Nu är Galaxy S6 äntligen här. Eller rättare sagt Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge.

Missa inte: Här hittar du vårt test av Samsung Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge

Båda mobilerna visar sig nämligen vara närmast identiska med ett väldigt tydligt undantag.

Galaxy S6

Äntligen något nytt och eget

När Samsung släpper något nytt brukar vi sällan ha orsak att säga ”oj, det där var revolutionerande!” Lansering efter lansering har visat att Galaxy S knappast är ”the next big thing”.

Men med Galaxy S6 gör Samsung äntligen något för att ändra på den här uppfattningen. De nya flaggskeppen gör ett modigt avsteg från de gamla tråkiga plastskalen som Samsung har hat för vana att spotta ur sig. Med Galaxy S6 verkar Samsung ha tagit alla delar av de gamla modellerna som faktiskt fungerade och stoppat dem i ett stekhett nytt fodral i glas och metall.

Galaxy S6 är mobilen Samsung borde ha gett oss för ett år sedan.

Ser ut som en Iphone

Vi gillar inte att erkänna det som Android-användare, men det är tydligen ett säkert sätt att sälja smarta mobiler idag: Få din produkt lika flott och polerad som Apples Iphone, så flockar folk i drivor. Det funkade för Xiaomi i Kina och nu provar Samsung lyckan.

Påminner om Iphone

Likheterna är allra störst när vi jämför Galaxy S6 i vitt och Iphone 6 i silver. Den blankvita glastäckta ytan på framsidan? Borstade silvret längs kanterna? Hålen för högtalaren i underkant? Det går inte att ta miste.

Oavsett om du tycker att den påminner om Iphone eller inte är det tydligt att Samsung har börjat ta design på större allvar och kanske även hotet från den tidigare betydligt mer välpolerade HTC One.

Där Galaxy S6 gör ett bra jobb med att komma ikapp konkurrenterna på designfronten tar Galaxy S6 Edge ett betydligt modigare kliv framåt.

Det kanske inte framgår så tydligt från våra foton, men kanterna på den 5,1 tum stora skärmen på Edge rundar av neråt och ger telefonen en distinkt och raffinerad look som visar att Samsungs designers har förmågan att ta fram något verkligt unikt.

Galaxy S6 Edge

Till skillnad från Galaxy Note Edge som hade en alldeles för stor böj på skärmen är S6 Edge kurva mer subtil. Den är riktigt skön att hålla i handen och slår på den fronten HTC One.

Lika som bär på insidan

På insidan av både S6 och S6 Edge tickar Samsungs nya Exynos octacore-processor som kombinerar en fyrkärnig processor på 2,1 GHz med en annan fyrkärnig processor på 1,5 GHz, där varje processor har 3 gigabyte arbetsminne. Samsung säger att den här kombinationen leder till kraftigt förbättrad batteritid, men hur den egentligen står sig mot Qualcomms Snapdragon 810 som sitter i HTC One M9 återstår att se.

Båda har stöd för lte kategori 6 och en skärm tillverkad med amoled-tekniken och 1440p-upplösning. Kameran är också gemensam: 16 megapixlar med f/1,9-objektiv och optisk bildstabilisering.

Samsung har gått samma väg som Apple och erbjuder inte längre någon sd-kortläsare så du får välja från början om du vill ha 32, 64 eller 128 gigabyte lagringsutrymme. Båda modellerna kommer i fyra olika färger.

Förutom skärmen – som gör att Edge till det yttre ser väldigt distinkt ut – är den enda skillnaden mot vanliga S6 att batteriet är aningen större (2 600 mot 2 550 mAh).

Galaxy S6 Edge

Avrundad skärm på Edge

Precis som väntat har Galsxy S6 Edge en avrundad skärm, men till skillnad från en del rykten som hade talat om avrundning på ena kanten som på Note Edge är båda kanterna avrundade.

Förutom skärmen – som gör att Edge till det yttre ser väldigt distinkt ut – är den enda skillnaden mot vanliga S6 att batteriet är aningen större (2 600 mot 2 550 mAh).

Trådlös laddning

Trådlös laddning

En del rykten hade påstått att nya Galaxy skulle få trådlös laddning, och det visar sig stämma. Samsung har byggt in stöd för inte bara en utan två standarder – WPC och PMA – vilket gör att du kan ladda den med de flesta trådlösa laddningsplattor som redan finns på marknaden.

Lite Lollipop

Samsung må ha gjort om designen på hårdvaran, och Galaxy S6 kommer så klart med Android 5.0 Lollipop, men trots det har Samsung inte gjort speciellt mycket för att uppdatera det grafiska gränssnittet.

Lollipop

Företagets lager ovanpå Lollipop skaver fortfarande på vissa områden mot Googles grund, till exempel passar Samsungs appikoner inte ihop med Googles, men Samsung har i alla fall bemödat sig med att få in den plattare looken i Material Design.

Samsung säger att gränssnittet ska ha förenklats och skalats ner, men vår upplevelse efter en timme var att det fortfarande tydligt känns som en Samsung-telefon.

Säljstart i april

Både Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge kommer släppas i ”hela världen” 10 april.

Telia har redan meddelat sina priser: 7 195 kronor för Galaxy S6 med 32 gigabyte lagring, och 8 595 kronor för Galaxy S6 Edge med samma lagringsmängd. Övriga operatörer lär ha liknande priser.

Missa inte: Här hittar du vårt test av Samsung Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge