Det är svårt att sticka ut i surfplattebranschen, de flesta plattor ser ut och fungerar på ungefär samma sätt. Men Lenovo är en tillverkare som man i alla fall inte kan klandra för att inte försöka. Vi har testat ett par olika modeller av deras Yoga-plattor. Deras stora, tjocka och runda batteri gör dem lite tunga och otympliga i väskan men i gengäld är de sköna att greppa och har fantastisk batteritid.

Lenovo satsar nämligen på att surfplattor i regel inte används på språng utan hemma, i tv-soffan, i sängen eller i köket. Då är komfort, bra högtalare och ett praktiskt inbyggt stöd mycket mer värdefullt än extremslimmad design. Att du också slipper ladda plattan stup i kvarten är bara en bonus.

Största Androiden hittills

Senaste skapelsen heter Yoga Tablet 2 Pro och är den största Android-platta vi hittills sett. Vi tyckte Samsung Galaxy Tab Pro var generöst tilltagen med sina tolv tum, men här är det 13,3-tumsskärm, breda marginaler runtom, Yoga-plattans karakteristiska tjockbatteri på ena långsidan samt utfällbart stöd. Det här är inte en platta som du använder på samma sätt som din Ipad Mini eller Galaxy Tab.

En stor snygg skärm, ett stort batteri, stora högtalare, utfällbart stöd på baksidan och en projektor på sidan. Det här är en platta av helt eget slag.

Den är upp till 2,4 centimeter tjock i batteridelen, och inte heller resten av chassit är särskilt slimmat. Vikten ligger på nästan ett kilo, trots att chassit till största delen är i plast. Det känns mer som en notebook än en surfplatta, förutom att vi saknar tangentbord.

Det utfällbara stödet fungerar perfekt, du kan vinkla plattan precis hur du vill eller vända den uppochner och få ett skönt lutande ”tangentbordsläge” att jobba på. Att ställa upp Yoga Tablet 2 Pro på ett bord och visa semesterfoton eller kolla på en film funkar perfekt. Stödet har också ett hål så om du fäller ut det helt kan du hänga plattan på en krok på väggen.

Intel håller måttet

Lenovo har som många andra tillverkare på senare tid valt Intel som leverantör för hårdvaruplattformen. Deras Atom-kretsar i Bay Trail-generationen håller jämna steg med de bästa ARM-baserade systemen. De är inte lika kompakta så du ser dem inte lika ofta i mobiler ännu, men i surfplattor funkar de utmärkt.

Dels är Intel HD Graphics riktigt snabb, inte som nya Tegra K1 men i klass med eller till och med bättre än Qualcomms bästa, dels är det 64-bitarsarkitektur. Det är inget som operativsystemet i dagsläget utnyttjar, men det bådar gott för framtida systemuppdateringar.

Baktill hittar du en 8-megapixelkamera och en separat bashögtalare.

Processorn är också hyfsat strömsnål, men de faktorer som spelar störst roll här är den stora skärmen och det likaså stora batteriet. Yoga Tablet 2 Pro är inte lika långlivad som småsyskonet Yoga Tablet 2 som bara behöver driva en tiotumsskärm, men det är inte långt ifrån. Vi får ut nästan nio timmar av Netflix- eller Youtube-video i 1080p-kvalitet på hög ljusstyrka, och flera timmar till om vi dämpar skärmen.

Skärmen är en riktigt snygg display med ips-panel och 2 160 x 1 440 bildpunkter som ger oss snygg bild med bra ljusstyrka, fin färglyster och hög kontrast. Det läcker möjligen lite ljus i mörka ytor, men skärmen är i klass med den i en riktigt bra ultrabook. Du får knappast en så här bra fristående bildskärm till samma pris. Lenovo har också byggt in extra stora högtalare i plattan, det finns till och med ett litet baselement baktill, och resultatet är imponerande. Det här är nog den surfplatta vi testat som haft bäst ljud, bättre än de flesta bärbara datorer.

