Förr dejtade vi i papperstidningar...

Ens. man 45 sök. kv. omkr. sthlm. kv. i-rök. sv.t. "Love machine".
Eh, va? På den här tiden fanns inga appar som hittar bästa matchningen utifrån avancerade algoritmer och lajks i närområdet.

Dejting

Nej, på den här tiden hittade vi kärleken via kontaktannonser. I papperstidningar. Att mänskligheten inte dog ut förbryllar fortfarande forskare världen över.


spara diskett

... vi sparade saker på diskett

Nej, det här är inte bara en symbol som betyder "spara" på datorn. En gång i tiden var det ett praktiskt, fysiskt lagringsmedium som i sin populäraste form rymde inte mindre än 1,44 MB. För Windows 8 skulle det alltså räcka med drygt 1 700 disketter. In your face, "molnet"!


... vi tvingades lyssna på det här ljudet
"Rör inte telefonen, jag är på internet!" var den i särklass vanligaste frasen som följde det här ljudet back in the days. Och att smygkolla något på internet – not an option. 


fax

... vi faxade

Att skriva något i Stockholm och få det på papper i Skövde minuten senare. Vad är det som händer – magi? Nej, det kallas Telefax, fax i folkmun, och var något av det coolaste vi hade innan e-posten kom och förstörde allt roligt.


Telefonkatalog

... vi slog upp nummer i telefonkatalogen

Alla telefonnummer i en bok, det var nästan för bra för att vara sant. Hitta en restaurang – enkelt, kolla gula sidorna. Ring en vän – vita delen. Kontakta ett företag – rosa delen. Hitta en vårdcentral – blåa delen. Hitta numret till någon i en annan stad... ehum... Men försök ställa upp en dörr med internet!


kazaa

... vi levde farligt med Kazaa

Innan Netflix, piratdomar och Henrik Pontén, så var nedladdning ett hett alternativ. Men att ladda ner film på den här tiden var (förutom att det tog för evigt) ett riskabelt projekt, speciellt om du använde fildelningsprogrammet Kazaa, där användarnas största nöje var att sprida virus och döpa om filerna som laddades ner.

En vanlig filmkväll såg därför ofta ut så här: Din film är äntligen redo att ses efter fem timmars svettig nedladdning. Glad i hågen drar du på dig mjukisbyxor, stoppar in ett popcorn i munnen och trycker på "play". BAM. Japansk ålporr. Resten av kvällen går åt till att förklara för din respektive att folk visst byter namn på filerna, och att visst gillar du ål, men inte på det sättet.


moviebox

... vi hyrde Moviebox

Tro det eller ej, men det fanns ett liv innan SVT Play. För den som inte hade en egen vhs-spelare så fanns den smarta lösningen "Moviebox". Film och filmspelare som du hyrde i din lokala videobutik. Största utgiften på den här tiden: Förseningsavgifter.


Sökmotorer

... vi sökte utan Google

Förr fanns det massor av Google-tjänster - förlåt - sökmotorer att välja på. Då googlade vi - förlåt - sökte vi med hippa tjänster som Web Crawler, Altavista, Excite, Hot Bot med flera.


gif

... och vi riskerade dagligen svåra epilepsianfall

Flest gif-animationer på sajten när den dör vinner, tänkte alla sajtmakare i hela världen och kryddade vårt surfande efter receptet: En nypa technofest, två klick julpynt och en hel server av mardrömmar.

Gif

Vilka är dina bästa/värsta teknikminnen från förr? Dela med dig i kommentarerna!