Ska du köpa högtalare är det bäst att börja fundera på vad som är viktigast för dig – naturtroget ljud, bra batteritid eller kanske snygg design? Det finns otroligt många bärbara högtalare att välja mellan och det är svårt att välja rätt modell.

M3 har testat ett stort antal högtalare den senaste tiden och vi konstaterar att tillverkarna blivit allt bättre på att få till ljudet även i de mer slimmade modellerna.

Här är de bästa högtalarna du kan köpa just nu.

JBL

JBL Clip 2 – Resehögtalare som tål det mesta

JBL Clip 2 hör till minstingarna i testet, men den är inte mindre tålig (eller ens dålig) för det. Tvärtom är den robust, vattenskyddad och dessutom utrustad med en praktisk karbinhake. En perfekt kompanjon på resan – en tar knappt någon plats i resväskan.

Läs även: Så hittar du billigaste sista-minuten-resan

Ljud och storlek brukar hänga ihop, och visst: Det går att få tag på bättre ljud än såhär, men sett till både pris och storlek presterar JBL Clip 2 riktigt bra. För den som vill ha så bra ljud ur så litet format som möjligt är det här en riktig fullträff. Läs hela testet här!

plus

Vattentålig.
Enkelt handhavande.
Smidigt format.

minus

Distorsion vid maxvolym.
M3 rekommenderar
Fakta JBL Clip
       
Tillverkare: JBL
Pris: 590 kronor.
Batteritid:Upp till 8 timmar.
Vattentåliga:Ja.
Uteffekt:1 x 3 W.
Frekvensomfång:120Hz – 20kHz.
Mått:141 x 94 x 42 mm.
Vikt:184 gram.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Philips BT6700 – Enkel högtalare för under 1000-lappen

Snart är säsongen då en portabel högtalare är ett måste här. Och utbudet är enorm, med stenhård konkurrens som följd. Philips har de senaste åren satsat på relativt små portabla högtalare med enkelt handhavande och i lite ruggat utförande. Och varför inte, det gäller att nischa sig och markera revir. Tidgare testade vi bland andra BT6000 från Philips och denna, med namnat BT6700, måste ses som efterträdaren. För likheterna är slående. Så pass att vi undrar varför den ens lanserats.

Mått och vikt är identiska, liksom utseendet förutom färgen. Den enda skillnaden vi kan hitta är Bluetooth 4.1 istället för 4.0, som i detta fall innebär stabilare överföring och möjlighet till att ansluta två enheter samtidigt. Du kan alltså spela upp en låt från en annan enhet genom att först pausa uppspelningen på den ”första” enheten och sedan spela upp en annan låt från den andra enheten direkt.

Philips BT6700

Designen håller än, trots avsaknad av nyheter. Med den cylinderformade konstruktionen kommer även en hyfsad spridning av ljudet. På vardera sida finns högtalarelement samt basradiatorer, och högtalaren kan placeras ståendes eller liggandes. IPX4-klassningen innebär att den tål en del väta och således är BT6700 perfekt att ta med till stranden.

Sammankopplingen sker via ett tryck på bluetooth-knappen. Enheten dyker upp inom ett par sekunder i din smartphone och saken är biff, enklare kan det inte bli. Samma knapp används för att svara på inkommande samtal (ja, högtalaren är utrustad med mikrofon). På undersidan, skyddad av ett gummilock, finns usb-port för laddning samt 3,5 mm-uttag och ovansidan kröns av volymreglaget. Enkelt så det förslår.

Ljudet är överraskande bra med tanke på den nätta kroppshyddan. Effekten på 2 x 6 Watt låter kanske inte så spännande men faktum är det fyller det lilla rummet med riktigt fylligt ljud. Vi snackar bra bas och distinkt och luftigt i det övre registret. Det går att kräma på rejält ända upp till max utan att ljudet förvrängs eller brister. Batteritiden ligger på runt åtta timmar, vilket får anses vara fullt godkänt.

