Här hittar du tidigare modeller av bluetooth-högtare som vi testat under 2018. Observera att betyget sattes då, och ska inte jämföras med nyare modeller som testats senare.

Bose Soundlink Micro

Bose har en lång tradition av att göra välljudande högtalare (och hörlurar med för den delen) och Soundlink Micro är inget undantag. Trots att den är minst och lättast i vårt test är ljudet förvånansvärt bra och helt i klass med flera av de betydligt större konkurrenterna. Basen är rejäl och diskanten ren och krispig, även när vi skruvar upp volymen.

Bose Soundlink Micro
M3 rekommenderar

Det minimala formatet och den låga vikten gör Soundlink Micro extremt bärbar, något som förstärks av den praktiska bärremmen den är utrustad med. Tack vare denna är det lätt att fästa högtalaren i ett bälte, en ryggsäck eller varför inte ett cykelstyre.

Soundlink Micro har en rejäl och robust konstruktion vilket gör att du inte behöver oroa dig för att tappa den i marken från normalhöjd. Den är också tillsammans med Ultimate Ears Wonderboom och JBL Flip 4 den enda helt vattentåliga högtalaren i testet.

En bra app, möjligheten att parkoppla med en annan högtalare för att få stereoljud och handsfreefunktion är ytterligare finesser som stärker Soundlink Micros topplacering. De enda små minustecknen är att den saknar en aux-anslutning och att batteritiden bara är sex timmar, en negativ följd av det lilla formatet.

Omdöme

Soundlink Micro är trots det blygsamma formatet ett riktigt kraftpaket och står sig ljudmässigt väl i konkurrensen med de större konkurrenterna. Testets mest prisvärda högtalare och en självklar vinnare.

Bose Soundlink Micro
Testad: Maj 2018
Tillverkare/kontakt: Bose, www.bose.se.
Mått: 9,8 x 9,8 x 3,5 centimeter.
Vikt: 290 gram.
Batteritid: Upp till 6 timmar.
Anslutning: Bluetooth.
Parkoppling: Ja.
Handsfreefunktion: Ja.
Vattentålig: IPX7 - Vattentålig.
Färger: Svart, blå, orange.
Cirkapris: 990 kronor hos Netonnet.

plus

Utmärkt ljud.
Liten och lätt.
Praktisk bärrem.
Vattentålig och stötsäker.

minus

Batteritiden.
Ingen aux-anslutning.

Betyg: 9 av 10


Creative Muvo 2: Välljudande men klumpig 

Creative Muvo 2 är klassiskt enkel i sin raka rektangulära utformning. Designen är rejäl men samtidigt elegant. På ovansidan sitter tydliga knappar för bland annat volym, bluetooth-anslutning och att slå av och på högtalaren. De färger som finns att välja på är svart, grå, blå och röd.

Ljudet är bra, särskilt basen, och Creative Muvo 2 placerar sig ljudmässigt på den övre halvan av våra testade högtalare. Även batteritiden är bra med sina tio timmar och ger en delad topplacering.

Creative Muvo 2

Tyvärr är Creative Muvo 2 relativt stor, klumpig och tung. Bara två högtalare är tyngre i testet. Att den bara har en IPX6-klassning (spoltätt) drar också ned betyget något. Däremot ska den ha ett plus för möjligheten att kunna spela upp musik från ett micro sd-kort, vilket Creative Muvo 2 är ensam om i testet.

Sammantaget har Creative Muvo 2 lite för många svagheter för att nå upp till den absoluta toppen av testet, särskilt med tanke på den relativt höga prislappen på 750 kronor.

Creative Muvo 2

Tillverkare/kontakt: Creative,
Mått: 19,0 x 3,8 x 6,7 centimeter.
Vikt: 340 gram.
Batteritid: Upp till 10 timmar.
Anslutning: Bluetooth, aux 3,5 mm.
Vattentålighet: IPX6 - Spoltät.
Färger: Svart, grå, blå eller röd.
Övrigt: Kan spela upp från micro sd-kort (max 128 gb), app för smartphone.
Cirkapris: Från 907 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: se.creative.com

plus

Batteritiden.
Ljudet.
Kan spela upp från micro sd-kort.

minus

Storleken och vikten.
Bara spoltät.

