Det är svårt att tänka sig Xbox utan Halo. För på samma sätt som Nintendo har odlat sitt varumärke genom Super Mario har Microsoft duktigt matat sina konsoler med Master Chief och hans ringvärld.

Därför kommer det heller inte som någon chock att det är just Halo som ska bli räddningen under en intensiv period, där Xbox One redan har hamnat hopplöst efter värsta konkurrenten Playstation 4.

En ordentlig nyversion?

Denna gång handlar det inte om någon ny del i serien utan om en minst sagt matig samling, innehållandes de fyra Halo-spel som utgör huvudserien. Dessutom har den förhållandevis färska utvecklaren 343 Studios gett den andra delen samma behandling som Halo: Combat Evolved fick för ett tag sedan, det vill säga en fullfärdig remake där varje liten del har ritats om för att passa till den nya generationens konsoler.


Halo 2 har genomgått en total renovering anpassad för kraften i Xbox One. De andra titlarna är enkelt uppskalade till hd.

Skillnaden mellan hur Halo 2 såg ut hösten 2004 och hur det ser ut nu tio år senare blir extra tydlig eftersom vi kan byta mellan den nya och gamla grafiken bara genom ett knapptryck. Den uppdaterade ytan visar sig inte minst under mellansekvenserna, som har fått sig en ordentlig uppryckning och nu ligger närmare en spelfilm.

Resten av titlarna på samlingen har inte fått samma behandling, men däremot drar framför allt Halo 3 nytta av den nya processorkraften. Till Xbox 360 led spelet av en något låg upplösning men i The Master Chief Collection handlar det om 60 bilder per sekund och 1080p-upplösning, vilket gör underverk för ett i övrigt vackert spel.

Tyvärr gör den första delen oss inte lika glada och får ses som samlingens sämsta uppgradering. Versionen som finns med är samma uppdatering som släpptes 2011, men den lider av en del grafiska buggar som visar sig under mellansekvenserna och har en bilduppdatering som stundtals dippar. Det handlar inte om några större saker, men tillräckligt för att det ska störa.

Fortfarande skyhög kvalitet

På det spelmässiga planet råder det däremot inte några tvivel. Det finns få spelserier som erbjuder lika finslipad mekanik som Halo, som dessutom är genomgående i samtliga delar. De två första delarna börjar kanske kännas ålderdomliga, men vi har trots det väldigt roligt när vi spelar dem. Samlingens kronjuvel är utan tvekan Halo 3. Det innehåller de bästa banorna och ger oss chansen att spela fyra samtidigt genom hela kampanjen.


Filmsekvenserna är helt omgjorda i Halo 2. Mycket tjusigt.

Just flerspelarmöjligheterna har annars varit det stora paradnumret i Halo-historien och det är något som märks tydligt i The Master Chief Collection. Här finns samtliga flerspelarnivåer från de fyra delarna att spela. När den här texten skrivs går det däremot inte att komma åt den publika delen av onlineläget, så någon ordentlig test av onlineläget har vi inte kunnat göra.

Se på tv-serie i nya kanalen

I sedvanlig samlingsanda finns det även gott om extramaterial att ägna sig åt. På förhand har Microsoft skrutit mest om Halo channel, ett slags tv-kanal där klipp från matcher samsas med den Ridley Scott-producerade tv-serien Halo Nightfall. I nuläget har kanalen inte riktigt hunnit ta form, men visst är tanken god.


Samtliga multiplayer-kartor och matcher finns samlade i boxen. Räkna med många speltimmar för pengarna.

Vi applåderar även möjligheten att kunna spela särskilda spellistor, bestående av våra favoritnivåer från samlingens alla delar. Här finns ett stort utbud av olika alternativ, bland annat går det att ge sig i kast med samtliga pansarvagnsuppdrag om så önskas.

Omdöme

The Master Chief Collection är på många sätt den ultimata samlingen för seriens fans, men bjuder även på tillräckligt mycket nytt för att kännas prisvärd oavsett om man har tillbringat hundratals timmar med serien. Förutom mindre tekniska bekymmer innehåller den egentligen bara två nackdelar: avsaknaden av lysande Reach och underskattade ODST. Ja, och så den enorma patch på 15 gigabyte som behöver laddas ner och installeras vid start.

Oavsett om du har spelat Halo tidigare eller inte är det värt att titta närmare på The Master Chief Collection. Med fyra av actiongenrens bästa spel samlade på samma skiva bjuder det kort och gott på väldigt mycket underhållning för slantarna.

Fakta: Halo: The Master Chief Collection

Utgivare: Microsoft, www.microsoft.com/sv-se
Utvecklare: 343 Industries.
Plattform och testat på: Xbox One.
Cirkapris: 550 kronor.

Plus: Nyversionen av tvåan är riktigt snygg. Mycket att göra vid sidan av. Fortfarande fantastiska spel.

Minus: Smärre tekniska problem. Halo Reach och ODST saknas. De två första titlarna börjar kännas ålderdomliga.

Betyg 5 av 5