Teknikprylar har en förmåga att dra el, och av flera anledningar är det väldigt bra att försöka minska elanvändningen, kanske framför allt nu när energipriserna nått rekordnivåer. Som tur är finns det en hel del prylar som kan hjälpa till med det. Här får ni några tips om bra prylar som minimerar din elanvändning utan att göra livet helt outhärdligt.


Prylar som spar el

Programmerbar timer

En timer är bra ur flera synpunkter. Dels kan du låta belysning och annat aktiveras under de tider du vet att de behövs, dels kan lampor som tänds och släcks avskräcka tjyvar som då tror att någon är hemma. Exmpelvis den här programmerbara digitala timern.

Kostar 172 kronor hos Amazon Sverige 


Prylarna som spar el

Belysning med rörelsesensor

När ingen är i närheten behöver inte lampan lysa, något du kan uppnå med en rörelsedetektor. Till exempel den här led-belysningen för utomhusbruk. Den har en klassisk rund design och lampskärmen av slitstark plast. är designad i vitt. Den integrerade rörelsedetektorn kan registrera rörelser inom ett avstånd på upp till 8 meter och ljusets varaktighet kan justeras. IP44-klassad och kan således även användas i fuktiga rum.

Kostar 330 kronor hos Lamp24

Prylarna som spar el

Elmätare för vägguttag

En elmätare på väl valda eluttag hjälper dig att få total kontroll på exakt hur mycket el dina prylar drar. Den här enegimätaren ansluts direkt mellan apparat och vägguttag.

Kostar 150 kronor hos Clas Ohlson


Bosch

Köp ny kyl och frys

Kyl- och frysskåp kan sluka en hel del el, men det beror i mycket hög grad på hur gamla produkterna är. Nya skåp kan dra hela 80 procent mindre el än de som har femton år på nacken, vilket kan vara en bra anledning att skaffa nytt.

Det finns massor av nätbutiker som säljer vitvaror, inte sällan till kampanjpris. Några sajter att spana in kan till exempel vara Whiteaway och Elon.


Induktionshällen är både snygg och strömsnål – ett bra val om du ska byta spis.

Koka med induktion

Om du har en något äldre spis kan du vara säker på att den slukar en del ström. En induktionshäll är betydligt effektivare och ger mindre spillvärme – här finns el att spara. Tänk bara på att du måste använda kokkärl med magnetisk botten, annars blir det en kall middag.


Prylarna som spar el

Skaffa en stektermometer

Ofta tillagar vi maten för länge, vilket får trista följder. Dels är överkokt mat inte så rolig att äta, dels går det åt mer elektricitet. Med en vass matlagningstermometer blir maten både godare och billigare att laga. Den här digitala stektermometerns ger dig rekommenderade tillagningstemperaturer för en mängd olika köttsorter.

Kostar 190 kronor hos Amazon Sverige


Prylarna som spar el

Smart led-belysning

En led-lampa kräver bara omkring 20 procent av vad en glödlampa drar så här finns det pengar att spara.

Ett 2-pack Philips Led-lampor (5,5 Watt) kostar 220 kronor hos Amazon Sverige 


En oled-tv drar mindre ström än såväl plasma- som lcd-apparater.

Välj rätt tv-apparat

Olika tekniker för skärmar drar olika mycket el. Den teknik som drar mest el är i regel plasma, medan oled-tekniken är mest energieffektiv. Lcd-apparater placerar sig ungefär mitt emellan dem. Det kanske inte är någon bra idé att rusa i väg och köpa en ny tv bara på grund av strömförbrukningen, men det är bra att ha i huvudet inför ett nyköp.

Stora bildskärmar drar gärna stora mängder el, det gäller givetvis också tv-apparaten. Du kan minska elförbrukningen genom att inte ha ljusstyrkan uppdragen högre än nödvändigt. Många tv-apparater har också en automatisk funktion för ljusstyrkan, så att den dras ner per automatik när det blir mörkare i rummet.


Prylarna som spar el

Grenuttag med brytare

Istället för att stänga av alla elektronikprylar och dra ur alla laddare manuellt kan du koppla allt till ett grenuttag med strömbrytare. På så sätt räcker det med att slå ifrån strömmen på ett enda ställe för att allt ska göras helt strömlöst. Den här modellen har öven uttag för usb.

