Apple har haft en intensiv höst, med lansering av nya Mac-modeller, nya operativsystem för både datorer, telefoner och plattor, ny Iphone, en egen smart klocka och till slut också nya versioner av Ipad Air och Ipad Mini. Nyheterna i ”lillplattan” var så få att Apple själva ägnade ungefär ett halvt andetag åt dem under sin egen presentation av den. Allt handlade i stället om stora Air. Och det är fullt begripligt, för där har det hänt en hel del.

Mattias Inghe visar upp Ipad Air 2.

För några veckor sedan testade vi och blev alldeles betagna av Samsung Galaxy S 8.4, och fram till nu satt den säkert som, i vårt tycke, världens bästa surfplatta. Är det då någon som ska kunna utmana på den punkten så är det väl just en Ipad, eller kanske nya Sony Xperia Z3 Tablet som vi också hoppas kunna testa snart.

Slimmat snyggt och mindre valfrihet

Första intrycket av Ipad Air 2 lovar gott. Den var redan tidigare fantastiskt tunn, bekvämt lätt och skön att hålla i och använda, och nu har Apple hyvlat av den ytterligare. Endast 6,1 millimeter tjock och med en vikt på 444 gram är den just nu tunnast bland plattor runt tio tum. Men inte lättast, Sony Xperia Tablet Z2 är till exempel en handfull gram lättare, trots större skärm.

Formen är annars samma gamla vanliga från Apple, sparsmakat med detaljer, unisont matt metallbakstycke och svart eller vit ram runt skärmen fram. Ipad Air 2 finns i tre färger, samma ”silver” (ljusgrå) och ”rymdgrå” (mörkgrå) som Ipad Air, plus en ny färg, samma gult-med-antydan-till-koppar som funnits för Iphone sedan Iphone 5s.

Ipad Air 2 är 6,1 millimeter ”tjock”.

Vi fick tag på och testade den mest maxade modellen av plattan, med 4g-modem och 128 gigabyte lagringsminne. Den kostar strax under 8 000 kronor. Har du lite snålare budget går det att få en från drygt 4 500 kronor, då utan 4g och med 16 gigabyte. Det är enda skillnaden, för övrigt har alla varianterna samma funktioner och prestanda. 16 gigabyte är på tok för lite om du vill bära med dig mycket musik och film i plattan eller vill använda kameran och filma flitigt. Och Apple har sin vana trogen ingen plats i plattan för extra minneskort, så du är fast med vad du får.

Det naturliga vore då att gå upp till nästa modell på 32 gigabyte, men det alternativet har Apple plockat bort i och med Ipad Air 2. Vill du ha mer än 16 gigabyte måste du upp till 64-gigabytesmodellen, med ett mer påtagligt hopp i pris som följd. Det är fortsatt priset som gör att många är tveksamma till en Ipad, men faktum är att en 16-gigabyteversion av Ipad Air 2 bara är femhundringen dyrare än en 10-tums Samsung Galaxy Tab S. Skillnaden är att i den kan du lätt utöka minnet själv för en mycket billigare slant.

Maxade grafikprestanda

Förutom formen är det framför allt tre saker som Ipad Air 2 blivit bättre på jämfört med föregångaren. För det första har vi här en ny systemkrets, A8X. Det är en trimmad version av den som sitter i nya Iphone, och bygger på Apples egna Cyclone-processor och en Powervr-grafikrets. Bägge delarna är riktigt imponerande. Cyclone med sin 64-bitarsarkitektur och IOS som är väl optimerat för det ger den prestanda långt utöver vad den på papperet borde ha. Trots att det bara handlar om två kärnor, eller tre... Apple själva berättar inte vilket, så det är upp till diverse systemanalysverktyg att gissa. Kärnorna har heller ingen särskilt hög klockfrekvens mäter den sig med och ser till och med ut att slå de bästa Snapdragon-, Atom- och Tegra-konkurrenterna på ”vanliga” jobbprestanda.


