Efter en vecka med Pebble Steel på armen är vi stormförtjusta. Enkelheten i Pebble OS gör denna smartklocka fantastisk, det känns väldigt genomtänkt och på något sätt väldigt lekfullt. Det enda du behöver göra för att komma i gång är att ladda ner och starta Pebble-appen, som du hittar i Play Store eller App Store. Appen ber dig välja vilken Pebble du vill ansluta och när du gjort detta är du i gång.

Många urtavlor och appar

Väl inne i appen finner du extremt många olika digitala urtavlor och appar. App-affären innefattar allt från en kafferäknare som hjälper dig att hålla koll på hur många koppar kaffe du har druckit till mindre spel. Alla appar till Pebble är gratis, däremot behöver vissa appar en stöd-app i telefonen som kan kosta pengar.

Det är inte bara mobiltelefoner du kan ansluta Pebble till. Du kan även ansluta klockan till din dator och exempelvis bläddra genom Powerpoint-presentationer med ett enkla knapptryckningar.

Som sagt, Pebble Steel kommer inte att fylla något hål i din vardag, men när du väl har haft en är det svårt att vara utan. Vi testade att vara Pebble-lösa under en arbetsdag och det kändes verkligen som att någonting fattades. Varje gång det vibrerade i telefonen kollade vi på vår tomma handled för att sedan ta upp mobilen.

Det är inte bara att det är skönt att ha allting på handleden, det är också trevligare i sociala sammanhang. Man kastar bara ett snabbt öga på klockan när den vibrerar till så kan man därefter bestämma om man behöver ta fram mobilen eller inte.

Design och gränssnitt                 

Designen är inte överdrivet snygg, men snäppet bättre än hos första Pebble. Klockan är väldigt välbyggd i borstat stål och dess kantiga design påminner lite om gamla Casio-klockor men det är något som inte stämmer, något vi inte kan sätta fingret på.

Vår version har ett armband som är av äkta läder men som tyvärr ser ut som fuskläder. Det är möjligt att köpa till ett stålarmband, vilket kanske gör klockan lite snyggare. Tyvärr har man lagt till en extra axel i armbandsfästet så du kan inte fästa vilket armband du vill på klockan. De kantiga hörnen på klockan fastnar också lätt i tröj- och jackärmar.


Svart Pebble Steel med läderarmband. Som ni ser så har man adderat en extraaxel i armbandsfästet.

Gränssnittet i Pebble OS är däremot snyggt. Klockan är väldigt lättmanövrerad och du kan flytta om i menyerna till det upplägg som passar dig bäst. Tack vare e-pappersdisplayen får klockan en riktig retrokänsla men också en riktigt bra batteritid. Vi kunde använda klockan i en vecka med en laddning och normal användning.

Tyvärr är displayen relativt liten med tanke på storleken på höljet och det är kanske det som också gör den lite fulare. Vi hade gärna sett en tydligare indikation på att man tappat kopplingen till mobilen. Som det är nu så vibrerar klockan och beroende på vilken urtavla man har syns kanske en liten överkryssad bluetooth-symbol i ett hörn.

Det enda som skiljer sig från Pebbles första klocka är designen och en liten laddningsindikator nere i vänstra hörnet som lyser rött när klockan laddar och blir sedan grön när batteriet är fulladdat.

Om man ställer Pebble Steel mot andra klockor i ungefär samma prisklass, som (några hundralappar dyrare) Samsung Gear 2 eller Sony Smartwatch 3, så är operativsystemet det första man bör kolla på. Pebble OS fungerar till både Iphone och Android medan Sony Smartwatch använder Android Wear och bara fungerar till Android. Samsung Gear använder sig av Tizen OS och har funktioner som bara funkar med Samsungs egna telefoner. Detta ger Pebble en stor fördel.

Däremot har både Sonys och Samsungs smartklockor en högre upplöst färgdisplay med pekfunktioner. De är dock mer sportiga i utförandet och har många funktioner för att hjälpa dig med din träning.

Omdöme

Vi tycker att Pebble visar att det inte behöver vara så avancerat så länge det fungerar bra, och det gör Pebble Steel. I dagsläget är smartklockor det som de flesta tillverkare satsar mycket på och de fyller sina klockor med så många funktioner som möjligt. Alla dessa extrafunktioner brukar oftast göra klockan långsam och dra batteri.

Pebble Steel ger dig det du behöver med en retroglimt i ögat. Den är inte vidare vacker att titta på men den är lekfull och rolig att ha att göra med. Vill du ha en smartklocka som har ett nästan oändligt antal nedladdningsbara appar, som gör ditt liv inte jättemycket men lite enklare och som helt enkelt fungerar bör du välja Pebble Steel. 

Fakta: Pebble Steel

Tillverkare/kontakt: Pebble, getpebble.com
Skärm: 1,26 tum e-pappersdisplay, 144 x 168 pixel, led backlight.
Kommunikation: Bluetooth 4.
Batteritid: Cirka 1 vecka med normal användning.
Operativsystem: Pebble OS.
Sensorer: 3D accelerometer, kompass, ljussensor.
Vattentät: Ja, cirka 50 meter.
Storlek: 4,6 × 3,4 × 1,05 cm.
Vikt: 56 g
Pris: 2 300 kronor

Plus: Byggkvaliteten. Vattentät. Fungerar med Android, IOS, Windows och OSX. App-utbudet. Batteritiden.

Minus: Design

Betyg 4 av 5