Omdöme

Philips BT6700 är en relativt billig högtalare utan egentliga svagheter och vi gillar konceptet sedan tidigare. Men i och med att det är en helt ny högtalare blir det lite av ”jaha?” när vi packar upp den och upptäcker att det inte tillkommit några som helst nyheter förutom just i form av ny bluetooth-standard. Det är fortfarande samma perfekta resesällskap och samma välljudande toner. Men vi hade väntat oss mer – särskilt eftersom föregångaren är minst lika bra och dessutom billigare.

plus

Vattentålig
Enkelt handhavande
Smidigt format

minus

Inga direkt nyheter

Fakta Philips BT6700                                

Pris: 990 kronor                                                                                                
Batteritid: upp till 8 timmar
Stänktålig: Ja (IPX4)
Uteffekt: 2 x 6W
Frekvensomfång:i.u
Mått: 188 x 71 x 70 mm
Vikt: 0,5 kilo

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Kef Nuo

Kef Muo – Imponerande ljudkvalitet

Högtalaren Kef Muo ser inte mycket ut för världen. Och det är inte så många som har höga förväntningar på en bärbar högtalare. Ljudkvalitet och bärbar högtalare är snarare är motsatser än synonymer. Formgivningen lämnar lite att önska. Ett metallhölje löper runt hela högtalaren och tyngden på nästan ett kilo är förtroendeingivande. Rundade kanter och ett par feta gummifötter på undersidan gör att den står stadigt på plant underlag. På ena sidan sitter funktionsknapparna för volym och strömbrytaren. Muo kommer i en rad olika färger och är riktigt snygg trots den modesta designen.

M3 rekommenderarMuo går att använda precis som en vanlig stand alone-högtalare eller ihopkopplad (med hjälp av appen) med ytterligare en för att bilda ett stereo-par. I stående läge spelar de stereoljud och lägger du dem i horisontellt läge går de automatiskt in i ”Party-mode” och spelar samma ljud i samtliga högtalare.

Bäst av allt när det kommer till den här lilla krabaten är ändå ljudet den ger ifrån sig. Det här är riktigt bra! Ett mer balanserat ljud har vi nog inte stött på i klassen, med ett träffsäkert mellanregister och en diskant i världsklass som kronan på verket. Visst hade basen kunnat trycka på mer och gå djupare, men den fysiska begränsningen går inte att åsidosätta oavsett element och teknik.

3 500 kronor kan kännas en aning blodigt för en så pass liten högtalare med relativt få funktioner, men ljudet den presterar överväger och vi rekommenderar den utan att tveka en sekund.

Fakta Kef Muo
Tillverkare: KEF
Anslutningar: Bluetooth, nfc, 3,5 mm aux.
Batteritid: Upp till 12 timmar.
Storlek: 210 mm x 60 mm x 80 mm
Vikt: 0,8 kilo
Pris: 3 490 kronor

plus

Enkel installation
Grymt ljud med tanke på storlek
Avskalad och snygg design

minus

Kostar en slant

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Marshall Stockwell

Marshall Stockwell – Smidig och snygg

Marshalls nya modell Stockwell är en tunn och smidig högtalare som gör sig riktigt bra i köket eller sovrummet. Samtidigt som den med lätthet ryms i väskan när du ska iväg på resa.

Om du inte känner igen Marshalls design är du antagligen fullständigt ointresserad av rockmusik. Marshalls lådor med den klassiska loggan på tygfronten är något de flesta rockers har någon form av relation till. Stockwellmodellen känns riktigt gedigen och vi gillar detaljen med att volym- och tonreglagen på ovansidan går att trycka ned och dölja för mer slimmat utseense, eller när du ska packa med dig högtalaren och vill undvika att dessa skadas.

Ljudmässigt hade vi inte jättehöga förväntningar med tanke på det slimmade formatet, men det här lilla krutpaketet har ordentligt med volymresurser. Det är ordentlig tyngd i ljudet samtidigt som ljudbilden överlag är ganska naturlig. Men vi saknar lite tydlighet och dynamik i ljudet. Och vi hade gärna sett ett reglage för att justera mellanregistret, det blir en aning trubbigt med bara bas och diskant.