Betyg: 7 av 10


Defunc Duo: Bärbar duett med stereovett

Enligt tillverkaren är detta det första mobila stereosystemet på marknaden, vilket är en sanning med modifikation. Exempelvis har JBL har erbjudit funktionen att kunna koppla ihop två enheter och på sätt skapa ett äkta stereoljud länge nu, och de är inte ensamma. Defunc syftar troligtvis på att Duo endast sälj i par, och i och med detta erbjuder stereoljud från två enheter redan från start.

Defunc Duo

Defunc Duo levereras i en cylinderformad förpackning med ett bärhandtag och som kan användas för förvaring och transport med högtalarna staplande på varandra. En smidig lösning som fler tillverkare borde erbjuda. Högtalarna i sig ser ut som små puckar i plast. Bakom ett skyddande tyg finns högtalarelementen placerade runtom vilket ska resultera i ”en 360-graders förstklassig ljudupplevelse”. Hur det är med den saken återstår att se men installationen går i alla fall snabbt och smärtfritt. Slå på båda enheterna och efter ett par sekunder delar de upp sig, varav den ena blir underställd den andra. Efter detta är det bara att söka upp enheten i din smartphone. Vill du använda dem som separata enheter är det inga problem med master-enheten men vill du göra samma sak med den andra måste du göra en ny sökning även för denna.

Men det är givetvis i par som dessa högtalare ska användas, oavsett hur bra en högtalare är bestyckad är det svårt att skapa äkta stereoljud som enskild enhet. Spridningen av ljudet blir inte tillräckligt jämfört med två enheter som är separerade från varandra med ett par meter. Det kan förvisso låta riktigt bra och det går att fuska med en virtuell surround eller liknande, men äkta vara är fortfarande oslagbart.

Helt okej ljud

Och just tillsammans låter Defunc faktiskt riktigt bra – trots blygsamma yttermått – och funktionsmässigt finns inte mycket att orda om. Knapparna är få, vi har volym, duo-mode, bluetooth samt strömbrytare. Inte mycket som kan gå galet. Eller jo, högtalarna har ibland svårt att synka ljudet mellan sig emellanåt. Det är ingen katastrof, det handlar om någon sekund här och där innan de åter är på banan igen, men visst är det irriterande med avbrott oavsett hur små de är. Problemet uppstår även när de är placerade nära varandra så det har inte med avståndet att göra. Kan du leva med detta är främst mellanregistret både luftigt och välbalanserat så länge du inte drar på med alltför hög volym. Basåtergivningen saknar emellertid både tyngd och djup.

Defunc Duo
Enkelt så det förslår: stora, tydliga knappar...

Batteritiden ligger på runt tio timmar, givetvis beroende på hur hårt du pressar dem. Att ladda upp dem igen tar hela fyra timmar, vilket är i saftigaste laget. Någon utgång för att ladda externa enheter finns inte och vi saknar även en app – dels för att enkelt dela och para ihop enheter liksom möjlighet att ändra på ljudbilden. Men prislappen är human och med tanke på att faktiskt får två högtalare för samma pris som för en enhet av vissa konkurrenter förlåter vi en hel del.

Omdöme

Små och smidiga resehögtalare som erbjuder äkta stereoljud direkt från hyllan är givetvis intressant men Defunc Duo övertygar inte i övrigt. Visst är prislappen attraktiv, men den instabila hopkopplingen liksom klena basåtergivningen gör oss villrådiga.

Fakta Defunc Duo

Tillverkare/Kontakt:Defunc
Mått: 12,2 centimeter i omkrets, höjd 6,2 centimeter.
Vikt: 412 gram.
Batteritid: Upp till 10 timmar.
Anslutning: Bluetooth, 3,5 mm aux.
Parkoppling:Ja.
Handsfreefunktion:Nej.
Vattentålig: Nej.
Färger:Svart, silver, guld.
Pris450 kronor hos Cdon.
Läs mer här: defunc.com

plus

Ok ljud vid måttlig volym
Äkta stereo
Pris

minus

Klent basljud
Svajig kommunikation
Inga inställningsmöjligheter av ljudet

Betyg: 5 av 10


Jam Heavy Metal: Tung metall utan kompromisser

Jam Heavy Metal ser kanske inte mycket ut för världen, men när vi packar upp högtalaren och väger den i handen är första intrycket riktigt, riktigt bra. Chassit i metall och vikten på 750 gram förmedlar kvalitet och designen lämnar inte mycket att önska. Bose-vibbarna finns där, för visst är den slående lik Soundlink Mini? Prisbilden på en bra bit under tusenlappen ser även den bra ut.

