I den här artikeln:

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Detta är Sonos

Sonos är den klart största aktören på högtalarmarknaden, särskilt inom vad som kallas "multiroom-högtalare". Det är högtalare som är ihopkopplade, men befinner sig i olika rum i hemmet. Sonos system bygger på wifi, men är ett eget slutet system.

Väljer du Sonos lär du behöva fortsätta med det om du vill bygga ut med fler högtalare i fler rum. Sonos högtalare styrs från en app som är kompatibel med Iphone, Android och Windows. I appen kan du lägga till nya Sonos-enheter. Stöd finns för de flesta stora musiktjänster, som Spotify, Google Music, Deezer, Tidal, med flera. Stöder inte 24-bitars hd-ljud.

Sonos app
Med Sonos app kan du styra ljud i alla rum.

Sonos app True Play

Sonos Trueplay är en funktion för att optimera ljudet beroende på hur rummet ser ut. Högtalaren skickar ut ett ljud och appen använder sig av din telefons mikrofon för att känna av rummets uppbyggnad. För att ställa in ska gå runt i lagom maklig takt i rummet med din Android- eller Iphone-mobil medan högtalaren/högtalarna spelar testljud.

Missa inte: Stort test - bästa multiroom-högtalare

Appen innehåller ett gediget utbud av olika musiktjänster, och inställningsmöjligheterna för ett optimalt ljud är många. Och det är inget snack om saken, Sonos är fortfarande den bästa kombinationen av bra ljud tillsammans med en lysande applikation


Sonos Beam test

Test: Sonos Beam

Sonos Beam är en mindre soundbar som låter riktigt bra med tanke på storlek och prisklass.

M3 rekommenderar

Sonos Beam finns i vitt och svart, och den är läckert designad med helgjutet omslutande galler och lite nedåtvälvd överdel där touchknapparna sitter. Den optiska ingången har ersatts med en ARC-kompatibel HDMI-kontakt som medger tvåvägs-kommunikation med din tv, vilket är smidigt. Men det sitter en liten ir-mottagare i fronten på Sonos Beam, dold i underkanten, och du kan fortfarande koppla in den via optisk s/pdif-anslutning med en medföljande adapter.

Sonos Beam är ett smart tillskott till Sonos multiroom-familj då tillverkaren nu erbjuder en billig och ändå modern soundbar som både ser bra ut och som ger dig mycket ljud för pengarna.

Att den ska stöda alla tre stora röstassistenter inom kort, samt Airplay 2, är viktiga positiva detaljer, men redan nu konstaterar vi att den ger riktigt bra ljud för pengarna.

Sonos högtalare
Play 1 och Play 5 från Sonos.

Test: Så bra är Sonos Play 1 och Sonos Play 5:II

Sonos Play:5 är ett klart lyft jämfört med föregångarna, inte minst formmässigt där de är mycket snyggare! Högtalarmodellen kommer i två färger, matt svart eller matt gräddvit finish i en sluten konstruktion. Dessa högtalare i kombination med till exempel Sonos högtalare Play:1 är en intressant uppsättning högtalare för den som vill ha en bra paketlösning med bra ljud.

Sonos styrka är mjukvaran och det enkla handhavandet. Två Sonos-högtalare går enkelt att stereo­koppla i appen (Läs mer om Sonos app True Play ovan) och tillsammans låter de väldigt bra och går att jämföra med en vanlig hifi-installation. Den mindre högtalaren installeras lika enkelt, och kopplas upp i samma nätverk för att sedan spela upp samma musik eller användas separat.

För en optimal ljudupplevelse bör du skaffa in ytterligare ett exemplar och förena dessa till ett stereopar, något du gör enkelt i den uppdaterade appen. Den fysiska volymknappen är ersatt med touch-funktion, och med svepande rörelser åt höger eller vänster byter du spår.

Stort plus för ljudet, mjukvaran och designen.

Sonos Play 1
Pris: 1 890 kronor hos CDON.

Sonor Play 5:II
Pris: Från 5 652 kronor hos Prisjakt.

Läs hela testet här.

Video om hur du installerar Sonos-högtalaren.


Guide till Sonos högtalare

Sonos One
Sonos One.

Sonos One

Sonos nya högtalare One förses med röststyrning via Amazon Alexa. Nästa år kopplas Google Assistant på. Som vanligt när det kommer till röstassistenter får Sverige snällt vänta på sin tur – varken Googles eller Amazons röststyrning fungerar på svenska ännu. Sonos One kommer vi dock att kunna köpa oavsett.

Vidare drivs One av två digitala förstärkare i d-klassen; en diskant och en mid-woofer. Högtalaren är utrustad med sex mikrofoner vilket underlättar när det kommer till att uppfatta användarens röstkommandon korrekt.

Högtalaren lanseras globalt den 24 oktober och ska precis som tidigare Sonos-produkter enkelt kunna läggas till i användarens befintliga Sonos-system.

Läs hela teset av Sonos One

Pris: 2 449 kronor hos Dustin.

Sonos Play 3

Sonos Play 3

Sonos Play 3 är en mobil och smidig högtalare och får plats där du vill ha den. Observera att den inte har batteridrift utan behöver anslutas till ett eluttag. Den har ett omslutande stereoljud som låter precis lika bra oavsett om den placeras vertikalt eller horisontellt. Går att montera på väggen eller i ett ställ. Sonos Play 3 har tre digitala klass D-förstärkare och två mid-woofers.

