Philips 55PUS7502: Mellanklassare med iögonfallande Ambilight-funktion

Philips 55 PUS7502 är relativt tjock, och även fotstödet sticker ut en bra bit bakåt. Det här är information som kan vara av intresse om du vill ställa tv:n nära väggen. En av anledningarna till djupet torde vara Ambilight-tekonologin som är något av Philips signum – en riktigt läcker funktion där det ljus som projiceras från baksidan av tv:ns sidor och topp mot väggen matchar skärmens färger och ger en mer omslutande upplevelse.

Philips

Rent designmässigt har vi sett vackrare skapelser. Den mörkgrå ramen, som är bredare i underkant, ger ett ganska trist intryck och under tv:n ryms endast en väldigt låg – om ens någon – soundbar utan att skymma bilden. Menysystemet är, enligt vår uppfattning, lite onödigt krångligt och svårt att navigera i.

Gränssnittet (operativsystemet Android TV) är förvisso snyggt, men det finns en del att lära av konkurrenterna när det gäller användarvänlighet. Detta omfattar emellertid inte startmenyn med appar och så vidare, som är riktigt bra, utan det är när du ska in i undermenyer och inställningar du riskerar att stöta på patrull. Utbudet av tjänster är bra - den enda vi saknar är i stort sett HBO. Fjärrkontrollen har ett tangentbord på undersidan, liksom hos tidigare tv-apparater från tillverkaren.

Bra ljud, sämre bild

Ljudet från de inbyggda högtalarna imponerar stort. Trots relativt slimmad design överraskas vi i positiv bemärkelse av ett rent och klart ljud och ett riktigt bra basljud. Ja, alltså relativt sett – ett par externa högtalare är även i detta fall ett måste om du vill få ut en maxad helhetsupplevelse. 

Bildmässigt blev vi lite besvikna på Philips-tv:n. Bildbehandligen är visserligen bra, något som framför allt märks när vi kör med Digital Natural Motion aktiverat, där skärpan håller sig mycket bra trots svåra panoreringar. Men svärtan och kontrasten i lågdagrar är inte riktigt i klass med de vassaste konkurrentmodellerna, och mörka partier i bilden har en tendens att kladda ihop.

Ljusstyrkan tv:n levererar är bra, men tyvärr inte helt jämn vilket syns tydligt när tv:n visar svart bild. Med optimal bildkälla och bra förutsättningar kommer du inte att störas av att bilden är dålig, men det blir märkbart t ex i ett nedsläckt rum eller i vissa mörkare filmer. I alla fall om du jämförr med vad en vassare tv kan prestera.

Omdöme

Redan frälsta användare av Philips Ambilight-teknik och den egendomliga fjärren lär inte bli besvikna. Rent formmässigt är Philips 55PUS7502 något av en besvikelse – förutsatt att du inte går i gång på en relativt fet ram i mörkgrått. Bildmässigt lämnar tv:n en del att önska när det gäller svärta och bottenkontrast, men den imponerar å andra sidan när det gäller bildbehandling skärpa och ljustryck.

Fakta Philips 55pus7502

Tillverkare: Philips
Tv-typ: LED
Upplösning: 4K (3840 x 2160)
HDR: Ja
Anslutningar: 4 st hdmi, 2 st usb, optisk digital ut
Tv-mottagare: DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Ljud: 30 W
Nätverk: Ethernet & wifi
Energiklass: A
Vikt med fot: 24,2 kg
Mått med fot: 225 x 779 x 1237 mm
Pris vid testtillfälle: 15 353 kr
Pris nu: 8 990 kronor hos Webhallen.
Läs mer: philips.se

plus

Ambilight
Relativt bra ljud
Skärpan

minus

Undermenyer och inställningar
Trist design
Lite dålig svärta

Betyg 7 av 10

Philips 55PUS7502 Pris vid test: 8990 kr.

Bästa pris just nu: 9412 kr