Samsung UE55MU7005: Smartaste tv:n i startfältet

Samsung är en given deltagare i varje seriöst test av tv-apparater. Denna pjäs är kompatibel med vad branschen kallar Ultra HD Premium, med 10-bitars färgdjup för HDR, vilket utökar färgprecisionen till 1 023 nyanser.

Samsung

Optimalt gränssnitt och grym bild

Samsung gör till formen väldigt stilfulla tv-apparater - inget snack om saken - och denna modell är inget undantag. En supertunn kant ramar in skärmen och tillsammans med de snygga fötterna skapas en riktigt snygg installation som passar i vilket hem som helst. En relativt hög luftspalt skapas mellan enheten och underlaget vilket gör att flera av marknadens soundbars, oavsett fabrikat, får plats utan att skymma bilden.

Som vanligt har Samsung valt att placera de flesta anslutningarna i en separat box (One-Connect Mini). Här kan du ansluta dina HDMI-bildkällor – till exempel din blu ray-spelare och spelkonsol – samt USB-lagringsmedia. Här sitter också den optiska digitala ljudutgången.

Vi gillar lösningen som innebär att det endast är två sladdar som behöver dras direkt in i tv:n: strömsladden och kabeln till kopplingsdosan. Något som är riktigt bra är att dina enheter identifieras och namnges automatiskt och snabbt, vilket gör installationen än mer behaglig resa.

Menysystemet är något av tillverkarens paradgren, liksom hanteringen med den minimalistiska och sjukt snygga fjärrkontrollen. Användarvänligheten i menyerna är det få som klår och när det gäller utbudet av appar finns inget att anmärka på. Här finns alla de stora streamingtjänsterna såsom Netflix, HBO, SF Anytime, Cmore och Viaplay. Riktigt bra!

Den ultratunna designen medför givetvis en del huvudbry när det kommer till ljudkvalitet. De inbyggda stereohögtalarna är väldigt små och klarar på sin höjd slentriantittande, så om du vill få ut maximal upplevelse rekommenderar vi att du kompletterar med en soundbar-högtalare eller ett par aktiva stereo-högtalare.

Bildmässigt finns det mindre att anmärka på. För djupare svärta och ljusare vitt har 70-serien utrustats med vad tillverkaren kallar ”Precision Black”, en teknik som kontrollerar ljuset i enskilda zoner och levererar en kontrast som är riktigt skarp och precis. Med 4K-innehåll briljerar tv:n, och en trevlig funktion är automatisk detektion av HDR-material där de olika parametrarna automatiskt ställs in för att optimera bilden.

Bilden är väldigt ljusstark och färgåtergivningen imponerar. Samtidigt är den kontrastrik och klarar både mörka och ljusa bilden med bravur. Enda minuset är visst ljusläckage, något som Sonys apparat inte lider av på samma sätt. Samsung-tv:n klår dock Philips tv ordentligt på den här punkten.

OmdömeM3 rekommenderar

Samsung imponerar i klassen, både bildmässigt och när det gäller smart-tv-funktionerna. På grund av lite ljusläckage levererar inte Samsungs tv svärta i klass med de bästa apparaterna i testet, men i övrigt finns inte mycket negativt att säga om UE55MU7005. Förutom att den saknar 3d-funktion då, om det nu finns någon kvar därute som efterfrågar detta…

Fakta Samsung UE55MU7005

Tillverkare: Samsung
Tv-typ: LED
Upplösning: 4K (3840 x 2160)
HDR: Ja
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, optisk digital ut
Tv-mottagare: DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Ljud: 40W
Nätverk: Ethernet & wifi
Energiklass: A
Vikt med fot: 17,9 kg
Mått med fot: 1226 x 782 x 246 mm
Pris vid testtillfälle: 14 955 kr
Pris nu: 8 590 kronor hos Dustin.
Läs mer: samsung.com/se

plus

Menysystemet
Design
Brutalt bra HDR+ uppskalning
Riktigt prisvärd

minus

Viss genomblödning av bakgrundsljus

Betyg 8 av 10

Samsung UE55MU7005 Pris vid test: 8590 kr.

Bästa pris just nu: 9796 kr