Kul projektor, bökig kontroll

Som om inte det stora formatet, det feta batteriet, skärmen och högtalarna var nog för att göra Yoga Tablet 2 Pro unik har Lenovo ett extra ess i rockärmen, en inbyggd projektor! Den sitter i ena änden av den tjocka batteridelen och kan med sina 50 lumen i ljusstyrka projicera en 50-tums bild på en vit vägg i ett nedsläckt rum med riktigt bra kvalitet. Bildupplösningen är som hos de flesta pytteprojektorer inte så hög, 854 x 480 bildpunkter.

Projektorn är kanske mer en kul grej än särskilt praktisk för de flesta användare, men då den inte gör plattan extremt dyr tycker vi bara det är ett plus.

Vi tycker den gör ett bra jobb med färger och kontrast, och dess automatiska bildvinkelinställning, så kallad Keystone, fungerar förvånansvärt bra. Den läcker rätt mycket störande ljus runt om projicerade bilden, men man kanske inte ska begära för mycket av en så här liten projektor. Däremot hade vi gärna sett en lite bättre skärpeinställning. Skärpan ställs in manuellt och det med ett otympligt och bökigt mekaniskt reglage som är näst intill omöjligt att träffa 100 % rätt med.

Det funkar bra för att kolla på standardupplöst film och köra en och annan presentation men är ingenting som ersätter en bra monitor eller en tv. Däremot är projektorn perfekt för att visa upp semesterfotona för släkten eller att ha med sig till affärsmötet.
M3 rekommenderar

Omdöme

Det är mycket på en gång i Yoga Tablet Pro 2. För det första är den en kraftfull surfplatta med 32 GB minne och en högupplöst skärm. För det andra har den smart utfällbart ställ som gör den till fotoram, bio på soffbordet, väggdator eller ergonomisk jobbplatta. För det tredje har den ljud i toppklass. För det fjärde har den ett rent och snyggt Android-gränssnitt och samtidigt smarta extrafunktioner och användbara extraappar som inte är i vägen men som ger mervärde. Och för det femte har den alltså en inbyggd projektor. Allt detta till ett pris som känns fullständigt normalt för en surfplatta.

Är det en tablet för dig? Det är en helt annan historia. Mycket känns det här som en uppvisningspryl från Lenovos sida. Men om du inte ska ta med surfplattan i väskan och hala upp den på bussen utan bara ha den i hemmets lugna vrå kanske det stora formatet kan tilltala.

Yoga Tablet 2 Pro börjar säljas i svenska butiker i slutet av november.

Fakta: Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Tillverkare/kontakt: Lenovo: www.lenovo.com/se
Systemkrets: Intel Atom Z3745.
Processor: Silvermont, 1,33 GHz quad core.
Grafik: Intel HD Graphics.
Minne: 2 GB.
Lagring: 32 GB, plats för micro-sdxc.
Bildskärm: 13,3 tum ips, 2 160 x 1 440 bildpunkter.
Anslutningar: Micro usb, headset.
Kommunikation: 802.11a/b/g/n, bluetooth 4, gps.
Kameror: 8 megapixel bak, 1,6 megapixel fram.
Batteritid: Cirka 9 timmar webbvideo, upp till 15 timmar vid blandad användning.
Operativsystem: Android 4.4.
Övrigt: Inbyggd miniprojektor, cirka 50 lumen, 854 x 480 bildpunkter.
Storlek: 33,3 x 22,5 x 2,4 cm.
Vikt: 950 gram.
Pris: 4 600 kronor.

Prestanda

Antutu Benchmark: 34 272 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 16 396 poäng


Goda prestanda.
Stor, högupplöst skärm.
Bra batteritid.
Projektor!


Stor och otymplig.
Bökiga kontroller för projektorn.
Ingen ac-wifi.

Betyg 4 av 5