Jam Heavy Metal

Glöm allt som har med specialfunktioner att göra. Här är det helt enkelt hederlig gammal musikuppspelning utan krusiduller som står på agendan. Det bjuds inte ens på nfc för en enklare och snabbare hopkoppling. Men hands free-funktion har den, alltid något.

Som sagt, chassit i eloxerad aluminium ger en högtalaren en skön yta och på toppen hittar vi sex stycken funktionsknappar för volym, spårbyte, play/pause samt strömbrytaren. På sidan aux-och laddningsingång (micro-usb). Ingen plast, inget knirrande utan ren och skär byggnadskonst av högsta rang.

Trots att högtalaren bara är 20 centimeter bred och sex centimeter hög (liksom djup) är ljudbilden imponerande. De två elementen och de dubbla passiva basradiatorerna jobbar på riktigt bra, och just basåtergivningen får oss att dra på smilbanden. Och det går att dra på duktigt utan att det brister och låter illa. Trots tätt sittande element levereras en riktigt bra spridning som fyller rummet med välljudande toner.

Batteritiden ligger på runt åtta timmar, och att ladda upp högtalaren igen tar cirka tre timmar. Någon nätadapter ingår inte (men kan beställas separat) men då den laddas med en vanlig micro-usb-kabel behövs det inte heller.

Omdöme

Jam Heavy Metal representerar en svunnen tid, då uppspelning – och inte funktioner – stod i fokus. Och den gör det med bravur. Är du på jakt efter en spelare som verkligen levererar, och dessutom till ett galet bra pris, kan du sluta leta nu.


Fakta Jam Heavy Metal

Tillverkare/kontakt: Jam Audio
Mått: 20 x 6 x 6 centimeter.
Vikt: 750 gram.
Batteritid: Upp till 8 timmar.
Anslutning: Bluetooth, 3,5 mm aux.
Parkoppling:Nej.
Handsfreefunktion:Ja.
Vattentålig: Nej.
Färg: Aluminium, grå, silver, svart, vit.
Pris vid test:899 kronor.
Pris nu: Från 300 kronor hos Prisjakt.

M3 rekommenderar

plus

Ljudet.
Priset.

minus

Batteritiden kunde vara bättre.

Betyg: 8 av 10


JBL Clip 2: Liten tuffing som tål det mesta

JBL Clip 2 är med sina 184 gram en av de verkliga lättviktarna. Formatet och utseendet är dock väldigt olikt de flesta andra högtalarna i testet, då JBL Clip 2 är platt och rund.

JBL Clip 2

JBL Clip 2 finns i svart, blå, grå, röd och turkos. Och den är verkligen JBL Clip 2 bärbar. Inte minst tack vare den inbyggda karbinhaken och den smarta infällda 3,5 mm-kontakten på baksidan. Det är också en liten tuffing som tål det mesta med sin ipx7-klassning, det vill säga att den är vattentät i 30 minuter på en meters djup. Det går med andra ord att tappa ned den i poolen eller strandkanten utan att det gör något. Batteritiden på åtta timmar imponerar också, med tanke på högtalarens storlek och vikt.M3 rekommenderar

Ljudet då? Jo JBL Clip 2 står sig riktigt bra i konkurrensen, trots sitt format. Basen är förvisso lite klen, men i övrigt är ljudet krispigt och rent. Sammantaget är JBL Clip 2 med sin prislapp på 600 kronor en prisvärd högtalare.


