Philips 55OLED903: Bäst ljud och massor av extra funktioner

55OLED903 från Philips har en elegant och lite extra tunn oledpanel med lätt kopparfärgad kant, soundbar med framåtriktade högtalare och täckt med filt i nederkant, och stilrena fötter som bara är ett par minimala pinnar i rostfritt stål. Dessa monteras lätt med två skruvar vardera.

Trots det står tv:n stadigt, men du bör vara försiktig om du flyttar runt på den. Baksidan är mindre snygg med stor modul i matt plast och Philips typiska krans av dioder för sin Ambilight-funktion runtom. Ambilight, är alltså lampor som lyser upp väggen bakom, och som matchar färg och intensitet i bilden du tittar på.

Det kan ge extra stämning i filmer och serier du tittar på. Tycker du det stör går det givetvis att dämpa eller stänga av. En kul bonus är att du kan koppla samma det med ditt Philips Hue-system. Då kan du få hela vardagsrummet att pulsera i takt med Ambilight-ljuset.

Philips 55OLED903

Alla anslutningar sitter nära ena kortsidan, och kablar riktas antingen nedåt eller åt sidan istället för rakt bakåt. Det gör att det är lätt att hänga upp eller placera tv:n nära en vägg. Men vi rekommenderar inte det. Dels eftersom Ambilight fungerar bäst med lite avstånd till väggen. Dels eftersom den har en stor bashögtalare mitt baktill som blir dämpad då.

Och annars låter den riktigt bra, 55OLED903 levererar fylligt och distinkt ljud med bas som är djup utan att bli mullrig. I menyerna hittar vi goda inställningsmöjligheter och enkelt men effektivt alternativ för extra surround.

Med en oled-panel får vi givetvis fin lyster i färger och perfekt svärta, och egna bildprocessorn P5 Series 2 gör många smarta saker. Färgåtergivning och dynamik i bilden skiljer sig lite mot vad vi ser i till exempel en Panasonic eller Sony-tv.

Här är färgmättnaden konstant lite högre och kontrasten lite skarpare, även i lägen som ska vara mer dämpade och neutrala, på bekostnad av maximalt detaljerad nyansering i enstaka färgområden. Är du inte en superkräsen cineast utan bara vill ha en bild med lite härlig stuns i, är den ett bra val. Det går ju dessutom hand i hand med Ambilight-konceptet. Det är inte realistiskt, men upplevelsen är kort och gott rolig.

Philips 55OLED903

Bildlägena Film och Naturlig är dämpade i kontrasten men sticker iväg lite i färgmättnad. Rörelseoskärpa i standardläge är lite väl överdriven för vår smak, men går at justera under avancerade inställningar. Likaså ger högt ställt skärpereglage skuggeffekter på nära håll. Det är bra för för lågupplöst video, men onödigt för äkta 4k-bildkälla.

På en punkt får Philips minuspoäng – det är lite för lång fördröjning mellan bildkälla och visning för spel om du är en krävande gamer. Det är samma med det som för färgkorrektheten. Lite bättre respons blir det när vi trimmar bort rörelseutjämning och sådant som ”perfekt naturlig verklighet” som skalar upp icke-hdr till hdr-liknande upplevelse, något som P5-processorn gör riktigt bra annars.

55OLED903 levereras med Android TV baserat på Android 8.0. Google har tänkt igenom gränssnittet till denna nyare version än de Android 7-baserade vi sett tidigare. Det har blivit lättare att navigera, med fokus på sökning av innehåll i dina olika mediaappar istället för appåtkomst. Det är fortfarande inte lika smidigt som Samsungs och LG:s gränssnitt, och kurering av app-butiken vore fortfarande välkommet, så att man lättare hittar de bästa apparna.

Philips gör sitt för att förenkla det hela, genom att slänga med två fjärrkontroller. En minimal som du framförallt använder för röststyrning med Google Assistent, och en mer traditionell, men som blir fullt tangentbord om du vänder det upp och ner.

Omdöme

M3 rekommenderar

En underhållande bildupplevelse, bästa ljudet i klassen och gott om smarta extra funktioner är Philips styrka. Att bilden inte har den där verkliga proffsfinessen som vi hittar i ett par konkurrenter är något som enstaka användare kan sakna, men för de allra flesta vinner dess färgglada kvaliteter och trevliga design. Android är trots ny version fortfarande lite spretigt, men ett klart lyft från förr.

Specifikationer

Produkt: Philips 55OLED903
Testad: Maj 2019
Kontakt: www.philips.se
Tv-typ: Oled
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k UHD
Uppdatertingsfrekvens: 120 Hz
Hdr: HDR10, HDR10+, HLG
Ljud: 2.1 stereo med subwoofer
Operativsystem: Android TV 8.0
Anslutningar: 4st hdmi 2.0, komponent, usb 3.0, usb 2.0, lan, optisk s/pdif ut, hörlur, audio in
Energiklass: B
Övrigt: Extra fjärrkontroll med tangentbord, Ambilight, bluetooth, inbyggd Chromecast
Mått: 122,8 x 23 x 76,3 cm
Pris: 14 990 kr

plus

Snygg design.
Utmärkt ljud.
Många extra roliga funktioner.

minus

Svårt att få riktig neutral bild.
Android fortfarande lite rörigt.

Betyg: 4 av 5