Att majoriteten av high-end-skärmarna 2014 är böjda är nog svårt att missa. Beroende på vilken tillverkare du frågar får du olika svar på varför man valt att böja sin skärm eller inte göra det. Sony har med sin S90 valt att ta det säkra före det osäkra och hållit sig mitt emellan. En för skarp böjning gör oftast att bara den person som sitter i ”sweetspot” får den där omsvepande bildupplevelsen medan resten (i bästa fall) får vanlig tv.
 
S90 har precis som flera andra Sony-modeller en design som sticker ut och tar plats. Här ska man inte bara beundra tv-bilden, utan också tv-apparaten.

Sonys lätta böjning är en lyckad kompromiss där vi i alla fall kunde sitta tre vuxna personer bredvid varandra och uppleva en viss omslutande bild jämfört med en helt platt tv. Faktum är att Sonys lösning när det gäller att böja skärmen är den bästa än så länge.

En tv med inbyggd limpa

Till skillnad mot Panasonics AX900 vill inte Sonys S90 vara diskret på något sätt, den känns snarare rätt vräkig och på toppen av skärmen sitter en tjock aluminiumpanel med en Skype-kamera i mitten. Speciellt tunn är den inte heller. På sidorna sitter ett par rejäla inbyggda högtalare men det stoppar inte där. På baksidan har man placerat ytterligare fyra högtalare. Totalt har Sony byggt in ett 4.2-högtalarsystem i sin tv och om inte det skulle räcka kan du koppla på en extern subwoofer för lite extra filmmuller.

Skärmen är böjd, men inte lika mycket som hos vissa konkurrenter. Det gör att den funkar dugligt att titta på även ur andra vinklar än den mest optimala.

Till vår stora glädje låter det riktigt bra. Inte minst får du en väldigt tydlig dialog och ett filmljud som sprider sig en bra bit utanför tv:ns ramar och nästan omfamnar dig samt en bas i klass med vilken separat ljudlimpa som helst. Flera tillverkare har gjort försök att bygga in ett ordentligt ljud i sin platt-tv men få har gjort det så här bra. Så släck ljuset och slå på filmen!

Ljusa fält och klara färger

Ganska snabbt märkte vi dock att Sony S90 lider av ”blooming”-effekt vid mörka partier och det är inget ovanligt för bakgrundsbelysta lcd-skärmar. Som tur är är det inget som påverkar bilden nämnvärt och förmodligen inget du kommer att tänka på alls efter ett tag, utan bara vid vissa mörka partier.

Däremot kommer du att lägga märke till att det är ett extremt bra djup i bilden och att färgerna känns riktigt skarpa och levande. Om du sedan växlar över till 4k-material kan vi garantera att du ibland upplever bilden som om du såg ut genom ett fönster. Vissa som tittade förbi när vi testade S90 frågade spontant om det var glasögonlös 3d vi tittade på.

Den diskreta böjningen gör att S90 inte sticker ut alltför mycket om du vill hänga upp den på väggen.

Då Netflix för tillfället är en av de bästa ”äkta” tjänsterna för att få se på 4k så är det svårt att inte jämföra. Breaking Bad i 4k eller 1080p, det är inget snack om saken vad som är bäst. Bilden suger verkligen in dig och hade det inte varit för bloomingeffekten vid mörka partier så pratar vi nästan plasmaklass på bilden.

Menyer som alla förstår

Nu kan det vara så att majoriteten av oss som testade S90 äger en PS3 eller PS4, vilket gör att menyerna snabbt känns igen. Men även om du aldrig rört en spelkonsol kommer du inte att ha några problem med att orientera dig mellan de appar som finns eller att köpa nya eller ringa Skype-samtal med mera. Sony har sedan länge förstått det här med användarvänlighet och det gäller allt från fjärrkontroller till menysystem. Det är ett stort plus och många andra tillverkare borde se och lära.
M3 rekommenderar

Omdöme

Sony S90 visar tillsammans med Panasonic AX900 hur långt lcd-tekniken kommit. Vi är nära plasmakvalitet nu och faktum är att Sony slår Panasonic när det gäller skärpa och djup i färgerna. Men tyvärr har man inte löst bloomingproblemet och det gör att filmupplevelsen blir ojämn. Men det inbyggda ljudet och menysystemet är bland det bästa på marknaden. Så det är inget snack om saken. Detta är inte en billig tv, däremot en av de bästa i sin klass.

Fakta: Sony S90 (KD-65S9005B)

Tillverkare/kontakt: Sony, www.sony.se
Typ: Bakgrundsbelyst lcd.
Upplösning: 3 840 x 2 160 uhd.
Storlek: 65 tum.
3d: Ja, aktiv teknik, 2 par glasögon medföljer
Hdmi 2.0: Ja, 1st.
Hdmi 1.4: 3 st.
Usb 2.0: 3 st.
Pris: 40 000 kronor.


Fantastiska färger och djup i bilden.
Riktigt bra tv-ljud.
Enkla och logiska menyer.
Andas lyx rakt igenom.


Tyvärr har vi blooming.
Saknar detaljer i svärtan.
Tar ganska stor plats.

Betyg 4 av 5