JBL Clip 2

Tillverkare/kontakt: JBL
Mått: 14,1 x 9,4 x 4,2 centimeter.
Vikt: 184 gram.
Batteritid: Upp till 8 timmar.
Anslutning: Bluetooth, aux 3,5 mm.
Vattentålighet: IPX7 - Vattentålig.
Färger: Svart, blå, grå, röd eller turkos.
Övrigt: Inbyggd mikrofon, inbyggd karbinhake.
Cirkapris: 590 kronor hos Prisjakt
Läs mer: www.jbl.com

plus

Storlek, vikt och form.
Priset.
Vattentålig.

minus

Lite svagt ljud.

Betyg: 8 av 10


För knappt två år sedan dök minstingen JBL Clip 2 upp och det gick snabbt att se att JBL lyckats få fram en riktigt kompetent högtalare, trots sitt blygsamma format. Och dessutom med en i sammanhanget riktigt trevlig prissättning. Nu är ersättaren här, men några större nyheter bjuds vi inte på.

Design
Storleksmässigt skiljer det bara ett par millimeters mellan Clip 3 och föregångaren, men den har blivit aningen tyngre, 220 gram jämfört med 184 gram. En annan nyhet på designfronten är att Clip 3 nu går att få i tio olika fäger, där föregångaren bara gick att få i tre.

Vissa av funktionsknapparna, som tidigare var placerade på sidan runt om högtalaren, har nu istället placerats på fronten, och de karakteristiska och tydligt markerande knapparna understryker nu släktskapet med de större syskonen i högtalarfamiljen på ett helt annat sätt än tidigare. Den utmärkande karbinhaken har fått en ny form och känns nu mer integrerade med enheten och signalkabeln som tidigare var fastmonterad är numera historia, på gott och ont.

JBL Clip 3
Små visuella skillnader mot föregångaren (placerad underst)

Sammankoppling sker traditionellt, det vill säga att du håller in bluetooth-knappen för att aktivera funktionen och sedan är det bara att söka efter högtalaren i din smartphone, och du är igång på några sekunder. Med knapparna på fronten styr du volym samt play/pause, samt för att svara på inkommande samtal. Det går tyvärr bara att byta spår framåt (genom att snabbt trycka på Play-knappen två gånger) vilket känns omodernt och högtalaren saknar en dedikerad app för sammankoppling av flera enheter.

Bättre batteritid

Clip 3 är IPX7-klassad vilket innebär att den är vattentät. Att den dessutom är i ett så kompakt format gör den perfekt för strandhänget eller vandringssemestern. Men detta är inget nytt, utan något som även föregångaren hade. Så något vidare incititament att uppgradera dig om du redan har föregångaren finns inte riktigt.

Det enda argumentet ska i sådana fall vara att batteriet har blivit kraftfullare och levererar upp till tio timmars speltid jämfört med tidigare åtta. Men å andra sidan har möjligheten att sammankoppla två likadana enheter försvunnit.

JBL Clip 3
JBL Clip 3 kommer i en mängd olika färger

Omdöme och betyg
Clip-serien är fortfarande ett klart intressant alternativ för den som vill resa lätt och ibland kanske även i lite tuffare miljöer. Men ljudmässigt skiljer sig Clip 3 försumbart mot föregångaren och designen är i stort sett densamma. Det som för ett par år sedan kändes fräscht och innovativt resulterar numera i en axelryckning och vi förväntar oss mer av en uppdaterad modell än enbart ett lite kraftfullare batteri. Priset är glädjande nog oförändrat.

Fakta JBL Clip 3

Testad: September 2018
Mer info: JBL
Typ: Portabel högtalare
Anslutning: 3,5 aux, bluetooth 4.1
Uteffekt: 3,3 Watt
Frekvensåtergivning: 120 Hz – 20 kHz (-6 dB
Handsfreefunktion: Ja
Mått: 137 x 97 x 46 mm
Vikt: 220 gram
Övrigt: IPX7-klassad
Pris: Från 389 kronor hos Prisjakt.

plus

Storleken, bra ljud
Smidigt format
Vattentät

minus

Basen
Spårbyte endast framåt

Betyg: 6 av 10


JBL Flip 4: Imponerar på flera plan

Sedan lanseringen av den första Flip-högtalaren 2012 har högtalarna i serien sålts miljontals exemplar världen över. Imponerande, men egentligen inte förvånande. Ett smidigt format, robust konstruktion, hyfsat ljud och en relativt human prissättning ger eko bland konsumenterna och sedan är bollen i rullning. Att tillverkaren för varje ny generation även adderar en rad nya förbättringar gör inte saken sämre.