Tillverkaren utlovar hela 25 timmars batteritid, och även om vi inte kom upp riktigt i den tiden (den höll ut i nästan 21 timmar!) så är det få modeller som kommer i närheten av Marshall Stockwell på den här punkten. Och usb-porten på baksidan kan du använda för att ladda upp din smartphone.

Fakta: Marshall Stockwell
Mer info: www.marshallheadphones.com
Vikt: 1,2 kilo
Mått: 260 × 140 × 41 mm
Anslutning: Bluetooth 4.0, usb, 3,5 mm
Batteritid: Upp till 25 timmar
Pris: 1 490 kronor

plus

Snygg och gedigen
Spelar högt och med bra tyngd
Bra batteritid

minus

Ingen justering av mellanregister
En aning otydligt ljud

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Marshall Kilburd

Marshall Kilburn – Nostalgiskt tunggung

Marshall tillverkar några av de coolaste modellerna på marknaden, och har så gjort sedan den första förstärkarliknande modellen såg dagens ljus för några år sedan.

Hanwell, Woburn, Stanmore och Acton är samtliga modeller som inger respekt och som flertalet gånger visat att de är att räkna med även ljudmässigt. Med Kilburn erbjuds nu batteridrift, något som tidigare saknats i tillverkarens arsenal av produkter. Kilburn balanserar i och för sig på gränsen till att kunna kallas resehögtalare med tanke på storlek och vikt, men vill inte kunna ta med sig en Marshall-stack på solsemestern.

Designen är som övriga modeller i skön retrostil och kvalitetskänslan är hög med det läderklädda kabinettet i svart eller gräddvitt, de klassiska mässingsreglagen och tygfronten med den respektingivande logotypen. Hela paketet skriker ”Spela mig… Högt!”

Parning sker på klassiskt vis, det vill säga genom att söka efter enheten på din smartphone eller via aux-ingången på toppen, nfc saknas med andra ord. Reglagen är tre till antalet: För volym, diskant och bas. Känslan är även här genomgående hög.

Prestandamässigt finns inte mycket att klaga på heller. Det går verkligen att kräma på ordentlig med tanke på storlek och element. Basen är imponerande och håller hela vägen upp till nästan maxvolym slår igenom och tenderar att gå över i burkighet. Men över lag håller det över hela registret så har du råd och överväger du ett köp kommer vi inte avråda dig.

Fakta: Marshall Kilburn
Mer info: www.marshallheadphones.com
Vikt: 3 kilo
Mått: 242 x 140 x 140 mm
Anslutning: Bluetooth 4.0, 3,5 mm
Batteritid: Upp till 20 timmar
Frekvensomfång: 62-20 000 Hz
Pris: 1 950 kronor

plus

Designen
Ljudet
Batteritiden

minus

Lite burkigt ljud vid maxvolym
Kostar en slant

Betyg 7 av 10


UE Megaboom

UE Megaboom – Poolpartyts okrönte konung

Ultimate Ears kan mycket väl vara den optimala res- och poolpartyhögtalaren om vi ser till funktioner och med tanke på att den är ipx7-klassad, en klassning som innebär att den är vattentät. Och visst fungerar den efter ett dopp i sjön utan problem. Konstruktionen är liknande den i Philips BT6000, det vill säga ett ”360-gradigt” ljud även om du emellertid märker åt vilket håll diskanterna exakt är riktade.

Bestyckningen består av två stycken 2-tumselement samt två 4 tum stora passiva baselement som lyckas med konstycket att leverera ett riktigt imponerande och dynamiskt ljud med en ansenlig bas, ett tydligt mellanregister och en galet träffsäker diskant. Riktigt bra.

Med hjälp av appen som kan laddas ner via Appstore eller Google Play kan du med en grafisk equalizer laborera med ljudet, kolla batterikapaciteten och ställa in alarm samt även jacka på ytterligare en Megaboom och då välja om du vill köra dem som stereo-par eller var och en för sig.

