Panasonic TX-55FZ800E: Snygg bild, bristfälligt system

Panasonic var sena på oled-tåget, men har övertygat med de modeller de släppt. Som alltid med oled får du här en supertunn panel som är snygg framifrån. Den har centimetertunna kanter runtom plus en extra list på en centimeter nedtill med en Panasonic-logga på. Skärmen hålls ihop med en tunn rundad mattsvart metallram.

Baksidan är inte lika elegant. Tv:n har en rätt så stor ryggsäck nedtill i grov svart plast och en del osnygga galler och utstickande detaljer. Foten består av en stor bred mattsvart och borstad plåt, centralt monterad med några skruvar.

Den är inget större problem att montera, men foten är ovanligt tung. Och står därför stadigt och tryggt. Tv:n har anslutningar som är riktade både rakt bakåt och åt sidan. Så vill du väggmontera kan det bli knepigt med för många hdmi-prylar eller analog bildkälla anslutna. Du får en stor och lite klunsig fjärrkontroll med traditionella knappar. Den är dock välbyggd och rättfram att använda.

Panasonic TX-55FZ800E

Panasonic använder samma utmärkta oled-panel som LG OLED55C8 och vi har inte mycket att klaga på där. Det är bra maximal ljusstyrka för att vara en oled, fortfarande fullt djup i svärtan och en bra toningskontroll mellan dem. Vi får bara två förinställda bildprofiler, dynamisk och normal om vi går in i inställningsmenyn. Men systemet döljer en hel uppsättning andra som kan ställas in att kommas åt via en snabbknapp, vilket är lite förvirrande.

Panasonic lägger som standard på aggressiv rörelsekompensation i en funktion som heter intelligent frame creation. Den är bra i vissa lägen, men ger oss lite märkligt resultat i vissa andra, speciellt om bilden är för ljus. Den ställer vi ner från förinställda maximum till minimum. Då gör den fortfarande nytta utan att irritera.

Vi får solid 4k-uppskalning, men slutresultatet är lite mjukt i kanterna. TX-55FZ800E har hyfsat låg bildfördröjning för gamers. Inte så bra som bästa i klassen, men strax över 20 millisekunder är bra nog för de flesta.

Det är inte så mycket tryck och tyngd i ljudet som en del andra testade modeller, men utmärkt klarhet i mellanregister och diskant och god balans i ljudbilden. Just basen är dock lite grumlig. Det finns ovanligt många inställningar för ljud, bland annat flera olika surround-alternativ.

Panasonic TX-55FZ800E

Smart tv-systemet är egna My Home Screen, baserat på Firefox OS. Det är kanske inte det mest avancerade och funktionsrika systemet, men det är i alla fall rent och snyggt visuellt. Det är dock är ofta förvirrande att använda.

Du får ett tjugotal appar förinstallerade, bland annat Netflix, Prime Video och SVT Play, och en del småsaker som en väderapp och en kalender. Ett 40-tal videoappar, ett 20-tal spel och diverse andra småtjänster kan installeras. Men tyvärr saknas en del saker som känns viktiga om du vill vara en aktiv smart tv-användare, som Spotify och HBO.

Omdöme

Panasonic har det minst smarta bland smarta tv-system just nu, med viss brist på appar och något bökig hantering. Men kvaliteten på själva tv:n är det viktigaste och där levererar de en bra upplevelse, i alla fall när vi trixat ett tag med inställningarna. Vi saknar lite extra skärpa i uppskalning, men för 4k-innehåll är den klockren.

Specifikationer

Produkt: Panasonic TX-55FZ800E
Testad: Maj 2019
Kontakt: www.panasonic.com/se
Tv-typ: Oled
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k UHD
Uppdatertingsfrekvens: 120 Hz
Hdr: HDR10, HDR10+, HLG
Ljud: 2.0 stereo
Operativsystem: My Home Screen
Anslutningar: 4st hdmi 2.0, komponent, kompisit, usb 3.0, 2st usb 2.0, lan, optisk s/pdif ut, hörlur, audio in
Energiklass: B
Övrigt: Sd-kortläsare, bluetooth
Mått: 122,8 x 30 x 77,4 cm
Pris: 13 990 kr

plus

Snyggt avskalad design.
Rent, snyggt ljud.
Utmärkt bildkvalitet, efter manuell justering.

minus

Inte lika snygg baksida.
Rörig navigation.
Saknar en del appar.

Betyg: 4 av 5