Sony 55XE8505: Android-tv i tidlös design

Riktigt snygg! Det är första intrycket Sonys 55-tums 4K-tv förmedlar. En smal och elegant utformad aluminiumram kompletteras med ett nätt fotstativ med en smart lösning för kabeldragning som gör att sladdarna leds bort och bakåt.

Sony

Skarp och fin bild

Sonys tv är precis som bland annat Philips testdeltagare baserad på operativsystemet Android TV, och likheterna är slående. Men Sony har lyckats bättre med användarvänligheten, med en mer logisk uppbyggnad i undermenyerna. Utbudet är även det i stort sett detsamma med de största streamingtjänsterna Viaplay, Netflix samt Google Play (de två senare med dedikerade knappar på fjärrkontrollen). HBO saknas däremot.

Ljudet tv:n förmedlar är något burkigt i karaktären och basljudet är i det närmaste obefintligt, priset för en tunn design är med andra ord påtagligt i detta avseende. Trots ett gediget försök att optimera ljudet under inställningar kan vi endast ge dialogerna godkänt, som förmedlas klart och tydligt.

Sonys tv gör ett riktigt bra jobb med att filtrera bort ljus när det faktiskt ska filtreras bort. Mörka bildscener är verkligen mörka, inget ljus läcker igenom, till skillnad från när vi tittar på Philips tv sida vid sida. Sonys tv har dessutom hög ljusstyrka och levererar en mycket kontrastrik bild.

Trots detta fräter inte ljusa partier ut i t ex svåra scener med ljusstark himmel och moln och vi tappar heller inte detaljer i mörka delar av bilden när vi tittar på HDR-versionen av The Martian. Bilden är skarp och fin, med naturliga färger med bra stuns. Sony-tv:n når inte riktigt upp till LG:s oled-tv bildmässigt, men det är inte långt ifrån.

OmdömeM3 rekommenderar

En riktigt tunn tv i snygg kostym som ger ett gott helhetsintryck. Installationsförloppen är mycket enkelt med steg-för-steg-instruktioner vi gillar skarpt. Menysystemet är överlag bra och användarvänligt. Ljudet är dessvärre ingen höjdare, med när vi kommer till bildkvalitet hamnar Sony nästan i paritet med LG:s oled-tv, vilket inte säger lite...

Fakta Sony 55XE8505

Tillverkare: Sony
Tv-typ: LED
Upplösning: 4K (3840 x 2160)
HDR: Ja
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, optisk digital ut
Tv-mottagare: DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Ljud: 30 W
Nätverk: Ethernet & wifi
Energiklass: A
Vikt med fot: 19,5 kg
Mått med fot: 252 x 772 x 1230 mm
Pris vid testtillfälle: 14 990 kr
Pris nu: Från 9 990 kr hos Webhallen
Läs mer: sony.se

plus

Snygg design
Bra menyer och inställningsguide
Bra bild

minus

Ljudet

Betyg 8 av 10