Roliga teknikprylar har en förmåga att dra el, och av flera anledningar är det väldigt bra att försöka minska elanvändningen. Framför allt inför vintern när många av oss är beroende av el för att bara hålla hemmet varmt. Och som tur är finns det en hel del prylar som kan hjälpa till med det. Vi har hittar 32 bra prylar, appar och tips för att du ska kunna minimera din elanvändning utan att göra livet helt outhärdligt.

Prylarna för att spara el

Timer

1. Timer

En timer är bra ur flera synpunkter. Dels kan du låta belysning och annat aktiveras under de tider du vet att de behövs, dels kan lampor som tänds och släcks avskräcka tjyvar som då tror att någon är hemma.

Till exempel den här från Kjell och Company för 80 kronor.


Sensor

2. Belysning med rörelsesensor

När ingen är i rummet behöver inte lampan lysa, något du kan uppnå med en rörelsedetektor. Till exempel den här rörelesesensor från Denver (300 kronor hos Kjell och Company) som även ska undvika att reagera på hudjur.


Elmätare

3. Smart elmätare

En smart elmätare tillsammans med särskilda enheter på valda eluttag hjälper dig att få total kontroll på vad som drar el hemma. Den här trådlösa energimätaren kan kopplas till datorn för att få total statistik över elförbrukningen.

Efergy e2
Pris: 699 kronor hos Clas Ohlson. 

Bosch

4. Köp ny kyl och frys

Kyl- och frysskåp kan sluka en hel del el, men det beror i mycket hög grad på hur gamla produkterna är. Nya skåp kan dra hela 80 procent mindre el än de som har femton år på nacken, vilket kan vara en bra anledning att skaffa nytt.

Det finns massor av nätbutiker som säljer vitvaror, inte sällan till kampanjpris. Några sajter att spana in kan till exempel vara Whiteaway och Elon.


Induktionshällen är både snygg och strömsnål – ett bra val om du ska byta spis.

5. Koka med induktion

Om du har en något äldre spis kan du vara säker på att den slukar en del ström. En induktionshäll är betydligt effektivare och ger mindre spillvärme – här finns el att spara. Tänk bara på att du måste använda kokkärl med magnetisk botten, annars blir det en kall middag. 

Grillgaffel


6. Skaffa en termometer

Ofta tillagar vi maten för länge, vilket får trista följder. Dels är överkokt mat inte så rolig att äta, dels går det åt mer elektricitet. Med en vass matlagningstermometer blir maten både godare och billigare att laga. Den här grillgaffeln lämnar inget åt slumpen och har inbyggd grilltermometer.

Rubicson Grillgaffel
Pris: 100 kronor hos Kjell och Company.En LED-lampa är inte billig i inköp, men drar mycket mindre el än glödlampor och lågenergilampor.
7. Smart led-belysning

En LED-lampa kräver bara omkring 20 procent av vad en glödlampa drar, exempelvis kostar en sjuwattslampa (motsvarar cirka en 60 watts glödlampa) bara 23 kronor per år om den är tänd sex timmar per dygn.

Vill du vara extra smart kanske det är dags att kolla på att uppgradera till uppkopplade lampor. På så sätt kan du styra dem på distans och se till att ljuset bara är tänt när någon är hemma. Det finns massor av olika alternativ på marknaden. Här hittar du vår guide av smarta lamporna Philips Hue.


En oled-tv drar mindre ström än såväl plasma- som lcd-apparater.

22. Välj rätt tv-apparat

Olika tekniker för skärmar drar olika mycket el. Den teknik som drar mest el är i regel plasma, medan oled-tekniken är mest energieffektiv. Lcd-apparater placerar sig ungefär mitt emellan dem. Det kanske inte är någon bra idé att rusa i väg och köpa en ny tv bara på grund av strömförbrukningen, men det är bra att ha i huvudet inför ett nyköp.

Stora bildskärmar drar gärna stora mängder el, det gäller givetvis också tv-apparaten. Du kan minska elförbrukningen genom att inte ha ljusstyrkan uppdragen högre än nödvändigt. Många tv-apparater har också en automatisk funktion för ljusstyrkan, så att den dras ner per automatik när det blir mörkare i rummet.


Det är skönt att kunna släcka allt med en enda strömbrytare.
9. Grenuttag med brytare

I stället för att stänga av alla elektronikprylar och dra ur alla laddare manuellt kan du koppla allt till ett grenuttag med strömbrytare. På så sätt räcker det med att slå ifrån strömmen på ett enda ställe för att allt ska göras helt strömlöst. De här grenuttagen från Luxorparts har dessutom överspänningsskydd för att skydda tekniken.


