Fler tester av tv-apparater


8k, oled och avancerad miniled-dimning i all ära, men de flesta av oss är inte beredda att lägga ner en månadslön eller mer på att ställa en tv i vardagsrummet. Det behövs inte heller. Det går numera att få väldigt mycket kvalitet, och alla de smarta funktioner som en modern tv ska ha, i ett prisspann mellan 7 000 och 11 000 kronor.

Testade tv-apparater

De flesta precis under 10 000-kronorsstrecket. Priserna på dessa tv-modeller varierar dock stort ute i butiker, ofta med korta och tillfälliga kampanjpriser som trycker ner prislappar ytterligare. Så som tv-konsument kan det vara smart att ha flera modeller i åtanke och bevaka när det är rea på en av dem i en butik som passar dig.

Så kalibrerar du din TV på rätt sätt

För runt eller strax under 10 000 kronor får du numera en skarp 4k-tv med för det mesta pålitlig uppskalning från 1080p-video, stort färgomfång, stöd för de flesta viktiga hdr-formaten, och väl godkänd kontrast. De har alla givetvis både fast och trådlös nätverksuppkoppling och bra smart tv-plattform så att du kan strömma alla de senaste filmerna och serierna från deras respektive appar. De har också stöd för de flesta typer av tv-utsändningar med möjlighet att köra programkort, samt de vanligaste standarderna för tv-guide-data.
 

Storleken sätter priset

Här pratar vi alltså om tv-apparater med storlekar mellan 50 och 60 tum. Vill du gå ner mer i pris så finns det även tv-apparater runt 40 tum eller ännu mindre med bra kvalitet. Men då börjar det bli en annan slags tv, en som du ställer som andra tv i sovrummet, inte en som är huvudattraktion i vardagsrummet. Det som även sker när vi går ner i storlek är att en del tv-tillverkare också väljer att gå ner i upplösning.

Läs även: Qled vs Oled: Detta är skillnaderna

Ofta har vi testat enbart 55-tummare i de lägre prisklasserna, men det går inte längre att vara så strikta med avgränsningen. Då olika tillverkare använder olika skärmpaneler, antingen egentillverkade eller från konkurrerande underleverantörer är det en del varumärken som helt enkelt inte har just 55 tum i sortimentet. Därför låter vi här även en 50- och en 58-tummare vara med. Det ger en viss skillnad i upplevelsen, men det handlar mest om hur långt från tv:n du ska sitta för den mest optimala hemmabioupplevelsen.

Utvecklingen med avancerad bildbehandling och uppskalning som gör bilden allt mer livfull drivs av de dyra premiummodellerna. Det innebär att tidigare års framsteg ärvs ner och når budgetklassen. Det märks i år bland annat på att en del av tv-apparaterna vi testat har överraskande bra bildpaneler.
 

Bättre processorer och ny hdmi

Det innebär bättre kontrast, bredare betraktningsvinklar och funktioner som mikro-dimning, som aktivt anpassar bakbelysningen i bilden. Det är alltså inte frågan om lokal dimning, det behöver vi gå upp i 15 000-kronorsklass för att hitta, men det innebär att om hela bilden är ganska mörk så kan bakbelysningen dämpas för ökad svärta.

Vi ser också på många av modellerna mer avancerade bildprocessorer som höjer kvaliteten på uppskalning och rörelseutjämning. Här är det påtagliga skillnader mellan olika modeller så det kan vara en sak som avgör i en eller en annan tv-apparats riktning. En annan nyhet i prisklassen är att en hel del av de testade modellerna har stöd för hdmi 2.1. Det innebär att de kan ta emot bild med högre upplösning och bildfrekvens, vilket framför allt är bra om du har en ny spelkonsol som du vill koppla in.

Hdmi 2.1 har också andra tekniker inbakade, som variabel bildfrekvens och automatiskt låglatensläge, som bägge är bra för just konsoler. Men en hdmi 2.1-port måste inte ha stöd för alla tekniker, så det varierar också mellan modellerna.
 

Google nästan överallt

Slutligen kan vi konstatera att Googles framfart fortsätter. Fler och fler tv kör numera Android TV, och i vårt test är det endast Samsung som håller fanan högt med sitt eget system. Det är förståeligt att Android tar över, det ger tillverkare en knippe funktioner som användare inte behöver hög tröskel för att börja använda, och Google Play-butiken ger tillgång till det största och bredaste utbudet av smart-tv-appar. Även LG kör vidare med det egna systemet och Panasonic kör numera blandat, men frågan är hur länge.

En sak du inte ser ut att få i denna prisklass är särskilt avancerat ljud. Samtliga sex tv-apparater vi testat har samma högtalaruppsättning, stereo på 2 x 10 watt. Det gör att de aldrig får det där rätta trycket i basen eller rumskänslan som ett äkta surroundsystem kan tillföra. De hanterar sina resurser olika bra, en del med acceptabel ljudkvalitet om du inte är superkräsen, en del med för trist och platt ljud.

