För knappt två år sedan dök minstingen JBL Clip 2 upp och det gick snabbt att se att JBL lyckats få fram en riktigt kompetent högtalare, trots sitt blygsamma format. Och dessutom med en i sammanhanget riktigt trevlig prissättning. Nu är ersättaren här, men några större nyheter bjuds vi inte på.

Design
Storleksmässigt skiljer det bara ett par millimeters mellan Clip 3 och föregångaren, men den har blivit aningen tyngre, 220 gram jämfört med 184 gram. En annan nyhet på designfronten är att Clip 3 nu går att få i tio olika fäger, där föregångaren bara gick att få i tre.

Vissa av funktionsknapparna, som tidigare var placerade på sidan runt om högtalaren, har nu istället placerats på fronten, och de karakteristiska och tydligt markerande knapparna understryker nu släktskapet med de större syskonen i högtalarfamiljen på ett helt annat sätt än tidigare. Den utmärkande karbinhaken har fått en ny form och känns nu mer integrerade med enheten och signalkabeln som tidigare var fastmonterad är numera historia, på gott och ont.

JBL Clip 3
Små visuella skillnader mot föregångaren (placerad underst)

Sammankoppling sker traditionellt, det vill säga att du håller in bluetooth-knappen för att aktivera funktionen och sedan är det bara att söka efter högtalaren i din smartphone, och du är igång på några sekunder. Med knapparna på fronten styr du volym samt play/pause, samt för att svara på inkommande samtal. Det går tyvärr bara att byta spår framåt (genom att snabbt trycka på Play-knappen två gånger) vilket känns omodernt och högtalaren saknar en dedikerad app för sammankoppling av flera enheter.

Bättre batteritid

Clip 3 är IPX7-klassad vilket innebär att den är vattentät. Att den dessutom är i ett så kompakt format gör den perfekt för strandhänget eller vandringssemestern. Men detta är inget nytt, utan något som även föregångaren hade. Så något vidare incititament att uppgradera dig om du redan har föregångaren finns inte riktigt.

Det enda argumentet ska i sådana fall vara att batteriet har blivit kraftfullare och levererar upp till tio timmars speltid jämfört med tidigare åtta. Men å andra sidan har möjligheten att sammankoppla två likadana enheter försvunnit.

JBL Clip 3
JBL Clip 3 kommer i en mängd olika färger

Omdöme och betyg
Clip-serien är fortfarande ett klart intressant alternativ för den som vill resa lätt och ibland kanske även i lite tuffare miljöer. Men ljudmässigt skiljer sig Clip 3 försumbart mot föregångaren och designen är i stort sett densamma. Det som för ett par år sedan kändes fräscht och innovativt resulterar numera i en axelryckning och vi förväntar oss mer av en uppdaterad modell än enbart ett lite kraftfullare batteri. Priset är glädjande nog oförändrat.

Fakta JBL Clip 3

Testad: September 2018
Mer info: JBL
Typ: Portabel högtalare
Anslutning: 3,5 aux, bluetooth 4.1
Uteffekt: 3,3 Watt
Frekvensåtergivning: 120 Hz – 20 kHz (-6 dB
Handsfreefunktion: Ja
Mått: 137 x 97 x 46 mm
Vikt: 220 gram
Övrigt: IPX7-klassad
Pris: 590 kronor hos CDON.

plus

Storleken, bra ljud
Smidigt format
Vattentät

minus

Basen
Spårbyte endast framåt

Betyg 6 av 10

JBL Clip 3 Pris vid test: 590 kr.

Bästa pris just nu: 508 kr