Telldus

10. Släck allt direkt

Med en Telldus Tellstick Net v2 kan du släcka stora delar av hemmet på en gång, inklusive laddare, lampor och tv-apparater. Den är kompatibel med de flesta fjärrströmbrytare på marknaden och kan schemaläggas eller styras via en fjärr eller telefon. Den kopplas direkt till routern och kan styras med mobilen. Dessutom kan du schemalägga strömförsörjningen, som fungerar även om internetuppkopplingen strular. Den kostar 800 kronor hos Kjell och Company.


Solceller

11. Ladda prylarna med solenergi...

Med många prylar som ska laddas drar elförbrukningen snabbt i väg. Med en solcellsladdare kan du ladda såväl prylar som batterier utan att blanda in andra elleverantörer än solen – mycket miljövänligt och helt gratis. Den här solcellsladdaren kan enkelt vikas ihop för transport och kostar 400 kronor hos Kjell och Company.


Med solpaneler på taket kan du spara så mycket el att du kan sälja överskottet.
12. ... eller varför inte hela huset?

Nu lever vi visserligen i ett land där solljus inte finns i överflöd under den här tiden på året, men under de varmare månaderna är den ultimata elsparprylen givetvis ett eget kraftverk, något som emellertid kräver en del utrymme. Numera är det inte ens svårt att få tag på, den här solpanelen på 84x67 cm kostar 1 075 kronor hos CDON.Ett vindkraftverk ger billig närproducerad elektricitet.
13. Vindkraftverk

Om du har en hyfsat stor tomt kan du installera ett eget vindkraftverk – det ger stora elbesparingar varje år. Du behöver inget särskilt bygglov så länge rotordiametern håller sig under tre meter och mastens höjd är maximalt 20 meter.Regulatorn begränsar vattenflödet och minskar användningen av varmvatten.
14. Flödesregulator

Om du betalar för ditt vatten – och framför allt uppvärmningen av vattnet – kan en flödesregulator spara stora mängder el. Genom att i viss mån strypa vattenflödet i exempelvis duschen kan en familj på fyra personer spara ett par tusenlappar om året.


Ngenic Tune gör en avancerad analys av ditt inomhusklimat för att kunna optimera energiförbrukningen.
15. Ngenic Tune

Ngenic Tune är en avancerad termostatlösning som noggrant analyserar ditt hem och dess uppvärmning. Uppgifterna laddas upp till en server som beräknar hur bostaden ska värmas upp mest effektivt, och enligt uppgift ska du kunna spara upp till 15 % av din uppvärmningskostnad. Dessutom kan systemet analysera olika elavtal och föreslå vilket som är bäst för dig. Ngenic Tune kostar 4 490 kronor hos Webhallen.


TP-link

16. Smarta eluttag

Det finns numera många smarta eluttag som låter dig styra och kontrollera din elförbrukning direkt i mobilen. Det här eluttaget från Tp-link kostar 349 kronor hos Kjell och Company och har till exempel inbygd timerfunktion och nergimätare, samt kan styras via en app. Förutom att minska elförbrukningen kan det även vara bra ur säkerhetsaspekt då du till exempel kan stoppa in strykjärnet i det här uttaget.


Vattenkokare Smeg

17. Använd vattenkokaren

Det känns ganska naturligt att använda spisen för att koka upp vatten till middagspastan, men det går att göra mer energismart. Vattenkokaren är klart mer effektiv när det gäller just detta, och kan spara dig många kronor om du ofta värmer vatten. Den här vattenkokaren från Smeg låter dig ställa in exakt hur varmt du vill ha vattnet och stannar på vald temperatur. Du kan även låta den stå och bevara vattnets temperatur.18. Håll koll på märkningen

När du överväger att köpa en ny pryl ska du definitivt väga in dess energiförbrukning. Två i övrigt likartade modeller kan dra väldigt olika mycket ström, vilket kan bli kostsamt i slutändan. Välj grejer med låg förbrukning, och titta gärna efter energimärkningarna Svanen, Energy Star och TCO-märket.19. Använd strömsparläget – och stäng av ordentligt!

Många prylar kan automatiskt växla till strömsparläge om de inte använts på en viss tid, det gäller till exempel bildskärmar och hårddiskar med mera. Aktivera detta läge så undviker du att dina prylar käkar el när du inte ens använder dem.

Om du vet med dig att du inte kommer använda dina prylar, stäng av dem på riktigt då. Även apparater som står i standby-läge drar en del elektricitet, och med flera tv-apparater, tv-spelskonsoler och digitalboxar blir det några hundringar per år. Stäng av ordentligt!Laddaren drar ström så länge den är ansluten till nätet – dra ur sladden!
20. Dra ur laddaren till telefonen

I många hem går det att hitta telefonladdare som för enkelhetens skull sitter kvar i eluttaget. Detta ökar inte bara risken för brand utan drar också en del ström i onödan. Ta för vana att dra ur alla laddare som inte används.