Sony KD-55XF9005: Kantig led-tv som kan bli ett kap

Sony har en mix av oled och led i sitt toppsegment av tv, men i den här prisklassen är det helt och hållet led-tv som gäller. XF90 är en tv i storlekar från 49 till 75 tum. Sonys rekommenderade pris för 55-tummaren är lite högt, 16 500 kronor.

Priset på den ute i butik är ett helt annat och varierar mycket mer än för andra modeller vi sett i segmentet. Den går att köpa för under 11 000 kronor, men mer normalt pris i butiker ser ut att vara mellan 13 000 och 15 000 kronor. En orsak till det är att den är lite äldre, den släpptes redan våren 2018, men lär finnas tillgänglig i butik åtminstone året ut.

Det kan vara värt att hålla utkik efter en bra deal, för XF90, eller KD-55XF9005, har en hel del goda egenskaper. Framifrån är det en elegant slimmad modell med tunna kanter och diskret framtoning. Om det inte vore för dess stora och inte så snyggt spretande fötter. De verkar vara designade för att man ska kunna ställa en speciell Sony-soundbar mellan dem. En sådan ingår dock inte.

Sony KD-55XF9005

Baksidan är plastig och kantig, så tv:n bör stå nära en vägg, eller kanske till och med hänga på en, då slipper du ju också den iögonfallande foten. Anslutningar är riktade antingen nedåt eller åt sidan och är relativt lätta att komma åt.

Systemet i XF90 är i skrivande stund Android TV byggt på äldre Android 7.0. Det har ett lite spretigt gränssnitt som gör det svårt att överblicka, och med dålig egen kontroll över vilka appar och funktioner som du får snabb tillgång till.

Vi går dock inte så mycket in på navigering och gränssnitt här, eftersom en uppdatering till Android 8.0 ska vara på gång inom kort. Den kan redan vara uppdaterad när du läser detta. Det vi kan konstatera är i alla fall att Android ger oss tillgång till ett stort om än spretigt app-bibliotek, och att inbyggd Chromecast-funktion är ett plus i kanten.

Det är lätt att instinktivt avfärda led-tv som sämre än oled, men det är att göra led-tekniken en otjänst. Vi får av naturliga skäl inte den exakta skarpa kontrasten som med oled, men med bra direkt led-bakbelysning så kan Sony släcka delar av skärmen för mörkare upplevelse, och på alla andra punkter matchar den en oled-skärm i kvalitet, dessutom med mer maximalt tryck i ljuset.

Bilden har god kontrast och mycket fin lyster i färger med bra detaljerad nyansering och fina toner i annars utmanande färgspektra som rött och grönt. Vi får en bra balans för allmän användning i dess standardläge, men justerar ner dess lite hårt ställda skärpa för mer naturlig visning av äkta 4k-film.

Sony KD-55XF9005

Bildprocessorn X1 Extreme gör ett bra jobb med alla typer av uppskalning, och förutom på riktigt låga upplösningar blir resultatet skarpt och rätt så naturligt. Även dess hdr-hantering imponerar, bland annat tack vare möjlighet att dynamiskt anpassa bakbelysningen för bästa hdr-effekt.

Det finns massor av finjusteringar och inställningar du kan göra av bilden på egen hand, men vi kände aldrig riktigt behov av det. När det gäller bilden får Sony bara en uppenbar minuspoäng: svarstider och bildfördröjning är ovanligt hög, vilket ger en viss släpig känsla om vi pluggar in en spelkonsol. Som alltid är det kanske inget som alla märker av, men om du är van vid laggfri gaming så är skillnaden påtaglig.

Ljudet är tyvärr inte en lika rolig historia. Här behöver du definitivt investera i en soundbar. De inbyggda högtalarna ger ovanligt burkig och platt klang utan tydliga detaljer. Det duger om du verkligen inte bryr dig, men annars är en soundbar eller annan högtalare en nödvändig extra investering.

Omdöme

Med tanke på dess lite lägre pris kan det vara väl värt att kolla in KD-55XF9005, och investera den tusenlapp eller två du spar i en riktigt bra soundbar istället. Då blir det en helt klart bra, om än lite klumpigt utformad tv.

Specifikationer

Produkt: Sony KD-55XF9005
Testad: Maj 2019
Kontakt: www.sony.se
Tv-typ: Bakbelyst led
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k UHD
Uppdatertingsfrekvens: 100 Hz
Hdr: HDR10, HLG, Dolby Vision
Ljud: 2.0 stereo
Operativsystem: Android TV 7.0*
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, komponent, lan, optisk s/pdif ut
Energiklass: B
Övrigt: Bluetooth, inbyggd Chromecast
Mått: 122,8 x 26,8 x 77,1 cm
Pris: 16 500 kr (rek-pris) ca 12 990 kr (verkligt pris)

* Uppdatering till Android 8.0 uppges bli tillgänglig inom kort

plus

Ljusstark.
Utmärkt färgnyansering.
Lätt att finjustera bilden.

minus

Hög input-lagg.
Jobbigt gränssnitt, i alla fall innan uppdatering.
Kantig design och fula fötter.
Platt, tråkigt ljud.

Betyg: 3 av 5

Sony Bravia KD-55XF9005 Pris vid test: 9990 kr.

Bästa pris just nu: 7990 kr