Börjar du snegla på en drönare? Är du osäker på vilken modell som är rätt för dig? Här går vi igenom ett antal tips att tänka på inför drönarköpet, och listar de modeller vi själva har testat det senaste året.

Artikeln uppdaterad:
2017-06-08 med test av DJI Mavic Pro
2017-03-02 med test av Hubsan X4 Plus 107P 
2017-02-21 med test av Parrot Bebop Drone 2 FPV

Användningsområde

Vad ska du använda drönaren till? Är det en ren leksak, eller har du tänkt att filma eller fotografera med den? Hur viktigt är det med bra räckvidd, och att drönaren är enkel att kontrollera? En viktig punkt är kameran, om du tänkt filma din fastighet och få mjuka fina full-hd-filmer är det givetvis viktigt att du satsar på en modell där kameran håller måttet, eller där du kan montera till exempel en Gopro-kamera själv.

Räkna inte med att de billigare modellerna under 2 000 kronor levererar jättebra filmer. Däremot kan de allra enklaste modellerna vara riktigt kul att flyga, framförallt om det är din första drönare. Varför inte börja med att öva upp dina färdigheter med en Hubsan? Kan du kontrollera den i luften kommer inte en större modell vara svårare att hantera rent flygmässigt.

Prisklass

Hur mycket pengar är du beredd att lägga på drönaren, och har du råd att krascha den? För eller senare kommer du maskin att kraschlanda, och om du har tur räcker det med att byta ett rotorblad eller två. Men även erfarna drönarpiloter råkar ut för allvarligare incidenter. Du bör helt enkelt vara medveten om riskerna, och förberedd rent ekonomiskt på att det värsta kan hända.

Batteritid

Några minuters flygtid går snabbt och det tar tid att ladda batteriet till de lite större modellerna. Beroende på vad du ska använda din drönare till kan det vara läge att räkna in ett eller ett par extra batterier i budgeten från början.

FPV eller inte

Vill du kunna styra drönaren utan att hålla koll på maskinen från marken? I så fall är det läge att fundera på om du ska slå till på en lösning med First Person View, dvs där du i en monitor (eller ett par glasögon) kan se direkt genom drönarens kamera, live.

Regler

Får du flyga drönaren där du tänkt dig, eller är det förbjudet? Innan du slår till på den där jättecoola modellen för 12 000 kronor är det läge att kolla upp vad transportstyrelsen säger, och hur det påverkar dina planer. Reglerna finns att läsa här.