Ipad Air i profil.

Nu är det svårt att säga exakt hur snabbt det går, inga plattformsöverskridande benchmark-mätningar ger helt pålitliga resultat, men Ipad är med i eliten och den som skaffar en behöver inte oroa sig för att datorkraften ska komma till korta. Vi nöjer oss med att säga så.

Det som är ännu mer spännande är att A8X har en betydligt kraftfullare grafikkrets. A7 som satt i Ipad Air och gamla Iphone 5s låg lite efter hårdvaran som satt i vårens Android-konkurrenter, men med A8X visar Apple att företaget menar allvar med Ipad som spelplattform. De utlovar 2,5 gånger så höga grafikprestanda som i Ipad Air, och i våra tester imponerar den stort. Även om den inte riktigt kommer upp i den nivån. A8X och Ipad Air 2 lämnar konkurrenter som Snapdragon 805 och Atom Z3580 långt bakom sig.

Den är dock inte bäst i klassen, Nvidia Tegra K1, som sitter i Nvidias egna Shield Tablet och i kommande Nexus 9, är ytterligare ett par snäpp mer kraftfull. Hur de mäter sig med varandra i verklig spelupplevelse återstår att se. Än så länge har vi bara benchmark-mätningar gjorde med Opengl ES 2.0. IOS och Android kör glatt dessa, men Tegra K1 och A8X har andra så kallade mjukvarulager som kan ge användarna mer, Apple har sitt egna Metal och i Tegra K1 kan man köra både Directx 11 och Opengl 4.4. Återigen blir det svårt att säga vad som är ”bäst”. Men båda ser ut att kunna prestera lika bra som förra generationens konsoler. Det är väldigt imponerande.

MIssa inte: Macworld testar Ipad Air 2

Med höga prestanda och mindre chassi har Ipad Air 2 fått ett aningen mindre batteri. Men Apple menar att det ska räcka lika långt tack vare energieffektivare teknik i A8X. Apple pratar om ”upp till tio timmar” surf eller video, och när vi testar att strömma en högupplöst Youtub-film får vi ut lite drygt sju timmar. Tänk då på att det innebär både nätverkstrafik och videouppspelning, och att vi testar med relativt hög skärmljusstyrka, så tio timmar med lite mer konservativ användning är fullt uppnåbart.

Nygammal skärm

Apple har inte gått upp i skärmupplösning (även om grafiken i A8X lätt hade kunnat driva en 4k-skärm), utan är samma antal pixlar här som det varit i Ipad ett bra tag. Med många konkurrenter på qhd-nivå eller till och med lite mer är det lite av en besvikelse, vi ser pixlar på nära håll, vilket inte känns så fräscht för en platta i elitklass 2014. Just skärmen i Samsung Galaxy Tab S 8.4 var det som gjorde oss sålda på den, med dess knivskarpa amoled, hög punkttäthet, minimal skärmspalt (avstånd mellan skärmytan och pixlarna) och underbara kontrast. Hur står sig Ipad Air 2?

Apple må ha samma upplösning, men har förbättrat en hel del annat. Det är en ny skärmpanel med minimal skärmspalt, vilket gör att även här känns skärmbilden nästan påmålad. Eftersom det är en ips-panel får vi aldrig riktigt samma makalösa kontrast och svärta i mörka bildpartier som med en amoled-panel, men Apple gör att riktigt bra jobb, delvis tack vare ett bakbelysningslager som är nytt i Air 2.

Apple skryter också med en ny och enligt dem ”världens bästa” reflexbehandling för surfplattor. Vi är benägna att hålla med, i alla fall om att den är världens mest effektiva. Ytbehandlingen av Ipad Air 2 tar bort mer störande reflexer än någon platta vi sett tidigare. Hur värdefullt det är går att diskutera, för det mesta löser en liten ökning av skärmljusstyrkan det mesta i reflexväg på en platta. Vi upptäcker ett litet problem med ytbehandlingen. I svagt ljus och lite vinkel på skärmen får den ett lila skimmer som missfärgar det du ser. Men även det avhjälps med lite mer kraft i bakbelysningen.

ipad air 2
En av få tydliga skillnader på utsidan – Ipad Air 2 har touch id i hemknappen.

