Uppdatering 2017-10-07: Test av Defunc Duo (nedan)
Uppdatering 2017-10-31: Test av Jam Heavy Metal
Uppdatering 2017-10-26: Test av Lamax Sounder SO-1.

Även om sommaren är över med besked är det ingen dum idé att kitta upp ljudparken inför nästa – redan nu. Särskilt inte med tanke på att både jul och den galna black friday-rean bara är någon dryg månad bort. Vi har därför testat de bästa trådlösa högtalarna som går att få tag på för under, eller omkring, en tusenlapp.

Förutom färg, form, funktioner och ljudkvalité kollar vi även på hur vattentåliga högtalarna är. För att läsa mer om kapslingsklassningen, som det heter, kan du surfa in på denna sida.

Samtliga högtalare ansluter till musikkällan via bluetooth och alla utan en (Ultimate Ears Wonderboom) kan också anslutas via en ”vanlig” 3,5 mm ljudkontakt (alltså en sådan som Apple nyligen bestämde sig för att plocka bort från sina mobiler). Slutligen har samtliga högtalare uppladdningsbara batterier, dock med en batteritid som varierar från sex till tio timmar.


Defunc Duo: Bärbar duett med stereovett

Enligt tillverkaren är detta det första mobila stereosystemet på marknaden, vilket är en sanning med modifikation. Exempelvis har JBL har erbjudit funktionen att kunna koppla ihop två enheter och på sätt skapa ett äkta stereoljud länge nu, och de är inte ensamma. Defunc syftar troligtvis på att Duo endast sälj i par, och i och med detta erbjuder stereoljud från två enheter redan från start.

Defunc Duo

Defunc Duo levereras i en cylinderformad förpackning med ett bärhandtag och som kan användas för förvaring och transport med högtalarna staplande på varandra. En smidig lösning som fler tillverkare borde erbjuda. Högtalarna i sig ser ut som små puckar i plast. Bakom ett skyddande tyg finns högtalarelementen placerade runtom vilket ska resultera i ”en 360-graders förstklassig ljudupplevelse”. Hur det är med den saken återstår att se men installationen går i alla fall snabbt och smärtfritt. Slå på båda enheterna och efter ett par sekunder delar de upp sig, varav den ena blir underställd den andra. Efter detta är det bara att söka upp enheten i din smartphone. Vill du använda dem som separata enheter är det inga problem med master-enheten men vill du göra samma sak med den andra måste du göra en ny sökning även för denna.

Men det är givetvis i par som dessa högtalare ska användas, oavsett hur bra en högtalare är bestyckad är det svårt att skapa äkta stereoljud som enskild enhet. Spridningen av ljudet blir inte tillräckligt jämfört med två enheter som är separerade från varandra med ett par meter. Det kan förvisso låta riktigt bra och det går att fuska med en virtuell surround eller liknande, men äkta vara är fortfarande oslagbart.

Helt okej ljud

Och just tillsammans låter Defunc faktiskt riktigt bra – trots blygsamma yttermått – och funktionsmässigt finns inte mycket att orda om. Knapparna är få, vi har volym, duo-mode, bluetooth samt strömbrytare. Inte mycket som kan gå galet. Eller jo, högtalarna har ibland svårt att synka ljudet mellan sig emellanåt. Det är ingen katastrof, det handlar om någon sekund här och där innan de åter är på banan igen, men visst är det irriterande med avbrott oavsett hur små de är. Problemet uppstår även när de är placerade nära varandra så det har inte med avståndet att göra. Kan du leva med detta är främst mellanregistret både luftigt och välbalanserat så länge du inte drar på med alltför hög volym. Basåtergivningen saknar emellertid både tyngd och djup.

Defunc Duo
Enkelt så det förslår: stora, tydliga knappar...

Batteritiden ligger på runt tio timmar, givetvis beroende på hur hårt du pressar dem. Att ladda upp dem igen tar hela fyra timmar, vilket är i saftigaste laget. Någon utgång för att ladda externa enheter finns inte och vi saknar även en app – dels för att enkelt dela och para ihop enheter liksom möjlighet att ändra på ljudbilden. Men prislappen är human och med tanke på att faktiskt får två högtalare för samma pris som för en enhet av vissa konkurrenter förlåter vi en hel del.

Omdöme

Små och smidiga resehögtalare som erbjuder äkta stereoljud direkt från hyllan är givetvis intressant men Defunc Duo övertygar inte i övrigt. Visst är prislappen attraktiv, men den instabila hopkopplingen liksom klena basåtergivningen gör oss villrådiga.

plus

Ok ljud vid måttlig volym
Äkta stereo
Pris

minus

Klent basljud
Svajig kommunikation
Inga inställningsmöjligheter av ljudet

Fakta Defunc Duo

Typ: Trådlösa portabla högtalare
Uteffekt: 10 Watt
Frekvensåtergivning: 80–20 000 Hz)
Anslutning: Bluetooth (4.2), aux.
Batteritid: upp till 10 timmar
Mått: 122 millimeter i omkrets, höjd 61,5 millimeter
Vikt: 412 gram
Pris:1 495 kr hos Defunc.
Läs mer här: defunc.com

Betyg 5 av 10