Det såg länge ut som om Samsung var förpassade till reservbänken med ”vanliga” surfplattor. Deras Note-modeller höll klass, men Tab 3 och Tab 4 var plastiga budgetplattor och Note Pro var för överambitiös. Då kom Galaxy Tab S, och Samsung visade precis alla var skåpet skulle stå.

Tab S kom i två storlekar, dels en i större format som vi testade för ett par veckor sedan och som förärades med en nia i betyg, och så denna på 8,4 tum. 10-tummaren, eller 10,5 som den mäter, är riktigt vass och platsar på topp tio just nu men det är Galaxy Tab S 8.4 som visar precis hur bra nya Galaxy Tab-generationen är.

Premiumkänsla utan plåt

Det är en underbart slimmad och lätt platta med stilig metallisk kant och ett greppvänligt bakstycke i Galaxy S5-stil. Den är bara 6,5 millimeter tjock, sånär som på en liten puckel där kameralinsen baktill sticker ut.


Både den vita och den helt bronsfärgade plattan har koppartonad kant.

Plattan finns i två utföranden, en vit med bronsglänsande kant och en där det vita är ersatt med en bronston som drar åt kopparrött. Vi föredrar helt klart den senare. Trots den tunna formen och valet av plast i skalet känns den gedigen, stabil att använda, stryktålig och lyxig – ett bevis på att plast som material och plastig känsla inte är samma sak.

Kameran är för övrigt ovanligt bra för att sitta i en platta, och tar bilder i bra mobilklass. Åtta megapixlar och en kameraapp som gör det lite för kul att ta bilder med en stor platta. Du riskerar att se rätt fånig ut när du halar fram detta dasslock för att föreviga världen i stället för en mobil.

 
Åtta kärnor och superskärm

Den egna systemkretsen Exynos 5 Octa har två fyrakärniga processorer som på ett smart sätt delar upp jobbet och både ger prestanda i toppklass och spar ström. Det här är i klass med de bästa Snapdragon-processorerna, eller i alla fall så pass nära att skillnaderna inte märks.

Batteritiden är riktigt imponerande, över nio timmars videouppspelning när vi testar och utan problem ett dygn av normalanvändning. Vi imponeras också av snabb wifi, med bra räckvidd på både ac- och n-standard. Den som vill kan köpa den lite dyrare versionen av plattan (SM-T705 i stället för SM-T700), och får då också 4g-modem inbyggt.

Plattans starkaste kort är skärmen, Samsung är hittills ensamma om amoled-skärm i surfplattor och den som sitter i Galaxy Tab S är riktigt bra. Den slår alla andra surfplatteskärmar just nu med sin höga punkttäthet, fina lyster i färgerna och knivskarpa kontrast. 2 560 x 1 600 pixlar ger 359 ppt, och det är svårt att klaga på någonting här. Även maximala ljusstyrkan är hög, något som oled-teknik annars brukar halka efter på jämfört med ips.

Stramare och smartare

Samsung har haft problem tidigare med för mycket onödigheter i gränssnittet, men det har de städat upp på senare tid så det blir inget minus för det heller. Startskärmarna har ett par blaffiga widgets för mycket men inget man inte enkelt kan rensa bort.


Baksidan är prickig i Galaxy S5-stil. Vi tycker det är snyggare här än på telefonen, och det ger framför allt en skön greppyta.

En sak vi verkligen uppskattar är att det finns en bra filhanterare som dessutom har en permanent plats i navigeringsraden. Ska en Androidplatta kunna ersätta en Windowsdator är det ett stort steg i rätt riktning.

Här finns fortfarande massor av intressanta funktioner, som möjlighet att dela skärmen på fler än en app, de extra startskärmarna i Magazine UX-gränssnittet, skärmdelning med Galaxy-telefoner och en hel drös extraappar.

Få är dock förinstallerade, utan kan väljas i Samsungs separata app-butik. Det som skett i år är att Samsung lyckats städa gränssnittet och gjort det smidigare och smartare så att alla funktioner finns om man vill ha dem men inte stör när man inte behöver dem. Precis som det ska vara.

Omdöme

Närmaste konkurrenten just nu är Ipad Mini. Just tack vare skärmen överräcker vi segrartiteln till Samsung och förärar dessutom Galaxy Tab S 8.4 med en ytterst sällsynt tiopoängare. Det betyder inte att den har alla funktioner som varenda konkurrent har. Vi skulle önska oss vattenskydd, usb 3-port, trådlös laddning och inbyggd espressomaskin.

Vad full pott innebär är att det plattan försöker erbjuda lyckas den med, och det med så nära perfektion man kan komma utan att för den för den skull kostar oförskämt mycket.

Det här är surfplattebygge med suverän balans mellan funktionalitet och enkelhet, prestanda, stil och komfort. I vårt tycke är det här den absolut bästa plattan just nu. Det ska bli intressant att se om vår gamla favorit Sony kan svara på det med nya Xperia Tablet Z3.

Fakta: Samsung Galaxy Tab S 8.4 SM-T700

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Skärm: 8,4 tum amoled, 2 560 x 1 600 pixel.
Systemkrets: Exynos 5 Octa 5420.
Processor: Cortex A15 1.9 GHz quad core + Cortex A7 1.3 GHz quad core.
Grafik: ARM Mali-T628.
Minne: 3 GB ram.
Lagring: 16 GB Flash, plats för micro-sd.
Kamera: 8 megapixel bak, 2 megapixel fram.
Anslutningar: 3,5 mm hörlur, usb 2.
Kommunikation: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4, gps, ir.
Batteri: 4 900 mAh, cirka 9 timmar 25 minuter videouppspelning.
Operativsystem: Android 4.4.
Övrigt: Fingeravtrycksläsare.
Storlek: 12,6 x 21,3 x 0,65 cm.
Vikt: 295 g.
Pris: 3 500 kronor.

Plus: Designen. Ergonomin. Bygget. Fantastisk skärm. Prestanda.
Flera smarta funktioner och appar.
Minus: Inte vattentät?

Betyg 5 av 5