Xperia Tablet Z2 var vår favoritplatta i våras, trots hård konkurrens från smarta och prisvärda LG Gpad, nya Samsung Galaxy Tab Pro, alltid vassa Asus och Ipad Air. Och det vi såg av nya Xperia Tablet Z3 på IFA-mässan imponerade, i alla fall för stunden.

Sedan dess har vi sett ett par plattor som enligt oss sprungit om Sony, dels ruskigt tunna och ruskigt kraftfulla Ipad Air 2, dels prisvärda Galaxy Tab S 8.4 med sin underbara skärm.

Med 6,4 millimeter fick Sony se sig slagna med minsta möjliga marginal av Apple, vars Ipad Air 2 är 6,1 millimeter tjock. Xperian är dock tack vare mindre skärm och andra material betydligt lättare.

Nu har den första av Sonys nya plattor landat i Sverige. Xperia Tablet Z3 kommer i två storlekar och det är den kompakta versionen på åtta tum med just namnet Compact som vi får stifta bekantskap med först.

Tablet Z3 Compact finns i lite olika utföranden, med och utan 4g-modem och med 16 respektive 32 gigabyte inbyggt minne. Den vi testat har modellbeteckningen SGP621 och har 16 gigabyte lagring och 4g. Motsvarande utan 4g heter SGP6121 och kostar ungefär en tusenlapp mindre.

Näst tunnast

När Sony först presenterade nya plattorna slängde de sig friskt med påståenden som ”världens tunnaste surfplatta”. Och med sina 6,4 millimeter var den säkert också det … i några veckor. Sedan kom Ipad Air 2 och hyvlade av ytterligare ett par, tre tiondels millimeter på det rekordet.

Så tunnast är Sonys platta inte, men den är fortfarande väldigt, väldigt tunn. Baksidan är i hårdplast, med god stadighet och skönt matt och greppvänlig känsla, och runtom löper en silvergrå rand. Annars är det inte mycket som direkt skriker lyx och exklusivitet här. Chassit är mer byggt för komfort än som något att visa upp.

En intressant sak är att Xperia Tablet Z3 Compact har nästan exakt samma yttermått som Samsung Galaxy Tab S 8.4. Xperian är någon millimeter bredare, någon millimeter kortare och aningen tunnare, men det är marginellt. Trots det har Samsung både större skärmyta och fysiska navigationsknappar på sin platta. I Xperia Tablet Z3 Comapct får vi lite mer död yta framtill än vi hade hoppats.

På framsidan upptill och nedtill (eller höger och vänster, beroende på hur du håller plattan) sitter två märkliga springor som först får oss att tro att plattan är öppningsbar, men det visar sig vara ett par högtalarelement i stereo. Dessa presterar ett riktigt hyggligt ljud med fin detaljåtergivning, om än utan någon direkt fyllighet i mellanregistret och, inte förvånande, tunn bas. Som alltid om man vill få bra känsla vid filmtittande rekommenderar vi hörlurar eller bBluetoothhögtalare.

Det som är Sonys stora unika grej är ju plattornas (och telefonernas) vattentäthet. Det här är de fortfarande ensamma om bland ”normala” icke-ruggade tablets. Xperia Tablet Z3 Compact klarar att doppas ned till 1,5 meter. Så vill du kolla på Netflix i poolen eller surfa i ösregnet är det fritt fram.

Xperia Tablet är fortfarande det enda vettiga alternativet för den som inte kan låta bli att tappa plattan i plurret.

Det här gör att det är lite bökigt att komma åt usb-porten för att ladda plattan (och även sd- och sim-kortplatser, men dem ska man ju inte in och rota i så ofta). Det finns en ytkontakt för laddning med magnetlås på sidan, men Sony skickar bara med en vanlig usb-laddare. Det känns lite trist, en kabel från adaptern som snäppte fast där i stället hade gjort plattan så mycket mer praktisk.

Specifikationer utan skärpa

Processorn i Xperia Tablet Z3 Compact är gamla goda Snapdragon 801. Ja, det börjar bli dags att kalla den gammal nu när grymma Apple A8X, Tegra K1, nya 64-bitars Snapdragon- och Atom-processorer börjar ta över. Snapdragon 801 med sin fyrkärniga Krait-processor, här på 2,5 gigahertz, och grafikprocessorn Adreno 330 är ju dock inte dålig, och prestanda räcker och blir över för det mesta man i dagsläget vill kunna göra på en platta, utom möjligtvis spela alla spel i konsolklass med högsta framerate. Men förväntade du dig ett skutt i prestanda från förra Xperia-plattan så får du vänta på nästa generation i stället.

Bildskärmen är kanske Sonys svagaste kort. Inte för att den är direkt dålig, 1 920 x 1 200 bildpunkter med Sonys högklassiga ips-panel med Triluminos-teknik och fin färgåtergivning gör den väldigt bra för jfilm. Däremot hade vi gärna sett ett snäpp fler bildpunkter i andra sammanhang. Man ser dem tydligt, och en del finstilt text på webbsidor blir svår att läsa. På samma sätt är vi bara måttligt förtjusta i kameran.