JBL Flip 4

Flip 4 är till formen väldigt lik Flip 3, men den har emellertid växt något på alla led och väger några gram mer. Kvar är det gummerade chassit klätt i grovt tyg liksom de blottade elementen på sidorna.

På ovansidan är knapparna för volym, bluetooth och play/pause placerade. Längre bak hittar vi strömbrytaren och anslutningsknapparna samt, dolt under en vattentät lucka, laddnings- och aux-kontakterna väl skyddade. Uteffekten på 8 Watt är densamma men frekvensomfånget har utökats nedåt, till 70Hz – 20kHz från tidigare 85Hz – 20kHz. Så med andra ord, rent visuellt är det inte helt enkelt att skilja dem åt utan det är bland funktioner och bestyckning de stora skillnaderna hittas.

IPX7-klassad förbättrad delningsfunktion

För det första är Flip 4 precis som syskonet JBL Charge 3 vattentät (IPX7-klassad) istället för egenskapen ”stänksäker” som företrädaren stoltserade mer. Du behöver med andra ord inte vara orolig för att tappa högtalaren ner i poolen eller ner i havet från bryggan. Den flyter även upp till ytan om olyckan skulle vara framme (ja, vi har testat).

JBL Flip 4

JBL Connect + är den andra stora nyheten värd att belysa. Funktionen innebär att du kan koppa ihop fler högtalare till samma musikkälla. Tidigare fanns begränsningar i antalet enheter men i och med uppgraderingen kan i stort sett hur många som helst kopplas ihop. Faktum är att tillverkaren under ett event tidigare i år lyckades koppla ihop hela tusen högtalare. Tyvärr är funktionen inte bakåtkompatibel med den förra versionen men övriga aktuella högtalare från JBL kommer uppgraderas löpande.

JBL Flip 4
Appen med två respektive en högtalare ansluten. Här väljer du enkelt i vilket läge, stereo- eller partymode, du vill använda.

Sammankopplingen med din smartphone sker genom att bluetooth aktiveras och du söker efter enheten i telefonen. Den dedikerade appen, JBL Connect, är en mager historia vars enda syfte är att styra huruvida du vill koppla ihop högtalaren med ytterligare kompatibla enheter. Här kan du även välja om du vill skapa ett äkta stereopar med två högtalare eller spela upp musiken utan separation i samtliga ihopkopplande högtalare.

Och det någonstans här JBL Flip briljerar. Inte för att det låter illa när vi lyssnar på enbart en högtalare – basåtergivningen är klart förbättrad jämfört med tidigare och ljudet har en luftigare och renare klang – men det är med ytterligare en enhet vi slås av den breda spridningen av ljudet och detaljrikedomen bara äkta stereoljud kan skapa. Vill du fylla hela hemmet med musik ändrar du bara läget till partymode och vips har du ett multiroom-system – om än med begränsningar. I och med att wifi-uppkoppling saknas har du inte samma möjligheter till att spela olika musik i olika högtalare och som vanligt med bluetooth: Ringer det, bryts uppspelningen. Men visst låter det bra!

Omdöme

Flip 4 imponerar på flera plan. Den vattentäta konstruktionen innebär givetvis fördelar för den som vill ta med musiken till strand och bad och med den M3 rekommenderaruppdaterade delningsfunktionen är det enkelt att sprida tonerna till ett nästan obegränsat antal ytterligare enheter.

