Fler tester av tv-apparater

Det var inte länge sedan 4k-oled var extrem lyx, och vi minns fortfarande när vi testade Sveriges första 4k-tv, en jättemodell från LG. Men idag är 4k och även oled vardagsmat, och du behöver inte skuldsätta dig upp över öronen för att få en riktigt bra bildupplevelse. Här har vi tittat på vad du kan få för under 15 000 kronor.

I den här prisklassen är det numera vanligt med oled-tv, men det är ingen garanti, och inte heller något som automatiskt innebär att bilden är överlägsen. Led-tekniken blir också den ständigt bättre och bättre, med sådant som lokal kontroll av bakbelysning, extra ljusstyrka och kvantpunktsteknik som ger extra färgdynamik och en riktigt högklassig bildupplevelse.

Storleken har betydelse

En uppenbar sak när du väljer tv är att fundera på hur stor modell du behöver. Det är avgörande för vad du behöver betala för den. En 65- eller 75-tums-tv är betydligt dyrare än en 55-tummare, även om bildkvalitet och funktioner är precis desamma. Detta är extra påtagligt för tv byggd på oled-teknik, där en större modell kan bli rejält dyr.

Så kalibrerar du din TV på rätt sätt

Därför har vi här valt att titta på 55-tumsmodeller. Då kan vi få både bra bildpaneler, antingen oled eller bakbelyst matris-led, bra hdr-funktion och avancerade bildprocessorer som gör sådant som uppskalning, hantering av rörelseoskärpa och andra saker som ofta kan utmana bildkvaliteten på en enklare och billigare tv. Och vi kan fortfarande hålla nere prislappen under 15 000 kronor.

Samtliga modeller i testet levererar riktigt bra bildkvalitet, men med små skillnader som kan vara avgörande beroende på hur du vill använda din tv. Vissa är bättre på att uppskala lågupplöst video, vissa på att ge intensiv hdr-effekt.

Vissa ger snygg och livfull men inte perfekt bild direkt från start, medan andra kan uppnå en neutral och verklighetstrogen ton, fast det kräver kunskap och detaljinställning. En modell levererar klart lägsta så kallade input-lagg, det vill säga fördröjning mellan att bilden kommer in och tills den visas på skärmen.

Stora skillnader utöver bilden

De främsta skillnaderna mellan modellerna hittar vi i respektive smart-tv-system och i ljudkvaliteten. Det är två saker som olika användare lägger olika mycket vikt på. Om du bara pluggar in tv-boxen, spelkonsolen och en Chromecast och sedan bara väljer bildkälla är tv:ns smart-system ganska irrelevant.

Samma sak gäller ljudet om du redan har eller dessutom investerar i extra högtalare. Alla modellerna har stöd för bluetooth-högtalare och digitalt optiskt ljud ut, så att ansluta en soundbar är enkelt. Men vill du inte krångla med sådant så är ett par av modellerna lite extra bra ljudmässigt.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga tillverkare som hade aktuella 55-tummare i prissegmentet och bad dem ställa upp med en enhet. Vi fick in testexemplar från fyra tillverkare, och kunde sedan komplettera med ett lån av en Sony-tv från en lokal butik. Vi försökte även få tag på modeller från TCL, Sharp och Hitachi, men kunde inte komma över testexemplar i tid.

Enheterna testades med uppspelning av video från Youtube och Netflix via systemens smart-tv-appar, dvd- och hd-dvd-skivor från extern spelare, testbilder från en Windows-pc och 1080p- och 4k-spel från en Nintendo Switch och en Playstation 4 Pro.

Samsung QLED QE55Q70R Pris vid test: 14990 kr.

Bästa pris just nu: 8990 kr