SRS-XB30: Mäktigt ljud från Sonys lilla

Sony SRS-XB30 är en riktigt stabil pjäs med gummerat yttre som skvallrar om att den tål en del yttre påverkan. Kvalitetskänslan är hög, och på ovansidan hittar vi stora rejäla knappar med tydliga markeringar över vilka funktioner dessa styr. 

Sony SRS-XB30

Bluetooth-kopplingen fixas inom ett par sekunder och aktiveras genom att hålla in strömknappen ett tag. Har du installerat den dedikerade appen får du vägledning genom hela processen. I appen finns även en trebands-equalizer, en direktkoppling till Spotify samt en funktion för att koppla ihop flera högtalare. Sony kallar funktionen för Party chain och den innebär att du kan koppla ihop upp till tio högtalare och spela upp musik i dessa samtidigt. Använder du två högtalare kan du dessutom få äkta stereoljud – något allt fler tillverkare börjat inse att vi vill bli erbjudna även när det gäller små, portabla högtalare. Det tackar vi för.

SRS-XB30 har dessutom ett antal inbyggda ljuskällor, vilket gör det hela ännu roligare. Hur dessa ska uppföra sig väljer du i appen och det går att få allt från ett intensivt blinkande till lugnare övergångar i olika färger. 

Ljudmässigt blir vi mäkta imponerade av framför allt basgångarna som är djupa med tanke på högtalarens blygsamma storlek. Även mellanregistret, främst i den nedre delen, övertygar. Har du investerat i ytterligare en högtalare tydliggörs det än mer i stereoläget. Ska vi anmärka på något är det diskanten som kunde vara mer luftig och övre delen av mellanregistret mer tydligt och detaljerat. 

Sony SRS-XB30

M3 rekommenderarOmdöme

Vi gillar verkligen XB30. Det är en riktigt välljudande högtalare som inte viker sig i första taget, inte ens när vi drar på rejält. Basen är blytung och ger understöd nog för ett riktigt party i trädgården eller på altanen.

Appen är enkel att hantera, och erbjuder en funktion för att koppla ihop flera högtalare till en och samma musikkälla, något vi gillar skarpt. ipx5-klassningen innebär att den tål en hel del vatten. Ett par dopp i poolen senare kan vi bara konstatera att den tål mer än så. Batteritiden på upp till 24 timmar räcker gott och väl.


Fakta Sony SRS-XB30

Tillverkare/kontakt: Sony
Mått: 22,8 x 8,2 x 8,6 centimeter.
Vikt: 980 gram.
Batteritid: Upp till 24 timmar.
Anslutning: Bluetooth, 3,5 mm aux.
Parkoppling: Ja.
Handsfreefunktion: Ja.
Vattentålig: IPX5 - Spolsäker.
Färger: Svart, röd, grön, blå.
Pris: 890 kronor hos Webhallen.

plus

Blytung bas.
Möjlighet att koppla ihop flera högtalare.
Batteritid och ipx5-klassningen.

minus

Övre mellanregister och diskant kunde varit bättre.
Bara vissa funktionsknappar är belysta.

Betyg 8 av 10

Sony SRS-XB30 Pris vid test: 879 kr.

Bästa pris just nu: 777 kr