Den totala försäljningsvolymen för kompaktkameror har minskat kraftigt. De enkla och billiga kompaktkamerorna har mer eller mindre konkurrerats ut av mobiltelefonerna. Däremot har påkostade kompaktkameror fortsatt sälja bra, men konkurrensen i det segmentet har hårdnat rejält.

Panasonic har förr varit framgångsrika där med sin serie av LX-modeller och många har väntat på efterföljaren till LX7. Frågan många ställde sig var om Panasonic skulle följa efter konkurrenter som Sony RX100 och använda en stor entumssensor.

Med LX100 kan du verkligen få snyggt suddiga bakgrunder, något extremt få andra kompaktkameror klarar. Du kan dessutom få mycket bra bildkvalitet i svagt ljus där de flesta andra kompaktkameror blir brusiga och tappar färgteckning.

Men Panasonic gick ett steg längre än så: deras nya LX100 har en Four Thirds-sensor på 13 x 17,3 millimeter, samma typ av sensor som i Panasonics systemkameror. Det är dubbla ytan jämfört med en entumssensor och fem gånger större än i föregångaren LX7.

Och de stannade inte där, LX100 har ett mycket ljusstarkt zoomobjektiv motsvarande 24-75 millimeter med maxbländare på f/1,7-2,8. Det har dessutom en centralslutare, något man normalt bara ser i riktigt dyra objektiv som i Leicas mellanformatskameror.

Behändig men segzoomad

Upplösningen blir som mest 12,7 megapixel, men varierar lite beroende på vilket sidoförhållande du väljer att dina bilder ska ha. LX100 har en högupplöst elektronisk sökare, blixtsko, bländarring på objektivet och rejäla inställningsrattar på ovansidan.

Du kan zooma antingen med en vippknapp vid avtrycket eller med en zoomring innanför bländarringen. Kameran kan ta bildserier på upp till 11 bilder/sekund och filma i 4k och den har förstås inbyggd wifi med nfc. LX100 är helt enkelt en stor, rejäl lyxkompaktkamera med extra allt.

Det här är en mycket trevlig kamera att använda och fotografera med. Det enda i hanteringen som egentligen stör oss är att zoomningen är ungefär som den brukar hos kompakter. Den är egentligen inte speciellt långsam, men jämfört med resten av den här snabba kameran känns den lite seg. En manuell zoomring som hos Fujifilm X30 hade varit perfekt.


Greppet är inte stort, men fungerar bra för en så pass lätt kamera. Vi älskar bländarringen, det är ett smart sätt att arbeta med en kamera.

Vi gillar rattarna för tid och exponeringskompensation, de är lagom tröga och lätta att få grepp om. Trevligt med tydliga reglage för autofokuslägen och för bildens sidoförhållanden.

Det sistnämnda handlar om att du kan välja bildformat, från bredbild och 16:9 via normala format som 3:2 och 4:3 till helt kvadratisk bild på 1:1. Ett reglage som kunde varit rejälare är multiväljarratten på baksidan. Sökaren är högupplöst och hänger med bra vid rörelse och panorering men känns ibland lite flimrig.

Kristallklara bilder

Bildkvaliteten är mycket bra. Upplösningen låter kanske inte så imponerande men det är mycket bra detaljrikedom i bilderna. Dessutom är tonomfånget bra och kameran sköter sig bra även i svagt ljus. Upp till iso 3200 är bildkvaliteten överraskande bra, sedan börjar du tappa mer märkbart i detaljrikedom och färger, men i nödfall kan du gott köra iso 12800 och skala ned bilderna med användbart resultat.

Autofokusen är snabb och träffsäker, i alla fall så länge motiven inte rör sig alltför mycket. Bland kompaktkameror är LX100 bland de bästa sett till autofokus. Serietagningen med autofokus är 6,5 bilder/sekund, med låst fokus upp till 11 bilder per sekund.

Upplösningen hos LX100 blir som mest 12,7 megapixel, men detaljteckningen slår ändå de flesta andra kompakter. Dessutom är tonomfånget stort och du får bra nyanstäckning också i skuggorna.

Optiken sköter sig mycket bra med tanke på hur extremt kompakt den är. Skärpan är bra hela vägen ut i bildkanterna och ljusstyrkan är fantastisk. Det här innebär inte bara att du har lättare att ta bilder i svagt ljus, det innebär också att du faktiskt har en verklig möjlighet att få till snygga oskarpa bakgrunder. Objektivet har dessutom ett imponerande makroläge med en närgräns på 3 centimeter.

Videokvaliteten är exceptionellt bra och att du kan filma i 4k gör inte saken sämre. Givetvis har du även gammal vanlig full-HD, 1 920 x 1 080 bildpunkter i 24p, 25p eller 50p med en bitrate upp mot 28 Mbps. Du kan välja att spara video både som avchd eller som det mer datorvänliga mpeg-4.

Omdöme

Ska vi sammanfatta så är Panasonic LX100 en rejält dyr kompaktkamera som levererar bildkvalitet som en systemkamera. Formatet är trots allt kompakt och den har en hel del smarta finesser.

Ska du få märkbart bättre bildkvalitet i en kompaktkamera får du satsa på varianter utan zoom som Nikon Coolpix A, Ricoh GR eller Sony RX1 som har ännu större sensorer. Det här är en kamera för finsmakare som tröttnat på att bära tungt – ingen slimmad kompakt du stoppar byxfickan, men en högprestandakamera som ryms i en jackficka.

Fakta: Panasonic LX100

Tillverkare/kontakt: Panasonic, www.panasonic.se
Upplösning: 12,8 megapixel.
Sensorstorlek: Four Thirds (13 x 17,3 mm).
Filmfunktion: 3 840 x 2 160 24p eller 25p, 1 920 x 1 080 i 24p, 25p eller 50p.
Objektiv: Motsvarande 25-75/1,7-2,8 .
Sökare: Elektronisk, 2,7 megapixel.
Skärm: 3 tum (921 000 pixlar).
Inbyggd blixt: Nej, men lös blixt medföljer.
Mikrofoningång/hörlursuttag: Nej/nej.
Minne: Sd.
In/utgångar: Hdmi, Usb/av-ut.
Storlek: 11,5 x 6,7 x 5,5 cm.
Batterikapacitet: 300 bilder.
Vikt: 393 gram med batteri.
Pris: 9 000 kronor.

Plus: Stor bildsensor. Ljusstarkt objektiv. Utmärkt bild- och videokvalitet samt 4k. Bra reglage. Smidig hantering.

Minus: Dyr. Begränsat zoomomfång. Lite seg zoomning.

Betyg 8 av 10

Panasonic Lumix DMC-LX100

Bästa pris just nu: 4890 kr