Att spela en racingsimulator utan att ha en vettig uppsättning ratt och pedaler är att missa halva nöjet. För den som vill ta det längre än så är Playseats svindyra formel 1-stol ett alternativ. Kalaset går på strax under 12 000 kronor, exklusive ratt och pedaler, men för den som menar allvar med sin digitala racingkarriär är det ett stycke välsvarvad kvalitet som erbjuds.

Till att börja med kommer stolen i delar tillsammans med instruktioner och verktyg som hade gjort Ikeas värsta sadister gröna av avund. Efter några timmar av slit får vi ihop bygget, en imponerande koloss i robust plåt, vilket gör att stolen står stadigt även under intensiva spelsessioner. Någon större risk för kort livslängd finns alltså inte. Dessutom sitter vi väldigt bekvämt i den, med en sits som är klädd i ett läderliknande material.

Lätt att justera


När stolen väl är på plats går det att ställa in både ratt och pedaler, och det går att skjuta fram sitsen om så önskas. Det är inte några större problem att få den i rätt ställning, även om den behöver justeras beroende på användaren.

Däremot är det svårt att få till placeringen av pedaler. Det blir bättre efter lite trixande men konstruktionen som håller uppe ratten är något i vägen för bromspedalen. Det handlar inte om särskilt mycket, men tillräckligt för att vi ska känna av det.

Värt att nämna är att stolen säljs utan ratt och pedaler. Fästanordningarna är någorlunda universella, men det kan vara bra att kika närmare på kompatibilitet med nuvarande ratt innan du slänger upp kreditkortet. Vi använder den i övrigt utmärkta Thrustmaster T500, och den fungerar utan problem. Varken ratt eller pedaler är svåra att montera, även om det krävs en del krypande i obekväma vinklar.

Rätt känsla

Utseende och montering till trots, det viktigaste med ett sådant här skrytbygge är hur nära verkligheten du hamnar. Och förutom att g-krafterna är svåra att simulera lämnar den ett gott intryck på de flesta punkter.

Under vår testsession spelar vi F1 2014 till Playstation 3, och känslan blir en helt annan än med handkontroll, eller för den delen om vi spelar med ratt och pedaler för sig. Dessutom drar force feedback-funktionen nytta av den lutande ställningen. Rekommendationen är att också se till att köra tillsammans med en rejäl ljudanläggning. Med vrålande motorljud i öronen är det lättare att ryckas med i illusionen.

Är det då värt att öppna sparkontot på vid gavel för att komma lite närmare Formel 1-känslan? Det beror helt på hur mycket av en entusiast du är. För den genomsnittlige spelaren är det att slänga en rejäl slant rakt ner i sjön, men för den som går igång på sina bilsimulatorer, har en hel del plats att avvara och inte bryr sig om att starta ett mindre projekt vid varje speltillfälle kommer det att tillföra mycket.

Playseats F1-stol är alla bilspelsfantasters våta dröm. Den är både stabil och lyxig och låter dig sitta i precis rätt ställning. Om den sedan är värd sin prislapp tål att diskuteras.

Fakta: Playseat F1

Pris: Cirka 12 000 kr
Tillverkare: Playseat
Storlek: 140 x 50 x 88 cm.
Rekommenderad förarlängd: Minst 120 cm, max 220 cm.
Rekommenderad förarvikt: Minst 20 kg, max 122 kg.
Kompatibel med: Playstation 2, Playstation 3, Playstation 4, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Wii och pc


Lyxig. Ger rätt racingkänsla. Rejäl och stabil.


Stolpen som håller uppe ratten tar emot. Monteringen. Prislappen
.

Betyg 4 av 5