Men alla har flera alternativ för att ansluta externa högtalare. Arc är en teknik som låter dig koppla in soundbar eller hemmabiosystem via utvalda hdmi-portar. Här finns också earc som ger högre ljudkvalitet, om du har en hdmi 2.1-port. Alla tv-apparater i testet har också en separat digital ljudutgång, och flera av dem har bra stöd för att ansluta bluetooth-högtalare trådlöst.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga tillverkare som enligt prisjakt.nu hade aktuella modeller som matchade våra kriterier, 50 till 60 tum och pris på upp till 10 000 kronor i någon större svensk butik. Av åtta tillfrågade tillverkare fick vi in fyra som direkt klarade prisgränsen. Vi valde även att ta in en modell från Samsung och en från Sony som låg strax över, men även dessa har vid olika tillfällen funnits till salu för under 10 000 kronor. Från LG och TCL fick vi inte tag på testexemplar i tid för testet.

Tv-apparaterna testades i hemmamiljö, antingen fabriksnya eller efter full systemåterställning, i bägge fallen med senast möjliga systemuppdatering. Bildkvalitet bedömdes med uppspelning av testfilmer på usb-minne samt på Youtube, med filmer och tv-serier på Netflix och Prime Video, samt tv-spel med en Playstation 4 och en Nintendo Switch.


Nokia Smart TV 5500A: Trevande tv-debut för Nokia

Med hjälp av en tysk samarbetspartner ger sig Nokia nu in i tv-branschen. Till en början med denna budgetmodell. Tyvärr finns det en hel del att putsa på.

Nokia Smart TV 5500A
Betyg 2 av 5

Omdöme

Smart TV 5500A är Android-tv till lågt pris, med bra fjärrkontroll och (lite) bättre ljud än väntat. Men det räcker inte riktigt. Det viktigaste, en bra skärm och bildbehandling, smidig kontroll av dem, är något som andra kan leverera till samma pris. Nokia behöver nog rycka upp sig om det ska bli tv-succé.

Positivt

 • Pressat pris
 • Bakbelyst fjärrkontroll
 • Rent, snyggt ljud

Negativt

 • Inte bästa skärmpanelen
 • Halvdan uppskalning och hdr-stöd
 • Seg laddning av appar
Testad: September 2021
Storlek: 55 tum
Hdr: Hdr10, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV 9
Anslutningar: 4st hdmi 2.0, komposit, vga, lan, 2st usb 2.0, optisk audio ut, hörlur
Aktuellt pris: Kostar från 6 997 kronor på Prisjakt

 Läs hela testet av Nokia Smart TV 5500A 


Panasonic TX-50JX800E: Fin bild men vissa begränsningar

Panasonics första Android-tv introduceras i mellanprisklass. Den ger dig bra grundkvalitet i bilden, men det finns saker att förbättra.

Panasonic TX-50JX800E
Betyg 3 av 5

Omdöme

JX800 är en snygg tv med bra bildpanel som inte egentligen gör några stora fel, och vi hälsar Panasonic välkommen in i Android-familjen. Men utan hdmi 2.1, bättre ljudkvalitet och med en handfull design- och gränssnittsval som kunde varit smartare, finns det flera vassare konkurrenter.

Positivt

 • Bra bild för pengarna
 • Enkel, elegant design
 • Nu till slut med Android TV

Negativt

 • Inte bästa rörelsehanteringen
 • Ligger efter som spel-tv
 • Inget vidare inbyggt ljud
Testad: September 2021
Storlek: 50 tum
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+ Adaptive, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV 10
Anslutningar: 3 st hdmi 2.0, komponent, usb 3.0, usb 2.0, lan, optisk audio ut, hörlur
Aktuellt pris: Kostar från 6 420 kronor på Prisjakt

 Läs hela testet av Panasonic TX-50JX800E 


Philips The One 58PUS8536: Unik tv som gör det mesta rätt

Philips bjuder på en annorlunda tv-upplevelse med The One. Den charmar, men det är också kvalitet bakom ytan.

Philips The One 58PUS8536
Betyg 5 av 5

Omdöme

The One ger kvalitet på det mesta och är en snygg och utstickande tv med en handfull funktioner som vi vore beredda att betala extra för. Allt är inte perfekt, vi är vana vid mer ljud från en Philips-tv och den ojämna ljusstyrkan i hörnen är ett litet minus. Men utöver det är det här väldigt mycket tv för pengarna, och ett fynd i sin prisklass.

Positivt

 • Ljusstark och dynamisk bild
 • Bra bildbehandling i prisklassen
 • Annorlunda, utstickande design
 • Flera smarta extra funktioner

Negativt

 • Allt annat än diskret
 • Tappar ljusstyrka i yttre hörnen
 • Bitvis omständlig navigation
Testad: September 2021
Storlek: 58 tum
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV 10
Anslutningar: Hdmi 2.1, 3 st hdmi 2.0, 2 st usb 2.0, lan, digital audio ut, hörlur
Aktuellt pris: Kostar från 8 990 kronor på Prisjakt

 Läs hela testet av Philips The One 


Samsung Qled QE55Q70A: En prisvärd höjdar-tv till spel

Samsungs slimmade tv är inte fulländad men passar till det mesta. Det är tillsammans med en spelkonsol den blir som bäst.

