Fler tester av tv-apparater


Våren är alltid högsäsong för nya tv-apparater, och alla de stora tillverkarna visar traditionsmässigt upp sina nyheter under olika mässor och event. En del på riktigt, och en del online, när virusbekymmer satt stopp för stora shower. Årets modeller finns i alla fall brett tillgängliga i svenska butiker, och för många kan det vara just hösten 2020 som det är dags för en ny tv i vardagsrummet.

Testade 4k-tv 55 tum

Hemmabio blir allt mer relevant om biosalonger känns för riskabla, och strömmande videotjänster har gått varma under sommaren med flera tittarrekord. Det gör en smart-tv med rätt appar för dina behov till en extra relevant faktor. Visst, du kan alltid skärmdela en mobil eller en dator till en modern smart-tv, så det räcker egentligen med tillgången du har i mobilen. Men för bästa funktion och kvalitet är en egen app att föredra. Eller en extern bildkälla, som en Google Chromecast eller Apple TV.

Så kalibrerar du din TV på rätt sätt

I höst är det också dags för Sony och Microsoft att släppa nya spelkonsoler, så den som ännu inte uppgraderat till en bra 4k-tv med hdr kan det finnas klar orsak att göra det, om du har gaming-intresse. Fler och fler tv har också trimmat sina spellägen och byggt in stöd för variabel bildfrekvens, Freesync och G-sync i sina tv-apparater, vilket optimerar och jämnar ut bilden vid spelande.
 

Hög tid för för 2.1

Det sker en del intressanta saker med tv-teknik just nu. Förutom att tillverkarna förfinar och vidareutvecklar sina bildprocessorer för att snygga till, skala upp och höja upplevelsen på bilden du ser så introduceras ny kapacitet och nya funktioner tack vare en ny hdmi-standard som är på väg att ta över. Hdmi 2.1 introducerades på ett fåtal flaggskepp förra året, och kommer nu i större bredd från fler leverantörer.

Läs även: Test och guide till Samsungs tv-apparater

Det ger många av årets tv möjlighet till högre bandbredd över hdmi-kabel med upp till 4k och till och med 8k-upplösning i 120 Hz från en extern bildkälla. Det har innan bara varit möjligt med strömmande tjänster och intern mediaspelare. Den som spelar spel kan glädja sig åt vrr, kort för variable refresh rate. Det gör att ett grafikkort kan skicka bilder i samma takt som de renderas, och behöver inte vänta in skärmens tempo. Det kan resultera i snabbare responstider och mindre hackig bild.

En annan ny funktion i hdmi 2.1 är earc. Arc är en standard för vidarekoppling av digitalt ljud till en ljudanläggning via hdmi. I stort sett alla lite bättre tv har arc-stöd på en eller flera av sina hdmi-portar. Nya earc höjer ribban för vad du kan göra med den, och öppnar upp för sådant som full Dolby Atmos-audio med maxad ljudupplösning. 
 

Från halvbilligt till halvdyrt

Här har vi testat sex tv-apparater med pris mellan ungefär 10 000 och 18 000 kronor. Fem av dem är i 55-tums-format och en är en 65-tummare som utan problem ändå hamnar i rätt prisspann för vårt syfte med testet. Det finns många olika typer av tv-köpare, men här har vi fokuserat på den mångsidiga multianvändaren, som både vill kolla Netflix, traditionell tv, ansluta en mediaspelare och en spelkonsol.

Läs även: Qled vs Oled: Detta är skillnaderna

Vi ställer därför krav inte bara på bildkvalitet, utan även på sådant som funktionsutbud i systemet, gränssnitt och användarvänlighet. Det ska vara lätt för alla i familjen att göra sin favoritsyssla på tv:n, oavsett om det är att kolla på spännande matchen, senaste tv-serien, spela spel eller skicka bilder och videoklipp från mobilen.