Fakta: UE MegaboomM3 rekommenderar
Vikt: 887 gram
Mått: 83 mm i diameter x 226 mm
Anslutning: Bluetooth, nfc, 3,5 mm
Batteritid: Upp till 20 timmar
Frekvensomfång: 65-20 000 Hz
Pris: 1 490 kronor

plus

Ljudet
Funktioner
Vattentät

minus

Relativt dyr
Inte den snyggaste högtalaren vi stött på

Betyg 8 av 10


Denon Envaya

Denon Envaya – Träffsäker kameleont

Denons Envaya är precis som Argon och B&O relativt platt i sin konstruktion och går med lätthet ned i väskan utan att ta för mycket plats. Kvalitetskänslan i materialet är hög och den högglansiga plasten ger en viss lyxkänsla.

Ovansidan pryds av stora och lättförståeliga funktionsknappar och på ena sidan finns en usb-utgång för laddning av din telefon eller platta. Det medföljer fyra färgglada fronttyg som enkelt byts ut bakom högtalarskyddet om du skulle vilja förnya din enhet och på baksidan finns ett utfällbart stöd som gör att högtalaren står relativt stadigt.

Envaya låter riktigt bra och framförallt går det att spela högt! Basen imponerar rejält med tanke på den lilla kroppshyddan och övriga frekvenser levereras med en klarhet och detaljrikedom vi annars hittar i betydligt dyrare (och större) pjäser.

Fakta: Denon Envaya
Vikt: 1,3 kilo
Mått: 255 x 141 x 48 mm
Anslutning: Bluetooth, nfc, 3,5 mm, usb
Batteritid: Upp till 10 timmar
Frekvensomfång: Uppgift saknas
Pris: 1 699 kronor

plus

Kvalitetsbygge
Riktigt bra ljud
Smidigt format

minus

Få inställningsmöjligheter av ljudet
Batteritiden

Betyg 7 av 10


Bang & Olufsen Beoplay A2

Bang & Olufsen Beoplay A2 – Dynamisk dansk design 

Danska Bang & Olufsen behöver ingen närmare presentation när det gäller design – eller skrämmande prislappar heller för den delen. Beoplay A2 är inget undantag i något av fallen. Den är förbaskat snygg och med den på sidan placerade läderremmen är den enkel att bära med sig. M3 rekommenderar

Beoplay A2 har element på båda sidor (3-tum stora bas/mellanregister, 3-tum stor slavbas samt en 0,75-tumsdiskant på varje sida) vilket gör att musiken hörs lika bra oavsett var du sitter i förhållande till högtalaren. B&O kallar tekniken True 360 och ljudet är förförande bra.

Basen imponerar verkligen och övriga element lirar otroligt tillsammans med en dynamik och klarhet som sopar banan med övriga i startfältet. Batteritiden imponerar även den – hela 24 timmars oavbrutet spelande är riktigt bra, och något som endast spelaren från Argon kan matcha. Det finns en usb-port på sidan om du skulle behöva ladda din smartphone, vilket under användning givetvis drar ned batterilivslängden, men en funktion som ibland kan vara ovärderlig.

Fakta: B&O Beoplay A2
Mer info: www.beoplay.com
Vikt: 1,1 kilo
Mått: 44 x 142 x 256 mm
Anslutning: Bluetooth 4.0, 3,5 mm, usb
Batteritid: Upp till 24 timmar
Frekvensomfång: 55-20 000 Hz
Pris: 2 490 kronor

plus

Designen, ett mästerverk
Ljudet
Batteritid

minus

Högt pris
Saknar nfc

Betyg 8 av 10


Philips BT 6000

Philips BT 6000 – Ljud i alla riktningar

Den är obestridligt smidigt till formatet, den här lilla rackaren, och dessutom riktigt snygg. BT 6000 är endast drygt 18 centimeter lång med hög kvalitetskänsla. Den runda formen med full-range högtalare på både fram- och baksida gör att den kan placeras både liggandes eller ståendes med en ljudbild som sprids i 360 grader.

Den är ipx4-klassad och lämpar sig med andra ord utmärkt för utomhusaktiviteter även om det regnar. Toppen består av ett skyddat vred i aluminium som du styr volymen med och stänger av och slår på högtalaren med.

