Om 4k är det hetaste temat i tv-världen just nu tack vare en explosion i utbudet och konstant sänkta priser och böjda skärmar är det näst hetaste så är det oled som står och väntar i kulisserna på att få kliva in i var mans vardagsrum.

Problemet är bara priset. För ett år sedan testade vi LG 55EA980W som gick på runt 90 tusenlappar. Men under 2014 har priset på den mer än halverats, och den nyaste modellen är ännu billigare.

För 55EC930V får du betala ungefär 30 000 kronor. Eller faktiskt ännu mindre i skrivande stund, då en butik under hela hösten haft den till salu för så lite som 20 000 kr. Hur länge den kommer att fortsätta säljas till det extra låga priset vet vi dock inte. Det är väl fortfarande inte direkt billigt för en standard-1080p-tv, men du kan se det som att du i dagsläget har ett val i den här prisklassen – 4k eller oled, vad är viktigast för dig?

Kontrasten och färgdynamiken i en oled-panel är något alldeles extra. Är du nöjd med vanlig full hd finns det inte mycket att klaga på.

55EC930V har liksom föregångaren en lätt böjd skärm som sitter i en elegant tunn panel med tunn kant runtom. Föregångarens plastiga fot har här bytts ut mot en betydligt snyggare aluminiumsak som även den har elegant kurvig form. Tv:n kommer levererad med foten monterad, så det är bara att lyfta upp, plugga in och köra. Den går också att hänga upp på väggen om man köper till en tillsats för det, men ärligt talat ser nog en böjd tv på väggen extremt fånigt ut. 

Klockren kontrast

Det viktigaste med en oled-tv är givetvis bildkvaliteten, så vi börjar där. Och det är bara att konstatera, oled blåser allt annat av stolen när det gäller kontrast och dynamik i bilden. Svarta pixlar är hundra procent svarta. En led-tv har konstant bakgrundsljus och ett filter som släpper igenom eller blockerar ljus, och inte ens de bästa kan förhindra ett visst läckage. Här är varje pixel en egen ljuskälla och därmed är kontrastförhållandena hundraprocentiga. Oled är också mycket bra på att kontrollera färger och toningar. Man kan få mycket hög mättnad i färger utan att det upplevs som grällt.

Det är en enkel men stilig tv som är vacker att skåda även när den är avstängd. Så länge du inte vill väggmontera den.

Är bilden i 55EC930V perfekt? Nja, med standardinställningar är färgtonerna aningen kalla med ett lätt blått eller grönt stick. Vi hade inte tillgång till kalibrator och kunde inte mäta exakt, men det var så uppenbart att vi såg det med blotta ögat. Lite pillande med de manuella inställningarna räckte dock för att få en acceptabel bild, och om du gör en riktig kalibrering kan du få ännu bättre resultat.

Det är verkligen en fantastisk upplevelse att parkera sig framför den välvda skärmen och avnjuta en bra film, så länge den är i full hd. Och du sitter på exakt rätt plats. Och det är helt nersläckt i rummet. Böjd skärm är coolt, men vi undrar om det verkligen är framtidens melodi. Det ger skön känsla mitt framför tv:n på rätt avstånd, men bara konstiga perspektiv om man sitter lite åt sidan. Och vi upplever också mycket mer störande reflexer i skärmytan.

Två andra saker som kan ställa till med problem är lagg och uppskalning. Har du lågupplöst material som dvd-filmer eller standardupplöst tv är inte bildprocessorn i tv:n den allra bästa för att få upp den till 1080p. Den gör ett hyfsat jobb, men vi har sett betydligt bättre. En del tidiga tester klagade också på återgivningen av 1080i-bild, men det kan vi inte se att den har några problem med. LG har hunnit med en firmwareuppdatering, och det verkar vara en sak som åtgärdats.

