberoende berättarteknik med intervjuer i fokus. Watchdocumentarys innehåll varierar i upplösning då delar av utbudet finns på andra videotjänster, som Youtube, men det finns en hel del att kika på i HD-format. Våra favoriter just nu är de samtida skildringarna av sådant som Bitcoin eller Kim Dotcom-härvan.

Plus:
 • Jättestort utbud.
 • Lätt att navigera.

Minus:

 • Flash-baserat, funkar inte på IOS-apparater.
 • Viss dårfinksfaktor.

Betyg:

8

 
 
Yidio

Yidio
Sedan 2008 har den kaliforniska film- och tv-portalen Yidio vuxit sig riktigt stark på den amerikanska marknaden. Konceptet bygger på att sajten gör en ohemul mängd av strömmat innehåll tillgängligt för sökningar. Filmerna och tv-programmen kommer från Amazon, Hulu, Netflix, iTunes och flera andra webbaserade tjänster. Utöver detta samlas här innehåll från de stora amerikanska tv-kanalernas playtjänster, som CBS, ABC och så vidare.
 
Yidio kräver vpn med amerikansk ip-adress. Det finns en särskild avdelning på Yidio för gratis film och tv, följaktligen märkt ”free”. Dessutom kan du söka på sajten och klicka i att svaren endast ska visa det innehåll som är gratis. Upplösningen är genomgående hög och med lite pill kan du kolla avsnitt av dina amerikanska favorit-tv-serier som ligger före vad som visas i Sverige eller se en Hollywoodfilm som måhända inte gjort så stort väsen av sig här.

Plus:
 • Gigantiskt utbud.
 • Bra upplösning överlag.

Minus:

 • Kräver vpn.
 • Lockbete för betalkanaler.
 
Betyg:

7


Viewster

Viewster
Från Zürich i Schweiz sköts den globala och reklamfinansierade gratistjänsten Viewster. Användare i över hundra länder har anslutit sig och du får reklamavbrott med erbjudanden på svenska. I dagsläget innehåller Viewster drygt 5 000 filmer i 35 kategorier och ett helt okej utbud med tv-serier. Viewster har mycket, för att inte säga nästan allt, material i HD-upplösning. Och det är ju kanon, men det kräver också en del av din uppkoppling.
 
Tjänsten själv rekommenderar minst fyra Mbit i sekunden nedströms för att du ska kunna använda Viewster som avsett. Vi delar ut ett extra plus för de internationella avdelningarna på sajten, med exempelvis koreanska och japanska filmer textade till engelska. På det hela taget en trevlig tjänst som vi hoppas växer framöver så att den kan bli ett ännu bättre alternativ till betaltjänsterna.

Plus:
 • Bra sökfunktion och info om programmen.
 • Godkänt utbud. 

Minus:

 • Kräver rätt snabb uppkoppling.
 • Få inställningar i spelaren.

Betyg:

8