DJI Mavic Pro

Proffsig drönare i litet format

Tidigare har vi mest testat mindre drönare som Hubsan X4 Plus och Speed Devil Xblade Nano, drönare som mest är att betrakta som leksaker och som lämpar sig bäst för inomhusbruk (även om Hubsan X4 Plus fungerar bra utomhus under rätt förhållanden).

Denna gång är det dags för DJI:s Mavic Pro, en riktig proffsdrönare utrustad med en kamera. De avancerade funktionerna till trots är den ändå relativt liten och lätt att ta med sig. Och som vanligt när det gäller kamerautrustade drönare påminner vi om att ta en koll på vad lagen säger om kameraövervakning.

Fantastisk flygkänsla

När vi plockar upp Mavic Pro förvånas vi över hur relativt liten och smidig den är, särskilt när den är ihopvikt. Med en vikt på 734 gram och måtten 8,3 x 8,3 x 19,8 centimeter ihopvikt känns den närmare en drönare som Hubsan X4 Plus än konkurrerande proffsdrönare. Den visar sig dock snabbt vara allt annat än plastig och lättvikig som Hubsan X4 Plus, utan utstrålar istället genuin kvalitet.

Vad som tyvärr inte imponerar är manualerna, varken den medföljande snabbstarten i pappersformat eller den mer utförliga digitala manualen som kan laddas ned. Okej, Mavic Pro är en mycket avancerad och komplex drönare med mängder av funktioner och finesser, så en utförlig manual är förstås nödvändig, men samtidigt ställer detta ännu högre krav på att den är pedagogisk och lättöverskådlig. Här misslyckas man rejält.

DJI Mavic Pro
Den medföljande fjärrkontrollen med plats för en smartphone.

Det är extra synd eftersom Mavic Pro faktiskt inte är särskilt svår att använda och flyga. Tvärtom, när vi väl har plöjt igenom manualen visar den sig vara riktigt lättanvänd och lättstyrd.

Styr gör vi med den medföljande fjärrkontrollen tillsammans med en mobiltelefon som monteras i fjärrkontrollens nederdel. Tack vare en mycket bra utformad fjärrkontroll med knappar och reglage placerade på helt rätt ställen och en riktigt bra app går detta smidigt. Responsen är fantastisk, Mavic Pro ligger stadigt i luften och det känns hela tiden som vi har hundra procent kontroll på vår drönare, även när avståndet dras ut rejält (med den medföljade fjärrkontrollen är räckvidden upp till hela sju kilometer).
 

Avancerade funktioner

Mavic Pro är som sagt (den opedagogiska manualen till trots) riktigt lättstyrd och lättanvänd. Under ytan finns dock en hel del smarta och lite mer avancerade funktioner. Exempelvis hindersensor, intelligenta flyglägen, automatiskt återvändande till startplatsen med hjälp av gps-signaler och Active Track, som låter dig markera något på skärmen och sedan följer Mavic Pro automatiskt detta objekt.

På tal om kamera så är även denna mycket bra med en videoupplösning på 4k och 30 bilder per sekund samt bilder på 12 mp.

DJI Mavic Pro
Ihopvikt är DJI Mavic Pro fantastiskt liten och nätt.

Bra är även batteritiden som låter dig flyga i upp till 27 minuter. Att byta batteri är också väldigt enkelt, så med ett par extrabatterier i väskan förlänger du flygtiden rejält på utflykten. Dessutom finns smarta tillbehör som adaptrar för att ladda batterierna i bilden eller adaptrar för att ladda dem från en power bank.

Att Mavic Pro inte är någon leksak märks inte minst genom möjligheten att växla över till ”sportläget” i vilket den når den smått svindlande hastigheten 65 km/h (cirka 18 m/s). Som motsats till detta finns även ”stativläget” som både drar ned hastigheten på drönaren och känsligheten i spakarna för att lättare kunna flyga i trängre utrymmen, exempelvis inomhus.

Kort sagt, bakom den skenbart enkla ytan döljer sig en riktigt proffsig, komplex och avancerad drönare.
 

M3 rekommenderarOmdöme

Mavic Pro är en fantastisk proffsig, stabil och lättflugen drönare med en bra kamera. Den enda små nackdelarna är ett par opedagogiska manualer och en prislapp som är rejält saftig.
 

DJI Mavic Pro

Tillverkare/kontakt: DJI, www.dji.com / Eledun, www.elefun.se.
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android.
Storlek: 19,8 x 8,3 x 8,3 centimeter (ihopfälld).
Vikt: 734 gram.
Batteritid: 27 minuter.
Räckvidd medföljande kontroll: 7 kilometer.
Kamera: 12 mp (4 000 x 3 000 bildpunkter).
Video: 4K @ 30 fps eller 1080p @ 96 fps.
Minne: Micro sd.
Övrigt: I paketet ingår drönare, fjärrkontroll, fyra extra propellrar och 16 gb Micro sd-kort.
Cirkapris: 11 000 kronor.
 

plus

Relativt liten och smidig.
Lättanvänd och lättstyrd.
Bra batteritid.
Bra kamera.
Bra app.
 

minus

Dålig manual.
Dyr.
 

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10