Bildkvalitet innebär också väldigt olika saker beroende på vad du har för ambitioner och tänkt användningsområde. Snabb respons, livfulla färger, skarp kontrast och klarhet för spel, mjuk rörelsehantering och neutral färgpalett för trogen filmåtergivning? Effektiv 4k-uppskalning? Extra tryck i ljuset för hdr, eller mer fokus på detaljerad nyansering? För det mesta får du en mix av dessa med olika fokus. De vi bedömer som bäst är de som är bra på allt, även om någon konkurrent kanske är vassare på en aspekt.
 

Mer än bara bilden

Kanske kan tv:n också vara vardagsrummets Spotify-spelare. Och behöver du då externa högtalare för det och rätta fylligheten i filmljudet eller är de inbyggda högtalarna bra nog? Då spar du både pengar och extra krångel.

Tv-apparaterna här är inte jämföra rakt av och sida vid sida. Utan betyg och omdöme väger också in vardera enhets prislapp, och vad som för övrigt finns att välja på i handeln som kostar ungefär lika mycket. Det gör att en billigare, men tekniskt inte lika avancerad tv, kan få ett bra omdöme, medan vi höjer kraven med prislappen. Skiljer det bara lite i pris mellan två tv spelar det dock inte in så mycket.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp och bjöd in samtliga tillverkare med tv-modeller lanserade 2019 eller 2020 i svenska butiker, med 4k, smart tv-plattform och storlek på cirka 55 tum och bad dem ställa upp med en så aktuell tv som möjligt för upp till cirka 15 000 kronor. Av åtta tillfrågade leverantörer var det två, Philips och Xiaomi, som inte hade aktuella modeller tillgängliga.

Från Sharp fick vi in en 65-tumsmodell, men en som prismässigt passar utmärkt in i testet, så vi gjorde ett undantag för den. Ett par deltagare ligger lite över vad vi ursprungligen tänkte oss i pris. För dessa ställer vi lite extra krav på kvalitet och funktion. Slutkigen har här också inkluderat en förra årets tv-testet av likande modeller som vi testat, om de fortfarande finns väl tillgängliga i svenska butiker.

Modellernas kvalitet bedömdes manuellt med källor som inkluderar strömning av uhd-video i olika hdr-format från Youtube och Netflix, tablå-tv via Telenor digitalbox, visning av video och spelgrafik från en pc med Radeon-grafikkort, skärmspegling trådlöst från en Android-telefon, samt spel på en Nintendo Switch.


LG OLED55C9: Prisvärd oled-tv med hög bildkvalitet

Fina färger och utmärkt uppskalning.

LG OLED55C9

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med tanke på att bildkvaliteten och funktionaliteten är i princip den samma som i betydligt dyrare LG-flaggskeppet E9 övertygar LG C9 stort. Du får inte samma exklusiva design och inte riktigt lika rent och kraftfullt ljud, men den gör inte bort sig på de punkterna heller. De små brister den har, som saknat stöd för hdr10+, har vi mer överseende med här, med tanke på det fördelaktiga priset. Det här är, kort och gott, ett grymt bra köp i sin prisklass.

Positivt

 • Fina färger.
 • Utmärkt uppskalning från 1080p och sdr.
 • Snabba responstider och hdmi 2.1.

Negativt

 • Inget hdr10+.
 • Saknar enstaka appar.
Testad: December 2019
Tv-typ: Oled
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4K UHD (2160p)
Pris: 13 990 kronor hos Cdon.

 Läs hela vårt test av LG C9 


LG OLED 55CX: Utmärkt bild i försiktigt uppgraderad oled

LG bygger vidare på förra årets succé-tv.

LG OLED 55CX
Betyg 4 av 5

Omdöme

LG C9 var kanske vår absoluta favorit i tv-utbudet 2019, med grymma kvaliteter till ett bra pris. Men konkurrenterna har tagit stora kliv uppåt, medan förbättringarna till årets CX är mer försiktiga. Är du stenhårt inne på oled är det här bästa nya tv:n om du inte ska upp till 20 000 kronors-strecket. Men annars kan andra alternativ vara mer lockande.

