The New Soundboks: Rejäla bluetooth-högtalare för proffsfestare

Tre år sedan lanseringen kommer nu den tredje upplagan av Soundboks och den går under benämningen The New Soundboks. Och trots en kroppshydda som mäter 66 × 43 × 32 centimeter och en matchvikt på dryga 15 kilo, går detta monster under benämningen portabel högtalare.

The New Soundboks

The New Soundboks liknar en PA-högtalare och ger ett robust intryck. Precis som tidigare är konstruktionen i plywood och metall IP65-klassad. Den ska alltså klara av påfrestningar i alla dess former.

Högtalarna består av två 10-tumsbasar och en 1-tums horndiskant som var och en drivs av en 72-watts klass D-förstärkare. Detta ger ett maximalt ljudtryck på hela 126 decibel (enligt tillverkarens specifikationer). Som jämförelse ligger en siren från utryckningsfordon på cirka 120 db.

Enkelt att koppla ihop flera högtalare

Efter att du sammankopplat högtalare med din smartphone, antingen traditionellt med en sökning i telefonens bluetooth-meny eller med hjälp av den dedikerade appen, är det bara att köra igång med lyssnandet. På ena sidan av högtalaren finns bland annat den så kallade "Team Up"-knappen som används när du vill koppla ihop enheten trådlöst med upp till ytterligare fyra högtalare.

The New Soundboks

Med knappen väljer du om högtalaren ska spela ensam (Solo) eller förmedla informationen (Host) till övriga högtalare, som då med motsvarade knapp ska sättas i Join-läget. Funktionen fungerar klockrent och aktiveringen sker nästintill direkt. Volymen justeras individuellt på var och en av högtalarna, på gott och ont.

Utbytbart batteri

Litiumbatteriet (12.8V, 7.8Ah, LiFePO4) är utbytbart och således enkelt att ersätta med ett fulladdat ifall det skulle behövas (ett extra batteri kostar 1 498 kronor). Strömsladden har en förgrening så du kan ladda batteriet medan du använder det fasta elnätet som strömkälla.

Speltiden ligger på upp till 40 timar förutsatt att du håller dig runt mellannivå volymmässigt. Vid maxvolym reduceras batteritiden till runt 5 timmar.  

Omdöme

The New Soundbok har ett begränsat användningsområde och det ska till något av ett specialintresse eller ett partysug som heter duga för att någon ska punga ut med nästan 10 000 kronor för en så pass nischad produkt. Men uppenbarligen finns det en efterfrågan, och är du ute efter batteridriven högtalare med kapacitet nog för att underhålla en mindre stad är det här vårt förstahandsval.

Läs fullständigt test av The New Soundboks här

Specifikationer

Testad: September 2019
Modell: The New Soundboks
Tillverkare: Soundboks
Typ: Batteridriven bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth 50, 2 × Combo mikrofon/instrument-ingång (XLR, 1/4”), 1 × 3.5mm Stereo in, 1 × 3.5mm Stereo ut.
Batteritid: Upp till 40 timmar
Element: 2 × 10” woofers, 1 × 1” tweeter
Frekvensåtergivning: 40 Hz–20 kHz
Handsfree-funktion: Nej
Vikt: 15,4 kilo
Mått: 66 × 43 × 32 cm
Övrigt: IP65-klassad
Rek. pris: 9 659 kronor
Pris: 9 599 kronor hos Hifi klubben.

plus

Volymresurser!
Batteritid
Respektinjagande design
Går att trådlöst enkelt sammankoppla upp till fem högtalare

minus

Begränsat användningsområde
Saknar möjligheten att konfigurera två högtalare till en äkta höger/vänster stereouppsättning
Otymplig och tung
Saknar riktigt tryck i djupbasen
Pris

Betyg: 4 av 5