Vi brukar inte bry oss så mycket om dem i surfplattor, men på senare tid har en del tillverkare ryckt upp sig och satt in bättre sensorer och optik i sina plattor. Här sitter dock samma 8-megapixlare som i föregångaren. Det är inte i närheten av kvaliteten i Sonys telefoner. Bilden blir duglig i dagsljus, men småbrusig om det är lite dunkelt. En LED-blixt på baksidan hade också varit välkommet.

Att det ”bara” är åtta tum och full hd-upplösning har dock en fördel, det bidrar till strömsnål drift. Här sitter ett 4400 mAh-batteri, det är mindre än i närmaste konkurrenterna, men räcker ändå hyfsat långt. Sony själva uppger 14 timmar filmtittande. Det kommer vi inte upp i, men dock tio, vilket också får anses bra. Då strömmar vi video från Youtube och kör 1080p hd-film på hög ljusstyrka. Hur det står sig mot Sonys egna mätningar vet vi inte.

Städat system

Operativsystemet är självklart Android 4.4 och kommer att uppdateras till Android 5.0 längre fram. Sony har sitt eget gränssnitt, som inte lägger till så mycket funktionsmässigt, utan mest fokuserar på en grafisk profil, som ser helt okej ut, och en handfull egna appar och widgets. Intressantaste apparna är musiktjänsten Music Unlimited, aktivitetsloggen Lifelog och Playstation Connect.

Vi blev lite förvånade över att se en sms- och en telefon-ikon i nederkanten av gränssnittet, men jodå, det går också att ringa med plattan, så länge du har 4g-versionen.

Lifelog samlar tränings- och hälsodata från smartklocka och träningsarmband och kombinerar med andra aktiviteter från telefonen (samtal, sms, Facebookinlägg med mera) för att ge en komplett bild av din dag. Det är visst en trend just nu, även andra tillverkare, som Huawei och Samsung, har liknande appar. Av dem vi sett tycker vi att Lifelog är den bästa, man får det hela mycket snyggt och begripligt presenterat.

Om Lifelog är nytta så är Playstation Connect bara nöje. Med den kan du köra dina Playstation 4-spel direkt i plattan. Spelet spelas på konsolen och man får alltså PS4-kvalitet på grafiken, men bilden strömmas snabbt till plattan via wifi. Du kan till och med haka på en spelkontroll och få en liten bärbar spelterminal.

Omdöme

Sony fortsätter att leverera kvalitet, men gör egentligen inte så mycket nytt jämfört med förra modellen av surfplatta. Det är faktiskt samma sak här som med Xperia-telefonerna. Det mest intressanta är att Sony nu även här introducerar en mindre variant som inte är långsammare eller sämre än storebror. Bäst är den vattentäta konstruktionen och det faktum att plattan trots denna är underbart tunn och lätt och har komfort i världsklass. Att detta nu också finns i en åttatummare är välkommet.

Annars ligger Xperia Tablet Z3 Compact tyvärr aningen efter. Skärmen är något bättre i en Galaxy Tab S eller Ipad. Prestanda och funktionsutbud kunde ha varit lite bättre, kameran likaså. Och priset är inte heller något som kommer att sälja. Det är tätt i toppen, det innebär att det är lätt att hamna tvåa eller trea hur bra ens prylar än är.

Fakta: Sony Xperia Tablet Z3 Compact SGP621

Tillverkare/kontakt: Sony, www.sony.se
Skärm: 8 tum ips, 1 920 x 1 200 pixlar (283 ppt).
Systemkrets: Snapdragon 801 MSM8974-AB.
Processor: Krait 400, 2,5 GHz quad core.
Grafik: Adreno 330.
Minne: 3 GB ram.
Lagring: 16 GB flash, mikro-sd upp till 128 GB.
Kamera: 8,1 megapixel bak, 2,2 megapixel fram.
Anslutningar: 3,5 mm hörlur, usb 2/mhl 3, dockning.
Kommunikation: 4g, 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4, a-gps, nfc.
Batteri: 4 400 mAh, cirka 10 timmar 10 minuter webbvideo.
Operativsystem: Android 4.4.
Övrigt: IP65, IP68.
Storlek: 21,3 × 12,36 × 0,64 cm.
Vikt: 270 g.
Pris: 4 400 kronor.

Prestanda

Antutu Benchmark: 42 925 poäng.
3dmark: 18 097 poäng.
Sunspider: 998 ms.

Plus: Tunn, lätt och bekväm. Bra högtalare. Bra batteritid. Vattentät.

Minus: ”Bara” hd-skärm. Inte senaste hårdvaran.

Betyg 4 av 5