Teknikprylar har en förmåga att dra el, och av flera anledningar är det väldigt bra att försöka minska elanvändningen, framför allt nu när energipriserna nått rekordnivåer. Som tur är finns det en hel del prylar som kan hjälpa till med detta. Här får ni några tips om bra prylar som minimerar din elanvändning utan att göra livet helt outhärdligt.

Läs också: 
Spara el: Knepen som gynnar både miljö och plånbok
Experten tipsar – så hittar du bästa elabonnemanget


Spara el-prylar

Snyggaste luftvärmepumpen

Värmepumpen är bästa ersättningen av elradiatorerna och för varje kilowattimme får du ungefär fem gånger värmeenergi tillbaka. Svenska IVT har gjort värmepumpar i över 50 år. Deras modell Aero 807-1 med inomhusdel i silver, titangrått eller vitt fick full poäng i M3:s test. Med appen Anywhere II håller du koll på temperatur, styr alla funktioner och får larm om pumpen i nödstoppats. Installationskostnad tillkommer.

Produkt: IVT Aero 807-1
Pris: 28 500 kronor hos IVT Värmepumpar


Spara el-prylar

Tumla effektivare

Att centrifugera och lufttorka är mer effektivt än att torktumla, och torkskåp ska du helt låta bli. Saknar du tillgång till allmän tvättstuga där någon annan betalar för strömmen, kan en värmepumpstumlare spara upp till 60 procent jämfört med den traditionella typen. Bland alla modeller med kryptiska kodnamn i Bosch Serie 6 finns en uppkopplad variant med Home Connect för fjärrstyrning. Köp vibrationsdämpare till fötterna för att tumla tystare på natten

Produkt: Bosch WTU876HASN
Pris: 11 490 kronor hos Mediamarkt


Spara el-prylar

Fjärrströmbrytare ute och inne

Du har kanske värmeslinga till vattenpumpen, frostvakt i källare eller växthus, motorvärmare, belysning eller något annat att fjärrstyra. Ledvance uppkopplade strömpluggar för såväl inne- som utomhusbruk, styrs med tillhörande app eller med rösten via Google Home och Amazon Alexa. Dra igång sportstugan i lagom tid inför ankomst men spara annars ström, eller lura tjuven att någon är hemma genom att tända och släcka oregelbundet.

Produkt: Ledvance Smart+ WiFi Plug
Pris: Cirka 183 kronor respektive 108 kronor hos Amazon Sverige


Spara el-prylar

Satsa på sämre grafik

Med de urspårade priserna på grafikkort, och deras ofta höga strömförbrukning, får du nog nöja dig med aningen enklare grafik i lägre upplösning den kommande spelsäsongen. Ett prisvärt tips med AMD Radeon-kretsar är kort i RX 6400-serien med 4 gigabyte minne, hdmi och displayport för två skärmar. Med endast en femtedels förbrukning jämfört med RX 6800-kort blir pengar över till resten av elräkningen.

Produkt: Asus Phoenix Radeon RX 6400 4GB
Pris: 2 290 kronor hos Webhallen


Philips

Belysning med rörelsesensor

När ingen är i närheten behöver inte lampan lysa, något du kan uppnå med en rörelsedetektor. Till exempel den här led-belysningen från Philips för utomhusbruk. Den integrerade rörelsedetektorn kan registrera rörelser automatiskt. Lampan är tillverkad av slitstark gjuten aluminium och sprider varmt vitt ljus.

Produkt: Philips myGarden
Pris: Kostar 391 kronor hos Amazon Sverige


Elmätare

Elmätare för vägguttag

En elmätare på väl valda eluttag hjälper dig att få total kontroll på exakt hur mycket el dina prylar drar. Den här enegimätaren från X4-Life ansluts direkt mellan apparat och vägguttag. Ställ in elpriset i dosan och du kan se hur mycket förbrukningen kostar dig.

Produkt: X4-LIFE
Pris: Kostar 229 kronor hos Amazon Sverige


Prylar som spar el

Programmerbar timer

En timer är bra ur flera synpunkter. Dels kan du låta belysning och annat aktiveras under de tider du vet att de behövs, dels kan lampor som tänds och släcks avskräcka tjyvar som då tror att någon är hemma. Exmpelvis den här programmerbara digitala timern från Garza.

