4K har blivit standard, HDR blir allt vanligare och äntligen börjar det hända saker på innehållssidan. Här har vi samlat våra favoriter som passerat testlabbet under 2016.

Missa inte: Totala guiden: Allt du behöver veta inför ditt tv-köp

Köp billig tv

Mer dynamik med HDR
Redan i början av året, på CES-mässan i Las Vegas, visades en rad tv-apparater med stöd för HDR. Den här standarden känner vi främst till när det gäller kameror, men den är också väldigt intressant i tv-sammanhang.

Kortfattat handlar det om en standard för att öka dynamiken i bilden ordentligt. Och nyckeln till detta är ljusstyrkan. Problemet är bara att även om nya tv-apparater har stöd för hdr så finns det inte något material att titta på än så länge. Det krävs nämligen att innehållet är gjort för hdr hela vägen från inspelning till tv-skärm - vilket kommer att ta något år gissar vi.

Fyra alternativa plattformar

Alla nya tv-apparater är givetvis smarta, men vilken plattform är egentligen bäst?

I teorin låter det ju vettigt att satsa på Android, som redan är en stor och etablerad plattform, men vi imponerades inte när vi testade Android-systemet i Sonys tv förra året. Philips satsar också på Android och i deras nyare apparater tycker vi att det fungerar bättre.

Samsung experimenterar med nya smart-tv-gränssnitt i nästan varje ny tv-modell, och fortfarande ligger de långt fram sett till både användarvänlighet och apputbud. LG:s Web-OS blir allt bättre samtidigt som Panasonic valt att satsa på Firefox OS.

Smart-tv

Bra val för mindre plånböcker
Även om du inte tänker köpa en tv i den här prisklassen är det intressant att titta på tillverkarnas toppmodeller. Dels för att du får en bra bild över vad du kan förvänta dig i nästa generation mellanklassapparater (både bildmässigt och på funktionssidan), dels för att du ser hur bra en tv kan bli när inte tillverkarna inte kompromissar.

Prisskillnaden mellan 65 och 55 blir allt mindre, men det är fortfarande storleken på tv:n som styr prislappen mest. 4K-paneler börjar leta sig ned i allt billigare modeller, och även om det inte är ett måste bildmässigt (framför allt i mindre apparater) bör du räkna med att full-hd inom kort kommer att kännas passé.

En annan sak som påverkar prislappen ordentligt är designen på tv-apparaterna. I toppmodellerna är konstruktionen oftast väldigt påkostad med metallram och rejält bordsstativ. Om det här inte är saker du vill betala extra för kan du direkt spara flera tusenlappar genom att hoppa ned ett steg till en enklare modellserie.


LG OLED55B6: Oled-tv till riktigt fyndpris

Den här oled-tv:n kom i slutet av 2016 och har sedan dess hunnit sjunka rejält i pris, för att sedan bli dyrare igen. Men det här är fortfarande en prisvärd tv som bjuder på riktigt bra bild..

LG

Tunn och läcker design

Tv:n är läckert designad med en fot där ett glasparti skiljer tv:n från bänken. Det ser nästan ut som att den svävar i luften. Övre delen av LG:s tv är supertunn, medan den undre delen, som rymmer elektronik, ljudanläggning och anslutningar, är desto tjockare. Här finns 4 hdmi-ingångar, 3 usb-portar, ethernetkontakt och andra anslutningar vi förväntar oss av en modern smart-tv.

Bilden tv:n visar upp är riktigt kontrastrik med färger som övertygar. Här finns flera bildlägen att välja mellan, både HDR-lägen och ISF-läge för dig som vill göra en riktig kalibrering. Spelläget ger dig kortare input lag (vi mätte upp siffran till strax över 30 ms) vilket lämpar sig bra när du spelar spel på tv:n. Och du kan givetvis justera det mesta om du vill optimera bilden själv.

Svärtan är riktigt bra och kontrasten likaså. Ljusstyrkan är dock inte lika övertygande, något som blir tydligt när vi ställer tv:n bredvid de ljusstarkaste konkurrentmodellerna. Här ser vi också lite brus i lågdagrar i bilden, men det lär knappast vara något du stör dig på när du ser på film från 3-4 meters håll från tv:n. Bildkvaliteten överlag är riktigt bra med tanke på prisklassen. Ljudet i tv:n imponerar inte lika stort, här rekommenderas en soundbar eller något annat externt alternativ.

