Huawei har vi hittills inte förknippat med den där absoluta premiumklassen när det gäller mobiler. De har levererat en hel del grymt snygga modeller på senare tid i Ascend-serien, men de har inte kombinerat den utmärkta designen med lika bra hårdvara under skalet.

Stor, sober och stilig. Det finns mycket att gilla i designen av Huawei Mate 7.

In kliver Ascend Mate 7 och ändrar på det. Det är inte bara Huaweis första phablet, alltså en telefon i det lite lätt enorma nästan-en-surfplatta-formatet sex tum. (Den heter 7 av helt andra orsaker än skärmstorleken, vi frågade Huawei när vi träffade dem nere på IFA i september, men fattade inte riktigt svaret.) Den är också fullmatad med den senaste tekniken.


Solid konstruktion

Men låt oss börja på utsidan. Mate 7 är en sobert utformad bjässe med matt, mörkgrått metallbakstycke och en heltäckande glasyta framtill. Upptill och nedtill på baksidan finns det plastdelar för att antennsignaler ska nå ut och in bättre, precis som på till exempel nya Iphone, men här är de mer direkt utformade så att de smälter in i designen. Sidorna har raka, avfasade kanter som gör att den inte är helt optimal att hålla i handen, men vi gillar den matta greppytan.

Placeringen av fingeravtrycksmätaren, baktill i mitten, kändes märklig först men det visade sig att det var precis där de berörda fingrarna hamnade när vi höll i den.

Bildskärmen, en ips-panel med 1 920x1 080 pixlar har minimal spalt mellan skärmbilden och glaset, vilket ger en skön närvarokänsla och nästan så bra betraktningsvinkel man kan få. Ljusstyrkan är hög men det finns bättre, vi uppmäter 420 cd/m2. Det räcker gott och väl i de flesta lägen, men nya Iphone är till exempel uppe i runt 500.

Drar man upp ljusstyrkan tappar man också en del svärta i mörka partier. Håller man sig på måttliga nivåer är kontrast och färgbalans utmärkt. Det går också att manuellt ställa in färgtemperaturen, det ger extra plus i kanten.

Nio kärnor och smart strömhantering

Mate 7 har Huaweis egna systemkrets Hisilicon Kirin 925. Huawei har haft samma tanke som Samsung och stoppat in en extra fyrkärnig processor, vilket innebär totalt åtta kärnor, fyra snabba och fyra långsammare men strömsnåla. Sedan finns precis som i Iphone en extra miniprocessor som håller koll på sensorer, så att resten av systemet slipper. Prestandan är i toppklass och det är svårt att göra helt rättvisa jämförelser mellan olika telefoner i toppskiktet.

Det vi dock ser här är att Mate 7 får lägre prestanda i spelgrafiktestet från 3dmark än Snapdragon-baserade telefoner. Adreno 330-kretsen är nog fortfarande snäppet vassare än den Mali T628 som både Huawei och Samsung använder i sina kretsar.

Emotion UI är ett av de snyggare Android-skalen just nu. Man kan välja mellan flera eleganta teman. Huawei har valt bort separat app-meny, allt ligger på startskärmarna.

Mate 7 har också ett problem som är kopplat till den höga prestandan: när vi pressar processorn blir skalet snabbt varmt. Och inte bara lite irriterande ljummet, utan på vissa ställen direkt obehagligt att hålla i.

Med stor skärm och höga prestanda blir givetvis batteritiden ett orosmoment. Men inte här. Huawei har stoppat in ett 4 100 mAh-batteri som ger en drifttid när vi strömmar full hd-video på över åtta timmar.

Telefonen har tre strömlägen, ”Normalt”, som rekommenderas för video och spel, ”Smart” för ”vanligt” jobb, samtal och musik och extra strömsnåla ”Ultra” för att förlänga livslängden när man börjar få slut på batteri. Då får man också svartvit skärm och ett simplare gränssnitt.

Fingertoppskänsla utan och innan

Kameran håller god klass men är inget märkvärdigt. Det är 13 megapixlar och en funktionell LED-blixt baktill och en selfie-kamera framtill med hela fem megapixlar. Det uppskattas, liksom fotoappens extra hjälpmedel för att ta bra självporträtt.

Baktill hittar vi också en fingeravtrycksläsare, som tydligen ska vara utvecklad av ett svenskt företag. Den kan registrera upp till fem fingrar och ge dem olika funktioner. Såvitt vi kan se funkar det klockrent. Vi lyckas logga in varje gång, och försöker vi med andra fingrar blir det nobben.

Annat av intresse att notera är att Mate 7 har 4g av typen Cat 6, vilket kan innebära extra snabb uppkoppling över lte när svenska operatörer börjar stödja det. Däremot saknar den stöd för senaste wifi-standarden 802.11ac.

Baksidan i sin helhet.

Telefonen använder operativsystemet Android 4.4.2 med egna gränssnittet Emotion UI. Det är inte ofta vi tycker att tillverkarna förbättrar den rena Nexus-upplevelsen, men här kommer Huawei faktiskt nära, med sina grymt snygga, stiliserade teman, val av svepeffekter och eleganta inställningsmenyer. Här finns också ett gäng smarta säkerhetsinställningar. 

Omdöme

Här visar Huawei att de faktiskt kan vara med och tampas med Apple, Samsung, Sony och gänget, Mate 7 har tekniken, kvaliteten och designen för att vara med och mingla i smartphonevärldens finrum. Ett par små missar bidrar till att vi inte ger den absoluta toppbetyg, men framför allt handlar det om att den inte riktigt erbjuder något unikt.

Samsung har snyggaste skärmarna, LG högsta upplösningen, Sony bästa tåligheten, Apple designen och IOS och Nokia bästa kameran. Huawei är bra på det mesta, men vad är de bäst på? Det behöver Huawei ta reda på och fokusera på i framtida modeller.

Sedan är vi ju inte helt förtjusta i hela tanken med sextumsmobiler. Släpper Huawei en Mate 7 Mini med, säg, en femtumsskärm men med samma fina egenskaper för övrigt vore vi omedelbart mer intresserade. Men det är en fråga om personlig smak … och om hur stora händer du har.

Fakta: Huawei Ascend Mate 7

Tillverkare/kontakt: Huawei, www.huawei.com/se
Skärm: 6 tum ips, 1 920 x 1 080 pixel (368 ppt).
Minne: 2 GB ram.
Lagring: 16 GB Flash, plats för micro sd.
Kamera: 13 megapixel med led-lampa (bak), 5 megapixel (fram).
Anslutningar: 3,5 mm headset, usb 2.
Kommunikation: 4g (kat 6), 3g, wlan 802.11a/b/g/n, bluetooth 4, a-gps, nfc.
Systemkrets: Hisilicon Kirin 925.
Processor: Cortex A15 1,8 GHz quad core + Cortex A7 1,3 GHz quad core.
Grafik: Mali-T628.
Batteri: 4 100 mAh.
Batteritid: Cirka 8,5 timmar videouppspelning, cirka 14 timmar lättare användning.
Operativsystem: Android 4.4.
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stegräknare.
Storlek: 15,7 x 8,1 x 0,79 cm.
Vikt: 185 g.
Pris: 5 500 kronor.

Prestanda

Antutu benchmark: 43 730 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 14 199 poäng

Plus: Byggkvaliteten. Jobb- och medieprestanda. Smarta funktioner. Snyggt gränssnitt.

Minus: Lite kontrastproblem i skärmen. Chassit blir varmt. Inte maimala spelprestanda.

Betyg: 4 av 5