Anslutning: Wi-fi 802,11b/g, 2,4 GHz, 10/100 Mbps ethernet.
Tjänster: Songl, Spotify, Deezer med flera (med tillhörande Sonos-app).
Mått: (H x B x D) 132 x 268 x 160 mm
Vikt: 2,6 kilo
Pris3 070 kronor hos CDON.


Sonos Playbar

Sonos Playbar

Två-i-en. Sonos Playbar kan användas både som högtalare till din tv, men streamar även musik. Playbar går att kontrollera via din vanliga fjärrkontroll eller Sonos-appen. Kan monteras på väggen eller placeras på tv-bänken. Högtalaren har nio digitala klass D-förstärkare, tre diskanter och sex mid-woofers.

Anslutning: Wi-fi 802,11b/g, 2,4 GHz, 10/100 Mbps ethernet
Tjänster: Songl, Spotify, Deezer med flera (med tillhörande Sonos-app).
Mått: (H x B x D) 2 85 x 900 x 140 mm.
Vikt: 5,4 kilo
PrisFrån 7 889 kronor hos Prisjakt.


Sonos Sub

Sonos Sub

Sonos sub är Sonos subwoofer som gör basen lite kraftfullare hos resten av dina högtalare. Det här är en ganska kraftig pjäs som kan placeras såväl liggande som stående. Sonos sub har två digitala klass D-förstärkare och dubbla basreflexer. Två vibrationsdämpade högtalare placerade mittemot varandra motverkar surr och skaller från högtalaren. Fungerar ner till 25 Hz.

Anslutning: Wi-fi 802,11b/g, 2,4 GHz, 10/100 Mbps ethernet.
Tjänster: Songl, Spotify, Deezer med flera (med tillhörande Sonos-app).
Mått: (H x B x D) 389 x 402 x 158 mm
Vikt: 16 kilo
Pris7 490 kronor hos CDON.


Sonos Connect

Sonos Connect

Sonos Connect, tidigare kallad ZonePlayer ZP90, är ett komplett system för att strömma musik från olika enheter till olika rum. Denna smidiga pryl låter dig spela upp musik från en extern ljudkälla från valfri högtalare. Du kan till exempel koppla in din LP- eller CD-spelare, och spela upp musiken från ett annat rum.

Finns även med inbyggd förstärkare.

Anslutning: Wi-fi 802,11b/g, 2,4 GHz, 10/100 Mbps ethernet
Tjänster: Songl, Spotify, Deezer med flera (med tillhörande Sonos-app).
Mått: (H x B x D) 74 x 136 x 140 mm
Vikt: 0.69 kilo
Pris: Från 3 690 kronor hos Prisjakt.


Sonos Connect Amp

Sonos Connect: Amp

Vill du kunna spela upp musik från externa ljudkällor och dessutom ha lite mer kräm i högtalarna? Koppla såväl utomhus- som inomhushögtalare till Connect Amp, tidigare ZonePlayer ZP120, och få full kontroll på var du ska spela upp din musik. Connect Amp fungerar dessutom, till skillnad från Sonos Connect, även som förstärkare.

Anslutning: Wi-fi 802,11b/g, 2,4 GHz, 10/100 Mbps ethernet
Tjänster: Songl, Spotify, Deezer med flera (med tillhörande Sonos-app).
Mått: (H x B x D) 89 x 185 x 207 mm
Vikt: 2,3 kilo
Pris5 749 kronor hos Sonos.


Sonos Boost

Sonos Boost

Har du införskaffat förstklassiga högtalare, men upptäcker att musikuppspelningen faller på ett sviktande wi-fi? Då är Sonos Boost prylen för dig! Boost ansluter direkt till din router och kringgår din uppkoppling genom att skapa ett eget trådlöst nätverk enbart för dina högtalare.

Anslutning: Wi-fi 802,11b/g, 2,4 GHz, 10/100 Mbps ethernet
Tjänster: Songl, Spotify, Deezer med flera (med tillhörande Sonos-app).
Mått: (H x B x D) 33 x 115 x 115 mm
Vikt: 0,19 kilo
Pris: 1 090 kronor hos CDON.


Sonos

Sonos Playbase

Sonos senaste högtalare heter Playbase. Det är en soundbar där tv:n helt ställs på själva högtalaren. Och om Sonos siffror stämmer, att 70 procent av alla tv-apparater aldrig hängs på väggen, så kanske det är en bra idé.

Playbase är 58 millimeter hög, rymmer 10 högtalarelement och hela 43 000 små hål för att säkerställa en akustisk ”transparens”. Playbase är däremot inte särskilt bred så om tv:n har fötter är det förmodligen nödvändigt att de också går att montera en bit in på tv:n.

Playbase finns i vitt och svart och är enkel att koppla upp med två kablar, en för nätström och en optisk ljudkabel. För ganska många kronor extra går det även att skapa ett helt 5.1-system, men Sonos försäkrar att Playbase ska leverera imponerande ljud bara som den är.

Läs test av Sonos Playbase här

Anslutning: Wifi, Ethernet, optisk kabel
Tjänster: Spotify, TIDAL, Apple Music, Napster, Deezer m.fl.                         
Mått: 72,0 x 5,8 x 38,0 cm (BxHxD)
Vikt: 8.6 kilo
Pris: Från 7 690 kronor hos Prisjakt.