Panasonic har länge varit kungar med sina plasmaskärmar och andra tillverkare har svurit när varje teknikskribent världen över alltid jämfört de nya lcd-skärmarna med plasma.

Nu är plasman så gott som borta från marknaden och frågan är om lcd-skärmarna inte börjar kunna mäta sig med de gamla mästarna. Ingenjörer som varit inblandade i att ta fram AX900 hade som mål att få bilden så lik en plasma som möjligt i färgerna, har de sagt i en intervju.

 Att slå sig ner i en skön soffa och spela lite spel i 4k och 60 fps på en 65 tum stor skärm av denna kvalitet är få förunnat men om du får chansen så passa på, för det är magi.

Vi såg denna modell på IFA i våras och nu har vi äntligen fått lägga vantarna på ett exemplar. Så hur står den sig mot förra årets AX800 och andra utmanare där ute?

Stor men inte stor

Vi minns nog alla att vi nästan tappade hakan när vi fick se en 50 tum stor tv, helt otroligt, och sedan 60 tum, också helt otroligt. Många undrade om tv:n skulle komma att bli den enda möbeln som skulle få plats i vardagsrummen ute i folkstugorna.

Men trenden har ändrats, nu är 65 tum vad 50 var för fem år sedan, det är stort men inte så farligt. En stor bidragande faktor till det är att tillverkarna nu kan göra tunna, snygga platt-tv och Panasonic är inget undantag. Trots sina 65 tum känns den inte för stor eller klumpig.

Den har en vacker tunn svart ram och en ganska unik fot som gör att tv:n står direkt mot ytan. Framifrån ser det ut som att den står helt av sig själv utan fot direkt på bänken. De två fjärrkontrollerna som följer med är mer eller mindre samma som Panasonic kört med länge. En vanlig och mer rundad med touch-pad och inbyggd mick så att du kan styra din tv med rösten. Kul partytrick men ingenting som direkt tillför något.

Däremot känns båda väldigt lyxiga i sin borstad aluminium-look och du behöver inte skämmas om de ligger framme på bordet. På det stora hela är tv:n en väldigt vacker pjäs som utstrålar lyx på utsidan. Men hur är det med insidan?

Krossade drömmar om nya menyer

Med menysystemet är det dåligt. Vi kan inte sammanfatta det på något annat sätt. VI älskar många av Panasonics produkter men när det gäller menysystemet så är det fortfarande lika hopplöst ologiskt, där ligger LG ljusår före. Vi hade verkligen hoppats på någon stor förändring, men tyvärr.

Däremot sitter det en helt ny Quad Core-processor i tv:n som inte bara gör bilden bättre utan även gör att menysystemet, hur ologiskt det än må vara, går väldigt mycket snabbare än i alla föregångare, förhållandevis blixtsnabbt, vilket är ett stort plus. Någon gång i framtiden kommer datorn och tv:n säkert att flyta ihop till en enhet. Åtminstone verkar tillverkarna vilja det med tanke på hur otroligt många appar och inbyggda webbläsare det finns.

Vi tänkte ta tillfället i akt och kolla lite extra på det som spelar största rollen i den här tv:n, nämligen möjligheten att få uppleva 4k på riktigt! Panasonic har en egen 4k-kanal som du kan visa för grannarna när du vill förklara vad riktigt skarp bild är. Det gillar vi, för bristen på material i 4k är stor.

Men det mest spännande är att Netflix kliver in och lanserar 4k i sitt utbud (kostar 119 kronor per månad), än så länge finns bara några få titlar men det är en väldigt positiv början. Kom igen nu, HBO och alla andra streamingtjänster, sätt fart! För att titta på 4k på denna tv är något magiskt.

Mörka detaljer och massor av lampor

Högre upplösning i sig gör inte bilden bättre på något sätt. Ska det göras rätt kommer det att kosta en slant, och Panasonic har gjort rätt. Det man framför allt har lyckats ta fram är detaljer i svärtan, gråskalor, något som lcd-skärmarna lidit brist på i alla tider. Det har bara blivit svart och alla detaljer i svärtan har försvunnit … tills nu!

Vi upplevde samma detaljer i svärtan som hos de bästa plasmorna, tack vare att detta inte är en kantbelyst led som många andra, utan en bakgrundsbelyst med små led-lampor över hela panelen. Det är en betydligt dyrare teknik men med en helt annan dynamik och snabbhet i bilden, för att inte tala om färger och detaljer.

Men med den tekniken uppstår även ett fel som kallas ”blooming” på grund av att den vita dioden är mindre än varje lokalt dimmad zon och vid mörka scener kan objekt få ett litet sken runt om som man kallar ”halo”. Panasonics ingenjörer har tänkt till ordentligt och lyckats lösa problemet. Vi kunde aldrig se några som helst spår av blooming och det är första gången vi inte stött på det problemet på en LCD. En stor förbättring mot föregångaren, som led lite av just detta.  

4k är inte allt!

Det här är verkligen en riktigt bra tv. Självklart är det när du ser på en film eller tv-serie eller spelar spel i 4k som du får ut maximalt av den. Men vi testade även vanlig tv med väldigt gott resultat. Dvd såg riktigt bra ut och blu-ray uppskalad till 4k var skrämmande likt äkta 4k. Det märks att Panasonic förstått att tv:n måste presentera en bild av högsta klass oavsett vad du matar den med och man har lyckats med just det.

En lite trevlig överraskning var att den ena usb-porten stödjer 4k-video men den är känslig för vilka format som används. Netflix kör med något som kallas HEVC (high efficiency video coding) och det kommer nog de flesta andra streamingtjänster också att göra. Föregångaren stödde inte detta format, som även kallas H.265, så på den och hos många andra tillverkare kan man inte se någon Netflix i 4k eller film via usb.

Omdöme

Det här är en tv för dig som vill ha bästa möjliga bild oavsett vad du tittar på och samtidigt veta att den är framtidssäker för 4k. Bilden är nog det bästa vi sett på en led-tv någonsin, nu har vi ingen blooming och vi ser detaljer i mörka partier som vi aldrig sett på en led-tv tidigare. Vi kan inte göra annat att starkt rekommendera denna tv, trots den höga prislappen. Kvalitet kostar pengar men ger mer i längden!

Fakta: Panasonic AX900

Tillverkare/kontakt: Panasonic, www.panasonic.se
Paneltyp: Bakgrundsbelyst led.
Storlek: 55 tum eller 65 tum.
Hdmi: 2, även displayport.
Usb: 3.0 och 2.0.
Upplösning: 3 840 x 2 160 (4-K) i upp till 60 fps.
Wifi-stöd: Ja 2.4 och 5 GHz.
Stöd för 3d: Ja, aktiv teknik 2 par glasögon medföljer.
Pris: Från 45 000 kronor.

Plus:
Ingen blooming och inga gråskalor som hos en plasma-skärm.
Fungerar bra för allt material, inte bara 4k. Stödjer videokomprimering med HEVC-teknik. Underbara färger och knivskarp skärpa.

Minus:
Priset (Oled ligger runt hörnet) Menysystemet … suck!

/ Fot / Här ser vi den 18 kg tunga foten som håller tv:n på plats, vi gillar verkligen konceptet.

Betyg 5 av 5