M3 rekommenderarPå undersidan är audio-in (3,5 mm) samt usb-kontakten för laddning väl skyddat under ett tätslutande gummilock. Kommunikationen sker via bluetooth (standard alternativt nfc) eller via signalkabel till 3,5 mm-ingången. Ljudbilden som målas upp är levande och dynamisk över hela registret med mycket luft och krispighet. Maxvolymen är väl avvägd och peakar precis innan högtalarelementen knäar och slår ifrån. Batteriet klarar åtta timmars spelande och prislappen är allt annat än avskräckande.

Fakta: Philips BT6000
Mer info: www.philips.se
Vikt: 490 gram
Mått: 188 x 71 x 28 mm
Anslutning: Bluetoorh 4.0, 3,5 mm, usb
Batteritid: Upp till 8 timmar
Frekvensomfång: 40–20 000 Hz
Pris: 740 kronor

plus

Prisvärd
Bra ljud
Tål tuffa tag

minus

I sammanhanget klent batteri

Betyg 8 av 10

Testet nedan gjordes 2014-11-21. 

Trådlösa produkter har varit heta på marknaden i flera år nu, och hetare lär de bli. Vi gillar helt enkelt inte sladdar som slingrar sig, trasslar ihop sig och i ren allmänhet går att snubbla över. Högtalare är en av de trådlösa produktkategorier som växer snabbast, och en enkel sökning på en prisjämförelsesajt visar att det finns över sjuhundra olika högtalare att välja och vraka bland.

Det finns flera fördelar med att lyssna på musik via en trådlös högtalare jämfört med en vanlig sladdförsedd sådan. Till de mest uppenbara hör givetvis att högtalaren blir mer lättplacerad när du inte behöver ta hänsyn till kontakter på baksidan, även om du inte kommer ifrån att det även behövs strömförsörjning. Dessutom är mycket enklare att kunna spela musik utan att behöva koppla in en enda sladd någonstans. Har högtalaren dessutom inbyggt batteri kan du ju ta med den vart som helst och spela vilket ger en skön frihet.

Läs även: Därför utser M3 multirumshögtalaren till årets prylklapp 2014

Enkelt att komma igång

I vårt test har vi valt att ta med uteslutande produkter med bluetooth-anslutning. Bluetooth är en teknik som är enkel att använda, men du behöver en musikkälla (telefon, dator eller liknande) som också är kompatibel med standarden. Om du inte har någon sådan kan du använda dig av en separat bluetooth-sändare som då ansluts till musikspelarens 3,5-millimetersutgång.

För att upprätta den trådlösa anslutningen mellan spelare och högtalare måste enheterna paras. Detta innebär i allmänhet att du trycker på en knapp på högtalaren samtidigt som du aktiverar spelarens bluetooth-funktion, sedan är det bara att spela. Parningen behöver bara utföras en gång, därefter kommer enheterna ihåg varandra. Några av högtalarna har dessutom tekniken nfc (närfältskommunikation) inbyggd, vilket låter dig som har samma funktion i telefonen ansluta bara genom att låta enheterna nudda varandra.

Läs även: 7 hårda paket som ger ljud i alla rum

Batteri är ett krav

Ett annat kriterium i testet är att högtalarna måste gå att köra på batteri. Batteritiden ligger i allmänhet kring åtta-tio timmar, och gör det möjligt att spela musik i trädgården, på picknicken eller var du nu vill ha musik. Det är exempelvis ganska trevligt att smyga ner en smidig högtalare i resväskan och kunna ha tillgång till sin musik på hotellrummet på resan.

Det finns ett par nackdelar förknippade med bluetooth. Dels medför tekniken att kvaliteten på ljudet sjunker en aning, även om vi misstänker att de allra flesta lyssnare över huvud taget inte kommer att märka detta. Det är däremot inte svårt att märka att räckvidden lämnar en del att önska. Räkna med knappt tio meter om det inte finns några hinder i vägen, och med en rejäl betongvägg mellan spelare och högtalare sjunker räckvidden ytterligare något.

Nackdelarna är samtidigt minimala med tanke på fördelarna. En trådlös högtalare är riktigt skön att ha hemma, särskilt om den dessutom bjuder på bra ljud. Det finns alltså ingen anledning att avstå från trådlöst ljud, och vårt test ger en bra fingervisning om vilka produkter som ger mest för pengarna.


Bose Soundlink III
Bästa ljudet kommer från Bose
Pris: 2 490 kr

Vi har vant oss vid att Bose-prylar låter bra, och Soundlink III är inget undantag. Det här är alltså den tredje högtalaren i serien, och det märks att Bose har haft tid att finputsa ljudet. Trots att högtalaren inte är den största i testet ger den det rymligaste ljudet, med en i sammanhanget djup och alert bas som fundament. Mellanregistret är detaljerat och dynamiskt, med en något spetsig diskant som topp.

Utseendemässigt är Soundlink II inte särskilt upphetsande. Den är rektangulär med något rundade hörn och kanter, och såväl front som baksida täcks av ett galler i metall. Det går att hotta upp utseendet med färgglada fodral, något som kostar ett par hundralappar extra. Vi ger ett plus för det ganska smidiga formatet, högtalaren är relativt tunn vilket gör den lätt att smyga ned i en väska. Ovansidan härbärgerar ett antal silikoninpackade (för extra tålighet) knappar för volymkontroll och val av ljudkälla. Det är inte den snyggaste lösningen, men det funkar och är lätt att använda.

Det inbyggda batteriet klarar utan vidare fjorton timmars uppspelning, vilket är riktigt bra. Laddningskontakten är dessvärre inte av usb-typ, vilket gör att du är hänvisad till tillverkarens egen särskilda laddare. Vi hittar heller ingen utgång för att ladda exempelvis telefonen.

Soundlink III går loss på omkring 2 500 kronor. Det är ett rätt högt pris, och högtalaren saknar sådant som NFC och handsfreefunktion. Men på de viktigaste punkterna har Bose lyckats riktigt bra – den här högtalaren låter kanonbra och spelar länge på en laddning.

Plus

 • Grymt bra ljud
 • Bra batteritid

Minus
 • Saknar nfc
 • Kostar en slant


 
Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10


Andersson BHS 3.0
Kantig budgethögtalare

Denna svarta, lite kantiga högtalare från Netonnet ger ett lite ruffigt visuellt intryck, och påminner en del om Jambox, en annan populär högtalare. Kontrollerna på ovansidan är av touchtyp, men är dessvärre nästan helt osynliga vilket gör det svårt att trycka rätt. Vi gillar däremot att högtalaren erbjuder anslutning via nfc.

Du kan spela musik via bluetooth eller aux-ingången, och det finns också en usb-kontakt via vilken du kan ladda en telefon eller liknande. Batteriet höll i nästan nio timmar med kontinuerlig uppspelning vilket är helt okej. Ljudet känns dock halvtrist med en klart burkig karaktär, såväl vid musikuppspelning som när vi använder högtalaren som handsfree till telefonen. Andersson 3.0 är långt ifrån någon fullträff, men med ett pris på ynka 700 kronor är det heller inte att vänta.

Plus

 • Mycket billig
 • Anslutning med nfc

Minus
 • Svårt att se knapparna
 • Trist ljud


 
Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10


BRA VAL: 

Bang & Olufsen Beoplay A2
Dansk design

Danska Bang & Olufsen tillverkar produkter med ett par tydliga kännetecken – tjusig design och fläskiga prislappar. Beoplay A2 följer mönstret i båda fallen, här har vi inget mindre än en svindyr högtalare som är snygg att se på. Den är rektangulär och ganska tunn, med ett läckert metallgaller på front och baksida samt en läderrem som gör det enkelt att hänga upp högtalaren.

Ett tungt köpargument är den väl tilltagna batteritiden. Beoplay A2 kan spela över ett dygn mellan laddningarna, vilket bör räcka för vilken picknick som helst. Den spelar dessutom på ett bra sätt, med skön bas och ett avspänt mellanregister. Om du har gott om pengar är detta helt enkelt en mycket bra produkt, men priset på 3 000 kronor lär verka avskräckande på många presumtiva spekulanter.

Plus 

 • Hög ljudkvalitet
 • Snygg
 • Grym batteritid

Minus 
 • Högt pris

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10


Denon Envaya
Skönt ljud från Denon

Denon Envaya är en smidig och ganska tunn högtalare. Därmed funkar den bra att ta med på resan, och när det är dags att lyssna på musik står den stadigt på bordet genom att baksidan fälls ut som ett bordsstöd. Fronten täcks av ett vitt plastgaller, vilket kan bytas mot ett mer färgglatt sådant – flera andra färger följer med. Batteritiden ligger ganska nära de tio timmar som omtalas i specifikationerna, och på högtalarens högra sida finns en usb-kontakt för laddning av telefonen.

Det är svårt att uppnå goda basegenskaper i en tunn låda, men Denon har gjort ett bra jobb. Basen har både tyngd och djup så att vi är nöjda, medan mellanregistret är påtagligt varmt och kanske en aning odefinierat.

Sammanfattningsvis är Envaya en riktigt fin högtalare som är väl värd sina 1 800 kronor.

Plus 

 • Bra bas
 • Tunn och smidig

Minus
 • Lite plastigt utförande


Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10


Divoom Onbeat-500
Budget med bra funktioner

Testets verkliga budgethögtalare heter Onbeat-500 och kostar under 500 kronor. Trots det låga priset har den sådant som NFC och handsfreefunktion, däremot saknar vi en utgång för att ladda telefonen. Högtalaren är blankt svart, med ett snyggt, lite vågigt galler på fronten.

Ljudet har en öppen, lite skrällig karaktär som ger sig till känna vid såväl musikuppspelning som vid telefonsamtal. Basen är okej men saknar lite tyngd, vilket kan åtgärdas en aning genom att högtalaren placeras nära en vägg. Batteritiden anges till åtta timmar, vilket också var ungefär vad vi uppmätte.

Divooms högtalare är alltså inget för den som är ute efter kanonljud. Men den har bra funktioner och är lätt att använda, och den ynkliga prislappen är ju allt annat än avskräckande.

Plus
Tokbillig
Bra funktioner

Minus
Skrälligt ljud

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10


Harman Kardon Esquire
Snygging från HK

HK Esquire är en av de mindre högtalarna i testet. Den är kvadratisk till formen, och med sitt bruna galler på fronten och den borstade metallen längs kanterna är den mycket tilltalande. Samtliga knappar sitter på högtalarens ovansida, och på den högra sidan hittar vi en aux-ingång samt strömförsörjning. Laddaren har för övrigt tre usb-kontakter vilket låter dig ladda ytterligare två enheter från ett uttag. Batteriet står pall för cirka tio timmars uppspelning.

Esquire låter bra, men den har en bit kvar till de bästa högtalarna. Basen känns lite seg och ljudet är stundtals rörigt. Det går också att använda högtalaren som handsfree, men intrycket är att det låter en aning burkigt.

Med tanke på priset på 1 700 kronor finns det alltså vassare högtalare att välja, om än inte lika snygga.

Plus

 • Smidig och snygg
 • Nfc och handsfree

Minus
 • Något odefinierat ljud

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

JBL Charge 2
Sköna runda former från JBL

Charge 2 från veteranerna JBL avviker från normen med sin cylindriska form. Högtalaren är riktigt snygg, och på ändarna kan du tydligt se hur basen pumpar vilket är rätt coolt. Knapparna är tydliga med vita små dioder som visar symbolerna, och det är inga problem att hitta rätt. På baksidan finns en aux-ingång och en usb-kontakt till vilken du kan ansluta en telefonladdare.

Ljudkvaliteten är riktigt bra, med en skön bas och förhållandevis nyanserat mellanregister. Vi uppskattar också det sociala läget som låter tre enheter vara anslutna till högtalaren samtidigt. Den som trycker på play på sin enhet tar över kontrollen – en bra funktion för exempelvis fester eller liknande. För 1 300 kronor är det en riktig bra högtalare, särskilt med tanke på den fina batteritiden på närmare tolv timmar.