Inget för seriöst spelande

Laggen, det vill säga fördröjning mellan att tv:n tar emot bildsignalen och att den kommer upp på skärmen, är märkbart stor, vi har inte mätt men gissar på att det rör sig om runt en tiondels sekund. Det kan verka lite, och den som bara tittar på tv och film kommer aldrig att märka av det. Det blir dock ett problem för den som vill koppla upp spelkonsolen. Det blir ingen bra koppling mellan det vi gör med kontrollen och det vi ser på skärmen. Det är synd, för en böjd oled i 1080p vore perfekt just som kompanjon till en Playstation 4 eller Xbox One.

Man får med ett par 3d-glasögon, och som vanligt kör LG med passiv 3d där varannan pixel har olika polarisering. Det gör att all 3d är väldigt lågupplöst och inte ser kul ut på nära håll. Å andra sidan slippar man helt problem med flicker och crosstalk.

LG har verkligen hittat rätt gränssnittsmässigt med WebOS. Nu behövs bara en hel massa appar.

För övrigt har tv:n en hyfsad uppsättning högtalare med fyra element à 10 watt och ren och snygg ljudbild, men utan något riktigt tryck i basregistret. Men har du 20–30 tusenlappar att lägga på en tv kan du säkert lägga ett par på en soundbar också.

Snyggaste systemet

Man får med både en vanlig fjärrkontroll och en Magic Remote, LG:s rörelsekontrollerade vift-fjärr som ger en muspekare på skärmen. Den är att föredra i vissa lägen, men faktum är att menysystemet WebOS är exceptionellt bra på att navigeras med just vanlig fjärrkontroll. I många lägen är det till och med lättare. Vi är verkligen ett stor fan av systemet, som har den oslagbart bästa och mest intuitiva smart-tv-navigeringen just nu. I alla fall när det gäller just smart-funktioner och appar, tv-inställningar är lite bökigare att komma åt än hos en del konkurrenter. Inte så att vi direkt stör oss på det, men det krävs ett par extra klick för att komma dit.

WebOS ligger fortfarande lite efter i app-utbud jämfört med till exempel vad Samsung har eller LG:s gamla system hade, men fler och fler bra appar dyker upp, så med lite tålamod är LG snart i kapp på den punkten också.

Omdöme

Vi är övertygade om att oled är framtiden för tv-paneler, så fort tillverkarna fått upp volymen i produktionen och fått ner priset ytterligare kommer de sakta men säkert att ta över. Det är inget snack om att bildupplevelsen även med en sådan här ”budget”-oled med halvdan uppskalning och kalibreringsbehov slår knock på även riktigt dyra lcd- och plasma-tv-apparater … på vissa punkter. Trots vissa brister måste vi säga att vi blev hänförda av bildkvaliteten. Hög upplösning är inte allt här i livet, och vi kan nog tänka oss en 1080p-oled i stället för en 4k lcd, i alla fall i väntan på dagen då 4k-oled är något annat än en avlägsen dröm. Har du tv:n för att kolla på blu-ray och Netflix är den ett suveränt köp.

Fakta: LG 55EC930V

Tillverkare/kontakt: LG, www.lg.com
Paneltyp: Oled.
Tv-mottagare: DVB-C, DVB-S2, DVB-T.
Skärmstorlek: 55 tum.
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter.
Anslutningar: 4 st hdmi 1.4, 3 st usb 2.0, lan, komponent*, composit*, scart*, stereo audio in, s/pdif, hörlur.
Trådlös uppkoppling: Wifi
3d: Ja, passiv.
Ljud: 4 x 10 W.
Storlek: 122,5 x 20.5 x 75,5 cm.
Vikt: 16,7 kg.
Övrigt: Magic Remote, fjärrkontroll.
Pris: 30 000 kronor (tillfälligt 20 000 kronor på Elgiganten, nov 2014)
 *med adapter

Plus: Kontrasten och färgerna. Elegant design. Bästa smart-gränssnittet. Lockande pris.

Minus: Vissa uppskalningsproblem. För seg för spel. Inte så stort app-utbud.

Betyg 4 av 5