Ljudet är enligt oss klart förbättrat jämfört med föregångaren och det smidiga formatet gör den till ett perfekt resesällskap. Batteritiden är även den förbättrad och fixar nu upp till tolv timmars lyssnande jämfört med tidigare tio timmar. Det enda som stör oss något är att det precis som tidigare inte går att byta spår direkt på enheten samt att appen saknar möjligheter för inställningar av ljudet. 990 kronor är inte mycket att orda om, problemet är att du kommer vilja köpa minst två av dem…


JBL Flip 4

Tillverkare/kontakt: JBL
Mått: 6,8 x 17,5 x 7,0 centimeter.
Vikt: 515 gram.
Batteritid: Upp till 12 timmar.
Anslutning: Bluetooth, 3,5 mm aux.
Parkoppling: Ja.
Handsfreefunktion: Ja.
Vattentålig: IPX7 - Vattentålig.
Färger: Svart, grå, turkos, blå, vit, röd.
Pris: 2 113 kronor hos Amazon Sverige.
Läs mer: jbl.se

plus

Smidigt format och snygg design
Möjlighet att koppla ihop flera högtalare, även för äkta stereo-par
IPX7-klassad

minus

Appen saknar equalizer
Saknar laddningsmöjlighet för externa enheter

Betyg: 8 av 10


Philips BT110: Lättast och billigast

Lilla BT110 från Philips är med sina 150 gram och 400 kronor både testets lättaste och billigaste högtalare. Designmässigt är den klassiskt stilren – eller tråkig, beroende på hur man ser på saken. Vi lutar tyvärr åt det senare. Den går att få i fyra färger, svart, blå, röd eller kamouflagefärgad (olika nyanser av grått).

Precis som exempelvis JBL Clip 2 och Urbanista Melbourne är Philips BT110 lätt att ta med sig, inte minst tack vare att den har en handlovsrem. Den har också, med tanke på storleken, en förvånade bra batteritid på åtta timmar.

Philips BT110

Tyvärr faller JBL Clip 2 på den viktigaste punkten, nämligen ljudet. Philips BT110 låter sämst i vårt test, med en klen bas, grötigt mellanregister/diskant och ett allmänt lite burkigt ljud. Dessutom har den endast en IPX4-klassning.

Den godkända batteritiden, det låga priset och den nätta vikten räddar Philips BT110 från ett riktigt bottenbetyg, men den placerar sig ändå långt ned i vårt test.

Philips BT110

Tillverkare/kontakt:Philips
Mått:9,8 x 3,5 x 7,7 centimeter.
Vikt:150 gram.
Batteritid:Upp till 8 timmar.
Anslutning:Bluetooth, aux 3,5 mm.
Vattentålighet:IPX4 - Striltät.
Färger:Svart, blå, röd eller kamouflage (olika nyanser av grått).
Övrigt:Inbyggd mikrofon.
Cirkapris:279 kronor.
Läs mer:www.philips.se

plus

Liten och lätt.
Priset.

minus

Svagt ljud.
Bara striltät.

Betyg: 6 av 10


Razer är väl inte det företag vi först och främst förknippar med välljudande högtalare – tidigare har man framför allt fokuserat på gamingtillbehör som möss, headsets och tangentbord. Men deras soundbar Leviathan är faktiskt ett riktigt prisvärt alternativ – även om det är långt ifrån bäst i klassen. Miniversionen heter föga förvånande Leviathan Mini och kommer i samma sparsmakade svarta design som sitt större förlaga. Här hittar vi knappar för paus och volym på ovansidan, bluetooth-parning, micro-usb och 3,5 mm-uttag på högersidan och en NFC-sensor på vänstersidan, i övrigt är Leviathan Mini väldigt avskalad.

Razer

Det ska sägas att Leiathan Mini inte är vattentålig på något sätt, så om du vill ta med dig högtalaren till stranden och samtidigt slippa oroa dig för blöta ner den bör du kanske välja en annan modell.

Själva parkopplingen går galant, oavsett om vi använder bluetooth eller NFC. Räckvidden är dock medelmåttig, räkna med ungefär nio, tio meter. Batteritiden är bland de bättre i testet, och räcker i runt tio timmar.

Ljudet då? Jodå, nog låter Razer Leviathan Mini riktigt bra sett till vad den faktiskt kostar. Särskilt basåtergivningen imponerar. I övrigt är ljudet hyfsat klart, även om det finns konkurrent som presterar något renare klang. Detaljerna i ljudet kommer dock fram utan problem oavsett om du lyssnar på dansanta partyhits eller elgitarrsolon.

Sammanfattningsvis är Razer Leviathan Mini en klart godkänd bluetooth-högtalare, med snygg design, bra ljud och en rimlig prislapp. Avsaknaden av vattentålighet känns dock lite trist, och kan nog vara en deal-breaker för många. Är det framför allt en högtalare du tänker ha hemma är det dock ett riktigt prisvärt alternativ.