Funktionsmässigt bjuder Ipad Air 2 på en hel del nyheter. Den mest uppenbara är att plattan nu försetts med samma fingeravtrycksläsare som Iphone, så inloggning och även köp i App Store och Itunes kan skötas med ett fingertryck. Över huvud taget ser det ut som om Ipad Air 2 funktionsmässigt är en Iphone 6 plus, fast större. Samma kameror med utökad brännvidd, samma slowmotion- och timelapse-funktioner, och även Ipad Air 2 har optisk bildstabilisator.

Uppkopplingar har förbättras. Wifi fungerar nu med 802.11ac och 4g-modemet stöder snabbare hastigheter än Ipad Air gjorde. Ipad Air 2 har också visat sig ha ett nfc-chips, men inte antennerna som behövs för att det ska funka för extern kommunikation. Nej, det verkar som om kretsen sitter där för att möjliggöra att Apples betalsystem Apple Pay går att tillämpa i appar, dock inte när du handlar i butiker. Men då har väl folk ändå med sig en smartphone med nfc, Iphone eller annan modell, med betalapp.

Omdöme

Att det här är Apples bästa Ipad någonsin är det inget snack om och Apple är alltid med i tätstriden om titeln Världens bästa surfplatta. Det är väldigt mycket att imponeras av med Ipad Air 2, från toppade prestanda till minimala mått, byggkvalitet som ingen annan tillverkare kan matcha och bild- och ljudkvalitet som visar att Apple inte lämnar något åt slumpen. IOS är IOS, och om du gillar det eller Android är en smaksak. Vill du ha enkelhet och renhet är IOS bästa valet. Föredrar du den mer kaosartade friheten i Android? Vi kan se fördelen med båda. Apple gör en del riktigt smarta synkningssaker med Icloud för dig som även kör Iphone och/eller Mac. Har du Apple för övrigt är valet självklart.

Vi hade också jublat mer euforiskt om Apple tryckt in en ny nivå på skärmupplösning, riktig nfc och behållit 32-gigabytesversionen. Sedan är det ju givetvis en kostnadsfråga, Ipad är påtagligt dyr jämfört med Android-konkurrenter i samma klass. Och utan mellansteget efter 16 gigabyte är det ännu svårare att hitta en prisvärd modell.

Läs även: Allt om Ipad och dess tillbehör hittar du på MacWorld.seSpecifikationer: Apple Ipad Air 2 128 GB 4G

Tillverkare: Apple, www.apple.se
Pris vid testtillfälle: 7 790 kr (16 GB wifi, 4 780 kronor)

Mått: 16,95 × 24 × 0,61 cm.
Vikt: 444 g.
Skärm: 9,7 tum ips, 2 048 x 1 536 pixel (264 ppt).
Systemkrets: Apple A8X.
Processor: Cyclone 1,3 GHz + M8 coprocessor.
Grafik: PowerVvr GX6650.
Minne: 2 GB ram.
Lagring: 128 GB flash.
Kamera: 8 megapixel bak, 1,2 megapixel fram.
Anslutningar: 3,5 mm hörlur, lightning.
Kommunikation: 4g, 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4, a-gps.
Batteri: 8 600 mAh, cirka 7 timmar 40 minuter webbvideo.
Operativsystem: IOS 8.1.
Övrigt: Fingeravtrycksläsare.

Prestanda

Antutu Benchmark: 63 124 poäng
3dmark: 21 647 poäng
Sunspider: 294 ms


Plus. Prestanda, nya slimmade formen, fingeravtrycksläsare, utmärkt kamera.

Minus. Samma gamla skärmupplösning, ingen minneskortsplats, högt pris

Betyg 5 av 5