Kostar 230 kronor hos Amazon Sverige


Prylarna som spar el

Släck allt direkt

Med en Tellstick Znet Lite v2 kan du släcka stora delar av hemmet på en gång, inklusive laddare, lampor och tv-apparater. Kan kommunicera dubbelriktat både med Z-wave-produkter och 433 MHz-utrustning vilket innebär att kompatibel utrustning kan användas i ett och samma system. Systemet konfigureras via webbgränssnitt med stöd för uppbyggnad av scener.

Kostar 849 kronor hos Kjell & Company


Prylarna som spar el

Ladda prylarna med solenergi...

Med många prylar som ska laddas drar elförbrukningen snabbt i väg. Med en solcellsladdare kan du ladda såväl prylar som batterier utan att blanda in andra elleverantörer än solen – mycket miljövänligt och helt gratis. Linocell extrabatteri för laddning av mobil, surfplatta och andra usb-enheter. Kapacitet på 16 000 mAh som räcker för att ladda upp en mobil ca 6 gånger. Utrustat med ficklampa, två usb-portar (totalt 2,1 A) och laddningsindikator.

Kostar 699 kronor hos Kjell & CompanyEtt vindkraftverk ger billig närproducerad elektricitet.
Vindkraftverk

Om du har en hyfsat stor tomt kan du installera ett eget vindkraftverk – det ger stora elbesparingar varje år. Du behöver inget särskilt bygglov så länge rotordiametern håller sig under tre meter och mastens höjd är maximalt 20 meter.


Prylarna som spar el

Flödesregulator

Om du betalar för ditt vatten – och framför allt uppvärmningen av vattnet – kan en flödesregulator spara stora mängder el. Genom att i viss mån strypa vattenflödet i exempelvis duschen kan en familj på fyra personer spara ett par tusenlappar om året.

Kostar 88 kronor hos Amazon Sverige


Prylarna som spar el


Ngenic Tune

Ngenic Tune är en avancerad termostatlösning som noggrant analyserar ditt hem och dess uppvärmning. Uppgifterna laddas upp till en server som beräknar hur bostaden ska värmas upp mest effektivt, och enligt uppgift ska du kunna spara upp till 15 procent av din uppvärmningskostnad. Dessutom kan systemet analysera olika elavtal och föreslå vilket som är bäst för dig.

Ngenic Tune kostar 4 995 kronor hos Webhallen.


Prylarna som spar el

Använd vattenkokaren

Det känns ganska naturligt att använda spisen för att koka upp vatten till middagspastan, men det går att göra mer energismart. Vattenkokaren är klart mer effektiv när det gäller just detta, och kan spara dig många kronor om du ofta värmer vatten. Den här vattenkokaren från Eletrolux låter dig ställa in exakt hur varmt du vill ha vattnet och stannar på vald temperatur.

Kostar 696 kronor hos Amazon Sverige Håll koll på märkningen

När du överväger att köpa en ny pryl ska du definitivt väga in dess energiförbrukning. Två i övrigt likartade modeller kan dra väldigt olika mycket ström, vilket kan bli kostsamt i slutändan. Välj grejer med låg förbrukning, och titta gärna efter energimärkningarna Svanen, Energy Star och TCO-märket.Använd strömsparläget – och stäng av ordentligt!

Många prylar kan automatiskt växla till strömsparläge om de inte använts på en viss tid, det gäller till exempel bildskärmar och hårddiskar med mera. Aktivera detta läge så undviker du att dina prylar käkar el när du inte ens använder dem.

Om du vet med dig att du inte kommer använda dina prylar, stäng av dem på riktigt då. Även apparater som står i standby-läge drar en del elektricitet, och med flera tv-apparater, tv-spelskonsoler och digitalboxar blir det några hundringar per år. Stäng av ordentligt!Laddaren drar ström så länge den är ansluten till nätet – dra ur sladden!
Dra ur laddaren till telefonen

I många hem går det att hitta telefonladdare som för enkelhetens skull sitter kvar i eluttaget. Detta ökar inte bara risken för brand utan drar också en del ström i onödan. Ta för vana att dra ur alla laddare som inte används.