Drönarspecial

Del 1: Se upp, nu slår drönarna igenom på allvar
Del 2: Så används drönare i dag
Del 3: Köpguide: 7 hetaste drönarna just nu
Del 4: Så funkar tekniken i en drönare
Del 5 Reportage: Bygg en egen drönare - experternas tips
Del 6 Sveriges alla förbudszoner - här får du inte flyga drönare utan tillstånd
Del 7: 10 coola drönare
Del 8: Här är framtidens drönare


Mänskligheten har skapat en ny art som är populärare än någonsin. De obemannade luftfarkosterna är här för att stanna.”Sluta kalla dem för drönare”

Vi är många som använder benämningen ”drönare” för de radiostyrda flygmaskiner som har flera propellrar och som kan filma sommarstugan från luften. Det är egentligen fel ord, för ”drönare”, som är en slarvig översättning av engelskans ”drone”, vilket är en obemannad luftfarkost som är bestyckad med vapen.

Så om du har för avsikt att låta spränga din sommarstuga med militära medel, och då kanske med en raket avfyrad från din radiostyrda obemannade luftfarkost, kan du möjligen säga ”drönare”. Multirotor eller multicopter är ett bättre ord för radiostyrda flygfarkoster som har flera propellrar.


Det rätta att säga är uav (unmanned aerial vehicle) när du pratar om själva farkosten och uas (unmanned aerial system), som är termen för själva systemet som styr och navigerar den. Flyger du på hobbynivå hemma i trädgården för att det är kul går det bra att säga modellflygplan.

Den typ med flera propellrar som till formen påminner om ett klassiskt ufo kallas multicopter eller multirotor. Beroende på antalet propellrar får den sedan olika namn. En quadrocopter har fyra propellrar, hexacoptern har sex och en octocopter har åtta stycken propellrar, eller motorer om du så vill.

Den första fjärrstyrda målroboten i Sverige.

 Det råder drönarfeber

- Det var för 5-6 år sedan som explosionen började, berättar Sammy Alnefalk på Wentzel Hobby. Tidigare har vi bara sett stora hemmabyggen, det fanns inget som var så lättillgängligt som det är i dag. Det är användningen för foto och filmbruk som drivit på hos gemene man.

Han påpekar att modellflygning har funnits länge och inte är något nytt. Men med moderna gyron som stabiliserar farkosten och gps som håller ordning på var den är, bättre batterier och små kameror som gör att du kan få högupplösta bilder har intresset för farkosterna breddats.

- Det här med multicopter är ingen actionsport eller fartupplevelse utan mer ett användningsområde. Tidigt var vi ju många modellflygare som drömde om att kunna sätta en kamera på våra radiostyrda maskiner, men innan den här tekniken med stabilisering kom var de svårflugna och det hela slutade oftast med att de åkte i backen, och så var den upplevelsen över. Nu, särskilt med modellen från dji.com som heter Phantom som alla kan flyga och som är anpassad för GoPro-kamerorna som ju sålts i mängder, har det blivit en boom för det här. En jätteboom! utbrister Sammy Alnefalk.
 
- Nu har vi nått en publik som inte ens är hobbyister. En klassisk modellflygare sitter ju hemma på vintern och bygger sitt flygplan som sedan ska flygas på sommaren, men nu når vi en publik som inte ens kört en radiostyrd bil och de klarar den nya tekniken med bravur. Det finns färdiga paket, så du behöver inte ens löda, säger han.

Sammy Alnefalk arbetar på Wentzels Hobby i Stockholm och flyger själv obemannad luftfarkost. Här visar han stolt upp sin DJI F550.

Militären leder utvecklingen

Utvecklingen för obemannade flygfarkoster har som så mycket annat sin början i det militära. Det svenska försvaret har använt sig av uav sedan slutet av 50-talet. Då flög man en fjärrstyrd målrobot, Rb 01 Jindvik, för första gången. En obemannad flygfarkost kan ju flyga autonomt, det vill säga automatiskt efter en förutbestämd rutt, genom att följa efter ett föremål eller fjärrstyras och flygas utom synhåll.

Det här ger förstås fördelar i krig och en stridspilot kan i dag sitta på hemmaplan vid sin dator och fälla bomber på andra sidan jorden. De obemannade flygfarkosterna kan också göra spaningsuppdrag och skicka information eller lämna förnödenheter till trupper på plats.

Här finns också pengar att spara, eftersom obemannade farkoster kan byggas mindre och i de fall du bara behöver skicka upp en kamera behöver ju farkosten inte vara så stor. Lyckligtvis är ju människan inte enbart ond, förutom att fälla bomber och granater finns betydligt fredligare användningsområden. Både polis och räddningstjänst testar tekniken och följer den utveckling som går framåt i rasande fart.
 

- Jag hörde om ett test där man lät en multicopter flyga ut och släppa en livboj till en nödställd ute i vattnet samtidigt som en traditionell badvakt simmade ut. Givetvis kom flygmaskinen först, berättar Sammy Alnefalk.
Det är alltså inte någon i tajta badbyxor, som i tv-serien Baywatch, som kommer att rädda dig i framtiden när du håller på att drunkna, du får i stället en livboj nedsläppt från en autonom multicopter. Det gäller bara att du inte får livbojen i huvudet så att det blir din olycka i stället.

Test: Sammy Alnefalk behärskar även större luftfarkoster och flyger gärna octocopter.

ORDLISTA:
Uav = Unmanned aerial vehicle, obemannad flygfarkost
Uas = Unmanned aerial system, benämning för själva systemet kring obemannade flygfarkoster
Gimbal = Elektroniskt gyro som stabiliserar kameran
Fail-safe = Det läge som automatiskt flyger tillbaka drönaren till där den startade
Kv = Beteckningen på motorerna som anger hur många varv per volt de snurrar
Li-Po = Lithium-ion polymer battery, en typ av batteri som alltid ska hanteras med försiktighet
Arf = Almost ready to fly. Ett paket, ”nästan” klart att flyga
Bnf = Bind and fly. En flygmaskin du kopplar ihop till din redan befintliga handkontroll
Rtf = Ready to fly. Flygmaskin som är komplett flygfärdig direkt från butiken
Drönare = Kommer av engelskans ”drone” och är egentligen bestyckad med vapen, alltså inte en korrekt benämning för en leksakshelikopter. Drönare är ju annars en hane hos bin och humlor eller slang för en slöfock eller latmask.
Multirotor/Multicopter = Flygmaskin med flera propellrar
Quadrocopter = Modell med fyra propellrar
Hexacopter = Multirotor med sex propellrar
Octocopter = Multirotor med åtta propellrar
Proppar eller propps = Slang för propellrar


Drönarspecial

Del 1: Se upp, nu slår drönarna igenom på allvar
Del 2: Så används drönare i dag

Del 3: Köpguide: 7 hetaste drönarna just nu
Del 4: Så funkar tekniken i en drönare
Del 5 (torsdag): Reportage: Han bygger sin egen drönare
Del 6 (fredag) Vad säger lagen om drönare?
Del 7 (lördag): 10 coola drönare
Del 8 (söndag): Här är framtidens drönare