Produkt: Garza digital timer
Pris: Cirka 164 kronor hos Amazon Sverige


Prylarna som spar el

Skaffa en stektermometer

Ofta tillagar vi maten för länge, vilket får trista följder. Dels är överkokt mat inte så rolig att äta, dels går det åt mer elektricitet. Med en vass matlagningstermometer blir maten både godare och billigare att laga. Den här digitala stektermometerns ger dig rekommenderade tillagningstemperaturer för en mängd olika köttsorter.

Produkt: ThermoPro TP16
Pris: Cirka 200 kronor hos Amazon Sverige


Led-lampa

Smart led-belysning

En led-lampa kräver bara omkring 20 procent av vad en glödlampa drar så här finns det pengar att spara. Ett 6-pack Lepro led-lampor (13,5 Watt)

Produkt: Lepro E27 skruvlampor
Pris: Cirka 199 hos Amazon Sverige 


Prylarna som spar el

Grenuttag med brytare

Istället för att stänga av alla elektronikprylar och dra ur alla laddare manuellt kan du koppla allt till ett grenuttag med strömbrytare. På så sätt räcker det med att slå ifrån strömmen på ett enda ställe för att allt ska göras helt strömlöst. Den här modellen har öven uttag för usb.

Produkt: Grenuttag 3-vägs med USB-laddningsuttag
Pris: Cirka 200 kronor hos Amazon Sverige


Prylarna som spar el

Ladda prylarna med solenergi...

Med många prylar som ska laddas drar elförbrukningen snabbt i väg. Med en solcellsladdare kan du ladda såväl prylar som batterier utan att blanda in andra elleverantörer än solen – mycket miljövänligt och helt gratis. Linocell extrabatteri för laddning av mobil, surfplatta och andra usb-enheter. Kapacitet på 8 000 mAh som räcker för att ladda upp en mobil ca 6 gånger. Utrustat med ficklampa, två usb-portar (totalt 2,1 A) och laddningsindikator.

Produkt: Linocell Powerbank
Pris: Kostar 599 kronor hos Kjell & Company


Prylarna som spar el

Flödesregulator

Om du betalar för ditt vatten – och framför allt uppvärmningen av vattnet – kan en flödesregulator spara stora mängder el. Genom att i viss mån strypa vattenflödet i exempelvis duschen kan en familj på fyra personer spara ett par tusenlappar om året.

Produkt: Vattenflödesbegränsare
Pris: Cirka 89 kronor hos Amazon Sverige


Prylarna som spar el

Ngenic Tune

Ngenic Tune är en avancerad termostatlösning som noggrant analyserar ditt hem och dess uppvärmning. Uppgifterna laddas upp till en server som beräknar hur bostaden ska värmas upp mest effektivt, och enligt uppgift ska du kunna spara upp till 15 procent av din uppvärmningskostnad. Genom att lura dina gamla givare till icke uppkopplade uppvärmesystem kan du styra temperaturen smidigt i mobilen. Läs vårt test av Ngenic Tune här.

Produkt: Ngenic Tune
Pris: 5 490 kronor hos Webhallen


Prylarna som spar el

Använd vattenkokaren

Det känns naturligt att använda spisen för att koka upp vatten till middagspastan, men det går att göra mer energismart. Vattenkokaren är klart mer effektiv när det gäller just detta, och kan spara dig många kronor om du ofta värmer vatten. Den här vattenkokaren från Eletrolux låter dig ställa in exakt hur varmt du vill ha vattnet och stannar på vald temperatur.

Produkt: Electrolux Vattenkokare
Pris: Från cirka 914 kronor hos Amazon Sverige 


Läs också! Spara el: Knepen som gynnar både miljö och plånbok


Håll koll på märkningen

När du överväger att köpa en ny pryl ska du definitivt väga in dess energiförbrukning. Två i övrigt likartade modeller kan dra väldigt olika mycket ström, vilket kan bli kostsamt i slutändan. Välj grejer med låg förbrukning, och titta gärna efter energimärkningarna Svanen, Energy Star och TCO-märket.

Dra ur laddaren 

I många hem går det att hitta telefonladdare som för enkelhetens skull sitter kvar i eluttaget. Detta ökar inte bara risken för brand utan drar också en del ström i onödan. Ta för vana att dra ur alla laddare som inte används.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning