Defunc Duo: Bärbar duett med stereovett

Enligt tillverkaren är detta det första mobila stereosystemet på marknaden, vilket är en sanning med modifikation. Exempelvis har JBL har erbjudit funktionen att kunna koppla ihop två enheter och på sätt skapa ett äkta stereoljud länge nu, och de är inte ensamma. Defunc syftar troligtvis på att Duo endast sälj i par, och i och med detta erbjuder stereoljud från två enheter redan från start.

Defunc Duo

Defunc Duo levereras i en cylinderformad förpackning med ett bärhandtag och som kan användas för förvaring och transport med högtalarna staplande på varandra. En smidig lösning som fler tillverkare borde erbjuda. Högtalarna i sig ser ut som små puckar i plast. Bakom ett skyddande tyg finns högtalarelementen placerade runtom vilket ska resultera i ”en 360-graders förstklassig ljudupplevelse”. Hur det är med den saken återstår att se men installationen går i alla fall snabbt och smärtfritt. Slå på båda enheterna och efter ett par sekunder delar de upp sig, varav den ena blir underställd den andra. Efter detta är det bara att söka upp enheten i din smartphone. Vill du använda dem som separata enheter är det inga problem med master-enheten men vill du göra samma sak med den andra måste du göra en ny sökning även för denna.

Men det är givetvis i par som dessa högtalare ska användas, oavsett hur bra en högtalare är bestyckad är det svårt att skapa äkta stereoljud som enskild enhet. Spridningen av ljudet blir inte tillräckligt jämfört med två enheter som är separerade från varandra med ett par meter. Det kan förvisso låta riktigt bra och det går att fuska med en virtuell surround eller liknande, men äkta vara är fortfarande oslagbart.

Helt okej ljud

Och just tillsammans låter Defunc faktiskt riktigt bra – trots blygsamma yttermått – och funktionsmässigt finns inte mycket att orda om. Knapparna är få, vi har volym, duo-mode, bluetooth samt strömbrytare. Inte mycket som kan gå galet. Eller jo, högtalarna har ibland svårt att synka ljudet mellan sig emellanåt. Det är ingen katastrof, det handlar om någon sekund här och där innan de åter är på banan igen, men visst är det irriterande med avbrott oavsett hur små de är. Problemet uppstår även när de är placerade nära varandra så det har inte med avståndet att göra. Kan du leva med detta är främst mellanregistret både luftigt och välbalanserat så länge du inte drar på med alltför hög volym. Basåtergivningen saknar emellertid både tyngd och djup.

Defunc Duo
Enkelt så det förslår: stora, tydliga knappar...

Batteritiden ligger på runt tio timmar, givetvis beroende på hur hårt du pressar dem. Att ladda upp dem igen tar hela fyra timmar, vilket är i saftigaste laget. Någon utgång för att ladda externa enheter finns inte och vi saknar även en app – dels för att enkelt dela och para ihop enheter liksom möjlighet att ändra på ljudbilden. Men prislappen är human och med tanke på att faktiskt får två högtalare för samma pris som för en enhet av vissa konkurrenter förlåter vi en hel del.

Omdöme

Små och smidiga resehögtalare som erbjuder äkta stereoljud direkt från hyllan är givetvis intressant men Defunc Duo övertygar inte i övrigt. Visst är prislappen attraktiv, men den instabila hopkopplingen liksom klena basåtergivningen gör oss villrådiga.

Fakta Defunc Duo

Tillverkare/Kontakt: Defunc
Mått: 12,2 centimeter i omkrets, höjd 6,2 centimeter.
Vikt: 412 gram.
Batteritid: Upp till 10 timmar.
Anslutning: Bluetooth, 3,5 mm aux.
Parkoppling: Ja.
Handsfreefunktion: Nej.
Vattentålig: Nej.
Färger: Svart, silver, guld.
Pris:1 075 kr hos Fyndiq.
Läs mer här: defunc.com

plus

Ok ljud vid måttlig volym
Äkta stereo
Pris

minus

Klent basljud
Svajig kommunikation
Inga inställningsmöjligheter av ljudet

Betyg 5 av 10

Defunc Duo Pris vid test: 1075 kr.

Bästa pris just nu: 812 kr