WebOS är ett trevligt och lättjobbat gränssnitt men den medföljande gyrobaserade fjärren kräver lite tid att vänja sig vid. Ibland är det smidigt att kunna styra en muspekare över skärmen, men mycket av det vi vill göra med den här tv:n hade faktiskt gått lättare med en standardfjärr och lite fler snabbknappar till viktiga funktioner. Ett klick på hemknappen visar apputbudet i tv:ns underkant och här finns de viktigaste streamingtjänsterna som Netflix, Viaplay och SF Anytime.

OmdömeM3 Bäst i test

LG:s tv ger väldigt mycket för pengarna, framför allt bildmässigt. Den bjuder dessutom på ett snabbjobbat gränssnitt och bra funktioner överlag. Ljusstyrkan är något svag när vi njuter av HDR-material, men svärta och kontrast är makalöst bra och färgerna naturtrogna utan speciellt mycket bildfix. En riktigt prisvärd tv helt enkelt även om prislappen gått upp en del sedan vi först testade den.


Fakta LG OLED55B6

Tillverkare: LG
Tv-typ: Oled
Upplösning:4K (3840 x 2160)
HDR:Ja
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, optisk digital ut
Tv-mottagare:DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Ljud: 40W
Nätverk:Ethernet & wifi
Energiklass: B
Vikt med fot: 18,6 kg
Mått med fot:1229 x 759 x 225 mm
Pris vid testtillfälle: 15 000 kr.
Pris nu: Från 18 990 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: lg.com/se

plus

Mycket bra svärta och kontrast
Snabbt och lättjobbat gränssnitt
Snygg design

minus

Fjärren är lite knölig att använda
Lite klen ljusstyrka

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
 

Philips 55POS901F/12 

Vassaste oled-tv:n du kan köpa just nu

Philips

Det var länge stiltje på oled-fronten, men både under höstens IFA-mässa i Berling och framför allt under CES-mässan i Las Vegas började det verkligen hända grejer. En tillverkare som satsar stort på tekniken är Philips – som med 55POS901F/12 snickrat ihop något av den ultima oled-tv:n. Här snackar vi bild i absoluta toppklass. Detaljåtergivningen imponerar stort, och framför allt svärtan briljerar med rejält svart ton. Kort och gott: Vi har väldigt lite att anmärka på när det kommer till bildkvalitén.

Soundbar fixar ljudet

Även ljudet är värt att nämna. På undersidan finns nämligen en soundbar, som gör att det låter betydligt bättre än en vanlig tv – framför allt när du tittar på film eller lyssnar på musik.

Som smart-tv att betrakta är 55POS901F/12 klart godkänd. Plattformen baseras på Android, vilket gör att du har både Google Play och Philips egna appgalleri. Navigationen är dessutom enkel, och de flesta appar du kan önska dig finns här. Däremot har den en bit kvar till Samsuns lysande upplägg.

Fjärrkontrollen är dock lite omständig, främst på grund av tangentbordet på undersidan. Det kan säkert locka några, men vi tycker mest det är i vägen.

M3 rekommenderar

Smakar det så kostar det

Prismässigt ligger 55POS901F/12 på runt 30 000 kronor (rekommenderat pris är faktiskt nästan 40 000, men många återförsäljare erbjuder den betydligt billigare än så).

Överlag är 55POS901F/12 den vassaste oled-tv:n du kan köpa just nu. Men eftersom den samtidigt kostar skjortan bör du ha i åtanke att konkurrenterna är på gång med nya modeller nu i vår, och att det finns en risk att den snart får kliva ned från tronen.

plus

Fantastisk svärta och kontrast
Designen
Ambilight!
Ljudet

minus

Dyr
Fjärren

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta Philips 55POS901F/12

Tillverkare: Philips
Tv-typ: Oled
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4K (2160p)
HDR: Ja
Tv-mottagare: DVB-T/T2/C/S/S2
Ljusstyrka: 540 cd/m2
Ljud: 6.1-system
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, scart, komponent, optisk s/pdif
Energiklass: A
Mått: 1229 x 818 x 233 mm (med stativ)
Vikt: 18,8 kg (utan stativ)
Pris vid testtillfälle: 30 000
Pris nu: 12 990 kronor hos Netonnet
Läs mer: philips.se

Läs hela testet här