Razer Leviathan Mini

Tillverkare/kontakt:Razer
Mått:18,5 × 5,5 × 5,4 centimeter.
Vikt:540 gram.
Batteritid:Upp till 10 timmar.
Anslutning:Bluetooth, aux 3,5 mm, nfc
Vattentålighet:-
Färger: Svart
Övrigt:Inbyggd mikrofon.
Cirkapris:1 649 kronor

plus

Bra ljud.
Prislappen.
Stilren.

minus

Inte vattentålig.

Betyg: 7 av 10


Skullcandy Barricade Mini: Kraftpaketet gör oss besvikna

Skullcandy Barricade Mini ser till en början lovande ut med sitt lilla format och stryktåliga och sin robusta design. Ett litet kraftpaket som tål tuffa tag. Ganska snabbt visar den sig tyvärr vara en besvikelse och en av testets svagaste högtalare.

Ljudet är visserligen inte det sämsta, även om Skullcandy Barricade Mini ljudmässigt placerar sig i bottenskiktet. Framför allt är det basen som sviker. Vikt och storleksmässigt placerar den sig ganska så precis i mitten. Utseendemässigt känns Skullcandy Barricade Mini både plastig och billigare än sina (förvisso låga) 500 kronor.

Tillsammans med att batteritiden bara är sex timmar och att den endast är spolsäker gör detta att Skullcandy Barricade Mini hamnar långt ned i resultatlistan.

Skullcandy Barricade Mini


Skullcandy Barricade Mini

Tillverkare/kontakt:Skullcandy
Mått:9,2 x 9,6 x 6,6 centimeter.
Vikt:272 gram.
Batteritid: Upp till 6 timmar.
Anslutning:Bluetooth, aux 3,5 mm.
Vattentålighet:IPX5 - Spolsäker.
Färger:Svart, grå eller röd.
Övrigt:-.
Pris vid test: 259 kronor.
Pris nu:179 kronor
Läs mer:www.skullcandy.com

plus

Storleken och vikten.
Priset.

minus

Ljudet.
Batteritiden.
Bara spolsäker.

Betyg 5 av 10

Ultimate Ears Roll 2 Ultimate Ears Roll 2

Grym batteritid – och imponerande ljud

Ultimate Ears har med två modeller i testet som båda imponerar ljudmässigt, men som samtidigt är de dyraste av de nio högtalare vi testat. Först ut är Ultimate Ears Roll 2, som designmässigt påminner mycket om JBL Clip 2. Ultimate Ears Roll 2 är dock både större och väger nästan dubbelt så mycket. Den har också bara en ögla istället för JBL Clip 2:s karbinhake. Precis som JBL Clip 2 är den IPX7-klassad och vattentät i 30 minuter på en meters djup.

Här får vi välja mellan svart (”Volcano Black”), blå (”Atmosphere Blue”), lila (”Sugerplum Purple”) eller orange (”Habanero Orange”).

Det större formatet och den högre vikten gör att Ultimate Ears Roll 2 med sina nio timmar har en något bättre batteritid än JBL Clip 2. Men framför allt är ljudet bättre. Ultimate Ears Roll 2 har en tung bas, ett krispigt mellanregister och en klar diskant. Ljudupplevelsen slås bara (knappt) av Ultimate EarsM3 rekommenderarandra högtalare Wonderboom.

Ultimate Ears Roll 2

Tillverkare/kontakt:Ultimate Ears
Mått:13,5 x 14,9 x 4,0 centimeter.
Vikt:330 gram.
Batteritid:Upp till 9 timmar.
Anslutning:Bluetooth, aux 3,5 mm.
Vattentålighet:IPX7 - Vattentålig.
Färger:Svart, blå, lila eller orange.
Övrigt:Appstyrd, 360-graders ljud.
Cirkapris: 796 kronor.
Läs mer: www.ultimateears.com

plus

Vattentålig.
Designen.
Ljudet.
Batteritiden.

minus

Betyg: 8 av 10

Ultimate Ears Wonderboom

Ultimate Ears Wonderboom

Bäst ljud i testet

Ultimate Ears andra högtalare i testet är Wonderboom och detta är den bästa vårt test när det gäller ljudet. Hade detta varit det enda kriteriet hade Ultimate Ears Wonderboom varit vår testvinnare. Basen är tung och stark, mellanregister och diskant precis så rena, klara och krispiga som vi önskar och fylligheten imponerande. Men tyvärr för Ultimate Ears Wonderbooms del finns det även andra aspekter och där blandar och ger denna högtalare lite för mycket för att nå en topplacering.