Positivt

 • Klockren kontrast och stuns i färgerna.               
 • Extra bra för spel.
 • Framtidssäker med hdmi 2.1. 
 • Snyggt, lättnavigerat system.

Negativt

 • Ganska platt ljud.
 • En del virriga bildprofiler.
 • Knepig prispunkt.
 • Saknar enstaka appar.
Testad: Augusti 2020
Paneltyp: Oled, 55 tum
Bildfrekvens: 100/120 Hz
Operativsystem: WebOS 5.0
Rek pris: 17 990 kr
Pris: 16 990 kronor hos Netonnet.

 Läs hela vårt test av LG OLED 55CX 


Panasonic TX-55HX940E: Bra på bio men inte så mångsidig

Panasonic bjuder på avancerad bildbehandling och snyggt äkta skaparläge för cineasten.

Panasonic TX-55HX940E
Betyg 3 av 5

Omdöme

När vi letar efter en tv för hela familjen behöver den vara mångsidig i bild, ljud och funktioner. Panasonic TX-55HX940E är väldigt bra, men bara på en sak; att visa film under rätt förhållanden. Bildbehandlingen hör till branschens bästa, men den återhållsamma panelen sätter gränser. Med brist i app-utbudet kan du även behöva jobba extra för att få tillgång till rätt innehåll. Och du behöver komplettera med extra ljud för en bra upplevelse.

Positivt

 • Slimmade designen.
 • Högklassigt för film.
 • Snygg, jämn uppskalning.
 • Lätt att finjustera bildinställningar.

Negativt

 • Saknar en del viktiga appar.
 • Inte bästa ljudet.
 • Måttligt ljusstyrka och kontrast.
 • Smart-system som ligger lite efter.
Testad: Augusti 2020
Paneltyp: Ips icd, 55 tum, 4k
Bildfrekvens: 100/120 Hz
Operativsystem: My Home Screen 5.0
Rek pris: 14 990 kr
PrisFrån 11 990 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av Panasonic 55HX940E 


Samsung QE55Q70R: Tv som kan det mesta – bäst för gamers

Samsung Q70R är en uppsättning tv-apparater i storlekar från 49 till 82 tum.

Samsung QE55Q70R
Betyg 5 av 5

Omdöme

Samsung kan det här med bra användarupplevelse, och levererar kvalitet i allt, men utan att egentligen vara bäst i klassen på något specifikt. Förutom svarstider för spel, där den är överlägsen. Stilrent system som sätter enkel hantering i fokus, istället för komplicerade inställningar som de flesta ändå inte bryr sig om, är också ett plus.

Positivt

 • Bra automatik för det mesta.
 • Få svagheter bild- och ljudmässigt.
 • Extra snabb respons för spel.
 • Snyggt system med rätta funktionerna.

Negativt

 • Lite svag surround.
 • Ingen analog bildingång.
Testad: Maj 2019
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k UHD
Hdr: HDR10, HDR10+, HLG
Pris: från 9 262 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela testet av Samsung QE55Q70R 


Samsung QE55Q80T: Smidig och smart tv som slår uppåt

Med bra kvalitet, smarta funktioner och få brister är det svårt att inte gilla Samsungs nya tv.

Samsung QE55Q80T
Betyg 5 av 5

Omdöme

Det enda vi verkligen saknar i detta lyckade bygge är Dolby Vision-stöd, men för övrigt är det här en tv som levererar premiumklass på det mesta utan att du behöver betala skjortan för det. Den levererar lika bra för filmkvällen som för sportsändningen och spelsessionen. Ett snyggt system med det mesta i app-väg och flera fiffiga extrafunktioner är också ett plus.

