Drönarspecial

Del 1: Se upp, nu slår drönarna igenom på allvar
Del 2: Så används drönare i dag
Del 3: Köpguide: 7 hetaste drönarna just nu
Del 4: Så funkar tekniken i en drönare
Del 5 Reportage: Bygg en egen drönare - experternas tips
Del 6 Sveriges alla förbudszoner - här får du inte flyga drönare utan tillstånd
Del 7: 10 coola drönare
Del 8: Här är framtidens drönare


Mäklare och filmbolag - Coola filmer och fotografier

Mäklare

Du ska sälja ditt hus och vill klå de andra, som bara har en tråkig stillbild från marken i bostadsannonsen. Mäklaren plockar fram en quadrocopter med en kamera, flyger upp ovanför hustaket och tar både stillbilder och filmsekvenser.

Detta har blivit så populärt att allt fler mäklare går omkring med små flygmaskiner i sina attachéväskor och erbjuder förfarandet som ett extra tillval. Många film- och tv-produktionsbolag använder ofta en multicopter för att ta flygbilder. Titta på vinjetterna till exempelvis diverse program på TV4, till exempel Bonde söker fru, så inser du snart hur ofta det filmas från ovan. Nästan tröttsamt ofta.

Värmekamera från luften

Värmekamera

De som äger stora skogsmarker ser nu ett användningsområde för obemannade flygfarkoster. Dessa kan bege sig i väg på en förutbestämd rutt och skicka hem bilder från ett stort område. Om den bär en värmekamera kan den hålla koll på eventuella djur och var de befinner sig. Den kan användas vid jakt men också om du ska leta efter försvunna personer i skogen.

En värmekamera kan ställas in så att det inte går att identifiera eventuella personer på bilden, du ser bara ”fläckar” där någon befinner sig. Det gör att det juridiska problemet som finns vid kameraövervakning inte gäller. Den här tekniken kommer att bli allt vanligare till exempel i sökandet efter försvunna människor eller när skogsbränder och deras spridning behöver kontrolleras.

Militären - Bomber och granater

MQ-9-reaper

USA använder obemannade flygfarkoster under krig. Det är ju betydligt säkrare för den som är pilot att slippa vara ombord när den flyger över fiendens mark för att släppa en bomb även om det kan ifrågasättas rent etiskt. Här finns fog att använda ordet drönare, som ju egentligen betyder att maskinen är bestyckad, till skillnad från våra ”leksakshelikoptrar”.

Drönare har använts bland annat i Afghanistan. Den amerikanska militära drönaren MQ-9 Reaper är 11 meter lång, har ett vingspann på 20 meter och kan lasta 1,7 ton laserstyrda bomber och missiler. Prislappen är 12 miljoner dollar. Du som kör Hubsan x4 ligger alltså i lä.

Räddningstjänst och polis - bli räddad

Drönare med livbojar

Räddningstjänsten och polisen är givetvis nyfikna på tekniken och har genomfört flera tester. Här finns pengar att spara eftersom det är betydligt billigare att låta en obemannad flygfarkost vara uppe i luften än en stor bemannad polishelikopter. På ett sätt är det dessutom säkrare eftersom farkosten är mindre och skulle något hända inne i stadsmiljö så blir kraschen mildare med en mindre farkost.

Obemannade flygfarkoster användes vid undersökningen av haveriplatsen när ett fraktflygplan störtade vid Kebnekajse. Det som gör att vi ännu inte ser polisdrönare vid till exempel trafikövervakning dagligen utan enbart vid tester är att man inte lyckats lösa den juridiska frågan kring flygningen och fotograferingen från ovan.

Mapping - skapa 3d

Matterhorn - 3D mapping

Vill du flyga virtuellt runt Matterhorn så går det i dag, tack vare en liten obemannad flygfarkost som tagit fotot. Med hjälp av små autonoma flygmaskiner utrustade med kameror har man tagit 2 188 bilder av berget som sedan satts ihop till en modell i 3d.

Eftersom den här flygmaskinen kan arbeta utifrån ”waypoints” och automatiskt flyga enligt ett mönster täcker och fotograferar de ett större område. Därefter kan alla bilder sättas ihop till en 3d-modell.
Kolla på en film om projektet vid Matterhorn och låt dig fascineras:
https://www.sensefly.com/drones/ebee.html


Drönarspecial

Del 1: Se upp, nu slår drönarna igenom på allvar
Del 2: Så används drönare i dag
Del 3: Köpguide: 7 hetaste drönarna just nu
Del 4: Så funkar tekniken i en drönare
Del 5 (torsdag): Reportage: Han bygger sin egen drönare
Del 6 (fredag) Vad säger lagen om drönare?
Del 7 (lördag): 10 coola drönare
Del 8 (söndag): Här är framtidens drönare