På plussidan finns batteritiden på tio timmar och IPX7-klassningen som innebär att den är vattentålig. Ultimate Ears Wonderboom kan med andra ord tryggt tas med ned till vattnet och tappas ned i detta. Minus får den för vikten på 425 gram och prislappen på 990 kronor, högst i vårt test. Dessutom har Ultimate Ears Wonderboom ingen aux-ingång. Det är kanske ingen stor sak då högtalare av denna sort huvudsakligen ansluter via bluetooth, men ändå ett litet minus.

Designmässigt gillar i alla fall vi Ultimate Ears Wonderboom. Den är stilren, lättplacerad och går att få i sex olika färger: svart, grå, blå, lila, röd eller rosa.

Hade bara priset varit lägre hade Ultimate Ears Wonderboom (och även Ultimate Ears Roll 2) varit med och slagits om segern. Håll med andra ord utkik efter dessa högtalare på kommande reor.

Omdöme

Ljudet i Ultimate Ears Wonderboom är utmärkt, men såväl pris som vikt och storlek är i kraftigaste laget för ett riktigt toppbetyg.

Ultimate Ears Wonderboom

Tillverkare/kontakt: Ultimate Ears
Mått: 9,3 x 9,3 x 10,2 centimeter.
Vikt: 425 gram.
Batteritid: Upp till 10 timmar.
Anslutning: Bluetooth.
Parkoppling: Ja.
Handsfreefunktion: Nej.
Vattentålig: IPX7 - Vattentålig.
Färger: Svart, grå, blå, lila, röd eller rosa.
Pris: 399 kronor.
Pris nu: 499 kronor hos Telenor.
Läs merwww.ultimateears.com

plus

Vattentålig.
Ljudet.
Batteritiden.
Designen.

minus

Storlek och vikt.
Priset.
Ingen aux-ingång.

Betyg: 7 av 10


Urbanista Melbourne

Urbanista Melbourne

Undermånlig på de flesta punkter

Till en början är det Urbanista Melbourne en trevlig bekantskap. Det är en nätt och lätt liten högtalare med sina 180 gram. Den har en inbyggd ögla där exempelvis en handlovsrem enkelt kan fästas. På ovansidan finns lättåtkomlig knappar för att slå på/av högtalaren, öka och sänka volymen samt bluetooth-anslutning. Designen är enkel och stilren och högtalaren kan fås i färgerna svart (”Dark Clown”), blått (”Blue Petroleum”), grått (”Fluffy Cloud”) eller rosa (”Rosé Gold”).

Tyvärr slutar det positiva för Urbanista Melbourne där. Ljudet är svagt, med en relativt klen bas. Det upplevs dessutom som lite skrälligt på högre volymer. Batteritiden är också en besvikelse med sina sex timmar. Och med en IPX4-klassning är den osäker att ta med den ned till stranden eller poolen.

Med det realtivt höga priset på 700 kronor kan det tyvärr inte bli annat en placering i botten av testet för Urbanista Melbourne.

Urbanista Melbourne

Tillverkare/kontakt: Urbanista
Mått: 13,0 x 6,5 x 2,2 centimeter.
Vikt: 180 gram.
Batteritid: Upp till 6 timmar.
Anslutning: Bluetooth, aux 3,5 mm.
Vattentålighet: IPX4 - Striltät.
Färger: Svart, blått, grått eller rosa.
Övrigt: Inbyggd mikrofon.
Pris: 349 kronor hos Cdon.
Läs mer: www.urbanista.com

plus

Storleken och vikten.

minus

Batteritiden.
Bara striltät.
Svagt ljud.

Betyg: 5 av 10