Sommaren är här, och med den väntar förhoppningsvis sol och bad. Och självklart vill man kunna spela lite skön musik för sig själv och sina vänner nere på stranden.

Vi har därför testat de bästa trådlösa högtalarna som går att få tag på för under en tusenlapp. Förutom färg, form, funktioner och, förstås, ljudkvaliteten, kollar vi även på hur vattentåliga högtalarna är. Bara en – Harman Kardon Onyx Studio Mini – tål inte vatten alls, övriga åtta är mer eller mindre tåliga. För att läsa mer om kapslingsklassningen som det heter kan du surfa in på denna sida.

Samtliga högtalare ansluter till musikkällan via bluetooth och alla utan en (Ultimate Ears Wonderboom) kan också anslutas via en ”vanlig” 3,5 mm ljudkontakt (alltså en sådan som Apple nyligen bestämde sig för att plocka bort från sina mobiler).

Slutligen har samtliga högtalare uppladdningsbara batterier, dock med en batteritid som varierar från sex till tio timmar.


JBL Flip 4: Sommarens hetaste högtalare?

Sedan lanseringen av den första Flip-högtalaren 2012 har högtalarna i serien sålts miljontals exemplar världen över. Imponerande, men egentligen inte förvånande. Ett smidigt format, robust konstruktion, hyfsat ljud och en relativt human prissättning ger eko bland konsumenterna och sedan är bollen i rullning. Att tillverkaren för varje ny generation även adderar en rad nya förbättringar gör inte saken sämre.

JBL Flip 4

Flip 4 är till formen väldigt lik Flip 3, men den har emellertid växt något på alla led och väger några gram mer. Kvar är det gummerade chassit klätt i grovt tyg liksom de blottade elementen på sidorna.

På ovansidan är knapparna för volym, bluetooth och play/pause placerade. Längre bak hittar vi strömbrytaren och anslutningsknapparna samt, dolt under en vattentät lucka, laddnings- och aux-kontakterna väl skyddade. Uteffekten på 8 Watt är densamma men frekvensomfånget har utökats nedåt, till 70Hz – 20kHz från tidigare 85Hz – 20kHz. Så med andra ord, rent visuellt är det inte helt enkelt att skilja dem åt utan det är bland funktioner och bestyckning de stora skillnaderna hittas.

IPX7-klassad förbättrad delningsfunktion

För det första är Flip 4 precis som syskonet JBL Charge 3 vattentät (IPX7-klassad) istället för egenskapen ”stänksäker” som företrädaren stoltserade mer. Du behöver med andra ord inte vara orolig för att tappa högtalaren ner i poolen eller ner i havet från bryggan. Den flyter även upp till ytan om olyckan skulle vara framme (ja, vi har testat).

JBL Flip 4

JBL Connect + är den andra stora nyheten värd att belysa. Funktionen innebär att du kan koppa ihop fler högtalare till samma musikkälla. Tidigare fanns begränsningar i antalet enheter men i och med uppgraderingen kan i stort sett hur många som helst kopplas ihop. Faktum är att tillverkaren under ett event tidigare i år lyckades koppla ihop hela tusen högtalare. Tyvärr är funktionen inte bakåtkompatibel med den förra versionen men övriga aktuella högtalare från JBL kommer uppgraderas löpande.

JBL Flip 4
Appen med två respektive en högtalare ansluten. Här väljer du enkelt i vilket läge, stereo- eller partymode, du vill använda.

Sammankopplingen med din smartphone sker genom att bluetooth aktiveras och du söker efter enheten i telefonen. Den dedikerade appen, JBL Connect, är en mager historia vars enda syfte är att styra huruvida du vill koppla ihop högtalaren med ytterligare kompatibla enheter. Här kan du även välja om du vill skapa ett äkta stereopar med två högtalare eller spela upp musiken utan separation i samtliga ihopkopplande högtalare.

Och det någonstans här JBL Flip briljerar. Inte för att det låter illa när vi lyssnar på enbart en högtalare – basåtergivningen är klart förbättrad jämfört med tidigare och ljudet har en luftigare och renare klang – men det är med ytterligare en enhet vi slås av den breda spridningen av ljudet och detaljrikedomen bara äkta stereoljud kan skapa. Vill du fylla hela hemmet med musik ändrar du bara läget till partymode och vips har du ett multiroom-system – om än med begränsningar. I och med att wifi-uppkoppling saknas har du inte samma möjligheter till att spela olika musik i olika högtalare och som vanligt med bluetooth: Ringer det, bryts uppspelningen. Men visst låter det bra!

Omdöme

Flip 4 imponerar på flera plan. Den vattentäta konstruktionen innebär givetvis fördelar för den som vill ta med musiken till strand och bad och med den M3 rekommenderaruppdaterade delningsfunktionen är det enkelt att sprida tonerna till ett nästan obegränsat antal ytterligare enheter.

Ljudet är enligt oss klart förbättrat jämfört med föregångaren och det smidiga formatet gör den till ett perfekt resesällskap. Batteritiden är även den förbättrad och fixar nu upp till tolv timmars lyssnande jämfört med tidigare tio timmar. Det enda som stör oss något är att det precis som tidigare inte går att byta spår direkt på enheten samt att appen saknar möjligheter för inställningar av ljudet. 1 400 kronor är inte mycket att orda om, problemet är att du kommer vilja köpa minst två av dem…


JBL Flip 4

Pris: 1 400 kronor
Högtalartyp: Trådlös portabel
Anslutning: Bluetooth 4.2, aux
Uteffekt: 2 x 8W
Frekvensomfång: 70–20 000 Hz
Batteritid: Upp till 12 timmar
Laddningstid: Cirka 3,5 timmar
Handsfreefunktion: ja
Mått: 68 x 175 x 70 mm
Vikt: 515 gram
Övrigt: IPX7-klassad, möjlighet att koppla ihop fler än 100 högtalare.

plus
 

Smidigt format och snygg design
Möjlighet att koppla ihop flera högtalare, även för äkta stereo-par
IPX7-klassad

minus

Appen saknar equalizer
Saknar laddningsmöjlighet för externa enheter

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10