Samsung Qled QE55Q70A
Betyg 4 av 5

Omdöme

Letar du efter en prisvärd tv att koppla in senaste Playstation eller Xbox-konsolerna i? Då är Samsung Qled QE55Q70A helt rätt. Den håller också god klass på flera andra sätt, så länge du inte värdesätter att på egen hand kunna finjustera bilden. Tunt och trist ljud gör dock att du kan behöva köpa till externt.

Positivt

 • Snygg, färgrik bild
 • God uppskalning och rörelsehantering
 • Rätta egenskaperna för spel
 • Elegant design

Negativt

 • Något snäva betraktningsvinklar
 • Platt, tunt ljud
 • Begränsade inställningsmöjligheter
Testad: September 2021
Storlek: 55 tum
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+
Operativsystem: Tizen OS
Anslutningar: Hdmi 2.1, 3 st hdmi 2.0, lan, 2 st usb 2.0, optisk audio ut
Aktuellt pris: Kostar 9 990 kronor hos Hifi Klubben

 Läs hela testet av Samsung Qled QE55Q70A 


Sony Bravia KD55X89J: Hög bildkvalitet och nytt tv-system

Denna 55-tummare är lite dyrare än andra budget-tv vi testat. Får du tillräckligt med extra kvalitet för att den ska vara värd en extra slant?

Sony Bravia KD55X89J
Betyg 4 av 5

Omdöme

Bravia X89J är lite i dyraste laget om du har en snäv budget, men bjuder på bättre bild än de flesta tv-apparater till jämförbart pris, har goda egenskaper om du vill spela spel, och en smart flexibel design. Smartare och snyggare Google TV-gränssnittet är också ett plus.

Positivt

 • Hög kvalitet på panelen
 • Utmärkt bildbehandling
 • Snygga Google TV
 • Snabba svarstider för spel

Negativt

 • Enstaka problem vid snäv vinkel
 • Kan behöva extra ljud
 • Lite dyr för vad du får
Testad: September 2021
Storlek: 55 tum
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision
Operativsystem: Google TV, baserat på Android TV
Anslutningar: Hdmi 2.1, 3 st hdmi 2.0, lan, usb 2, usb 3, komposit, digital audio ut, hörlur
Aktuellt pris: Kostar från 10 990 kronor på Prisjakt

 Läs hela testet av Sony Bravia KD55X89J 


TCL QLED850: Prisvärd tv ger dig allt du kan begära av prisklassen

Denna 55-tummare i mellanprisklass ger oss det mesta vi kan begära i prisklassen. Allt är inte perfekt, men inget direkt dåligt.

TCL QLED850
Betyg 4 av 5

Omdöme

QLED850 levererar rätta kontrasten, färgerna och mer ljud än vi förväntar oss. Smidig fjärrkontroll och Android TV ger dig alla funktioner och appar som behövs. Och med hög bildfrekvens och fullt hdmi 2.1-stöd kan du spela obehindrat. Den har sina svagare sidor, som betraktningsvinklarna, och något svag rörelseutjämning, men är ändå väl värd pengarna.

Positivt

 • Bra grundkvalitet för bild
 • Rätt hdr-stöd
 • Överraskande kraftfullt ljud
 • Hdmi 2.1 med rätta spelfunktionerna

Negativt

 • Kan behöva manuell finjustering
 • Inte bästa rörelsehanteringen
 • Vissa problem med betraktningsvinklar
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: TCL
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Operativsystem: Android TV
Anslutningar: 4 st hdmi 2.1, komposit, lan, usb 2.0, digital audio ut, hörlur
Aktuellt pris, oktober 2021: 9 990 kronor på Prisjakt

 Läs hela testet av TCL QLED850 


Xiaomi Mi TV P1 55”: Mycket tv till pressat pris

Nu är Xiaomi tv-tillverkare också. De börjar sin bana som tv-tillverkare på samma sätt som de en gång började med mobiler, med högt prisvärde i låg prisklass.

Xiaomi Mi TV P1 55
Betyg 3 av 5

Omdöme

Letar du efter ett riktigt budgetalternativ får du mer kvalitet än prislappen antyder. P1 har bättre än förväntad bildbehandling och stöd för hdmi 2.0, vilket en hel del dyrare tv-apparater fortfarande inte har. Det är inte på samma nivå som de bästa modellerna runt 10 000 kronor, men vill du snåla är den ett bra val.

Positivt

 • Bra bildkvalitet för pengarna
 • Rätt hdr-stöd och hdmi 2.1
 • Snygg och bekväm fjärrkontroll

Negativt

 • Inget vidare högtalare
 • Plastigt chassi
 • Bitvis omständlig att navigera
Testad: September 2021
Storlek: 55 tum
Hdr: Hlg, hdr10+, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV 10
Anslutningar: 3 st hdmi 2.0, komposit, lan, 2 st usb 2.0, digital audio ut, hörlur
Aktuellt pris: Kostar från 6 489 kronor hos Prisjakt

 Läs hela testet av Xiaomi Mi TV 55" 


Äldre testade modeller 55 tum