Plus

 • Skönt ljud
 • Bra batteritid
 • Det sociala läget låter fler bestämma

Minus
 • Kort strömsladd begränsar placeringen något

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Klipsch KMC-1
Klipsch – snygg och välljudande

Med ett yttre i orange och svart ser denna amerikan riktigt aptitlig ut. Den svarta infällningen döljer en uppsättning touchknappar som är tydligt märkta, och vi delar ut ett extra plus för antiglidmattan på ovansidan där telefonen kan placeras utan risk. Anslutningen än enkel tack vare NFC, och usb-kontakten för laddning av andra enheter är välkommen.

Ljudet håller hög kvalitet rakt igenom, med en skön bas och ett tydligt och dynamiskt mellanregister. Det känns lite oinspirerat ibland, men det är petitesser. Batteriet pallar för drygt tolv timmars kontinuerlig uppspelning – klart godkänt och bland de bästa i testet. Sammanfattningsvis är KMC-1 en mycket kompetent högtalare som känns prisvärd trots priset på närmare 2 000 kronor.

Plus

 • Skönt ljud
 • Bra funktioner

Minus
 • Ganska dyr

 

Betyg 8 av 10
  
Philips Fidelio P9X
Slätstruket välljudFidelio P9X ser inte särskilt spännande ut till formen, men med gallerklädd front och baksida samt sidor i träimitation är den ändå snygg på ett enkelt sätt. Knapparna på ovansidan är tydliga och lätta att använda, och tack vare usb-kontakten på ena sidan kan du ladda en telefon eller surfplatta via högtalaren. Det finns stöd för NFC vilket borgar för enkel anslutning, och det inbyggda batteriet ger möjlighet till drygt sju timmars uppspelning. Vi gillar den lilla utfällbara flärpen på baksidan som gör att högtalaren kan halvligga på golvet för att rikta musiken uppåt.

Ljudmässigt står sig Philips bra utan att imponera. Ljudet är rent och öppet med en fin diskant, men basen verkar klen och hela ljudbilden känns lite för lätt. Totalt sett är det alltså en klart godkänd högtalare som inte når de riktiga höjderna – vilket är helt okej för 1 300 kronor.
 
Plus
 • Lätt att använda
 • Enkel parning med nfc

Minus 

 • Lite klen bas
 • Batteritiden hade kunnat vara bättre

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Sony SRS-X7
En Sony med extra allt

Sonys högtalare kan mer än att spela musik via bluetooth – den har också wifi och kan spela via DLNA eller Airplay. Vi har dock fokuserat på bluetooth, och konstaterar att här låter det bra – riktigt bra. Basen är tung och djup, och hade vi inte vetat bättre hade vi trott att ljudet kom från en klart större högtalare. Vid batteridrift stryps dock effekten, men trots detta håller inte batteriet mer än ungefär femtimmar.

SRS-X7 är helt svart. Snyggt, tycker vi, men tyvärr är formen kantigt rektangulär, vilket ger ett lite tråkigt intryck. Touchknapparna på ovansidan framträder tydligt, vilket gör högtalaren enkel att hantera. Priset ligger på omkring 2 000 kronor – ganska dyrt med andra ord, men du får också en hel del högtalare för pengarna.

Plus

 • Skönt, kraftfullt ljud
 • Trådlöst nät med stöd för Airplay

Minus 
 • Ganska dyr
 • Dålig batteritid
Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Så testade vi

Vi inledde med att packa upp samtliga produkter och ladda batterierna. Därefter parade vi högtalarna med två olika telefoner – en Iphone 5s och en Samsung Galaxy S4. Vi har lyssnat på samma låtar på alla högtalare för att kunna hitta skillnader i ljudet, och eftersom högtalarna ska kunna drivas med batteri har vi bedömt ljudet vid både batteridrift och nätdrift.

Vi har testat batterierna genom att låta högtalarna spela musik oavbrutet med volymen inställd på ungefär tre fjärdedelar av max. Slutligen har vi vägt in faktorer som form och storlek, extra funktioner samt hur lätt högtalaren är att använda.