Positivt

 • Bild och ljud nära premiumklass.
 • Rätta apputbudet.
 • Smarta och genomtänkta extrafunktioner.
 • Lätt att finjustera bildinställningar.

Negativt

 • Lite begränsat med inställningar.
 • Ingen Dolby Vision.
Testad: Augusti 2020
Paneltyp: Qled (va-lcd), 55 tum, 4k
Bildfrekvens: 100/120 Hz
Operativsystem: Tizen OS
Rek pris: 14 990 kr
Pris13 607 kronor hos Proshop.

 Läs hela vårt test av Samsung QE55Q80T 


Sharp Aquos 65BL3EA: Prispressad utmanare på 65 tum

Sharps har bytt till Android och blivit mer intressanta som en prisvärd utmanare till tv-jättarna.

Sharp Aquos 65BL3EA
Betyg 3 av 5

Omdöme

Med full Android-funktion, inklusive inbyggd Chromecast och Google Assistent, kommer Sharp här rätt så långt. Du får alla funktioner du vill ha i en smart-tv och ljud över förväntan. Bilden kan inte mäta sig med dyrare konkurrenter, men är du lite förlåtande på den punkten så är den fortfarande helt okej. Vi hade dock önskat oss lite mer eget jobb med Android-gränssnittet, som bitvis frustrerar.

Positivt

 • Stort format till lockande pris.
 • Bra funktionalitet och apputbud med Android TV.
 • Överraskande tungt ljud.

Negativt

 • Tveksam hdr och blek kontrast.
 • Ingen vidare rörelsehantering.
 • Bitvis omständlig navigering.
Testad: Augusti 2020
Paneltyp: Va-lcd, 65 tum, 4k
Bildfrekvens: 50/60 Hz
Operativsystem: Android TV 9
Cirka pris: 9 990 kr
PrisFrån 9 990 kr hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av Sharp 65BL3EA 


Sony Bravia 55XF9005: Kantig led-tv som kan bli ett kap

Ljusstark tv med utmärkt färgnyansering.

Sony Bravia 55XF9005
Betyg 3 av 5

Omdöme

Med tanke på dess lite lägre pris kan det vara väl värt att kolla in KD-55XF9005, och investera den tusenlapp eller två du spar i en riktigt bra soundbar istället. Då blir det en helt klart bra, om än lite klumpigt utformad tv.

Positivt

 • Ljusstark.
 • Utmärkt färgnyansering.
 • Lätt att finjustera bilden.

Negativt

 • Hög input-lagg.
 • Jobbigt gränssnitt, i alla fall innan uppdatering.
 • Kantig design och fula fötter.
Testad: Maj 2019
Tv-typ: Bakbelyst led
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k UHD
Pris: Från 12 990 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av Sony 55XF9005 

TCL 55 QLED800: Prisvärd uppstickare med kvalitetsskärm

Ljuskontroll och bildhantering är inte helt i premiumklass, men annars är det inte så mycket att klaga på.

TCL 55 QLED800
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en tv som erbjuder många bra kvalitéer till ett lockande pris, men som inte riktigt briljerar på någon enskild punkt. Den övertygar i sin prisklass med fina färger och stort dynamiskt omfång men har inte finessen hos en tv med lokal dimning. Vill du ha en Android-tv till ett vasst pris och är lite förlåtande när det gäller enstaka bedömningspunkter är det helt klart en stark utmanare.

Positivt

 • Bra grundteknik.
 • Rätt extra funktioner och appar.
 • Lockande pris.

Negativt

 • Inte rätt dynamik för maxad hdr.
 • Viss hackighet i rörelser.
 • Begränsade ljudinställningar.
Testad: Augusti 2020
Paneltyp: Va-lcd, 55 tum, 4k
Bildfrekvens: 50/60 Hz
Operativsystem: Android TV 9
Rek pris: 9 995 kr
PrisFrån 8 990 kr hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av TCL 55 QLED800