Uppdaterad 2018-07-26 med Dynaudio

Multiroom-högtalare är fortfarande stekhett. Historien om trådlösa högtalare som kommunicerar med varandra i ett så kallat mesh-nätverk slog rot ordentligt tack vare tillverkaren Sonos, som revolutionerade marknaden för några år sedan. Numera har flertalet tillverkare lanserat både en andra och en tredje generation högtalare för att på allvar kunna utmana Sonos. Ett Sonos som givetvis känner flåset i nacken.

Sonos app
Sonos app. Många högtalare i dag kan styras via en app. På bilden är Sonos app för att styra företagets högtalare som du placerar i olika rum.

Högtalare styrs via app

Multiroom är helt enkelt trådlösa högtalare som går att koppla ihop med såväl datorn som mobilen och surfplattan. Du väljer själv hur många högtalare du ska ha och du styr dem enklast via en app eller ett program. Själva högtalarna och ljudet står givetvis i centrum för vårt test, men nästan lika viktigt är mjukvaran som blir allt mer användarvänlig.

Att kunna erbjuda de största eller mest populära musiktjänsterna i själva appen har blivit mindre betydelsefullt än tidigare, mycket tack vare Spotify Connect och andra liknade funktioner där du helt enkelt delar ut musiken till valfri högtalare enkelt från din smartphone.

Så gjorde vi testet

Sonos får anses vara benchmark inom produktkategorin bad vi tillverkarna ställa upp med en uppsättning högtalare motsvarande två stycken Sonos Play:5 (vardagsrum med eventuell stereokoppling) samt en Sonos One för köket, badrummet eller liknande. Samma musikfiler spelades upp i samtliga högtalare för bedömning av ljudkvalitet och vi gjorde även en djupdykning i appens uppbyggnad, funktioner och användarvänlighet.