Denon Heos 5 HS2 – magnifikt ljud

Denon Heos

I tidigare test av multiroom-system har vi utsett Denon till vinnare, och då framför allt på grund av det enastående ljudet högtalarna förmedlar. Hedersbetyget förpliktigar så det är med stor tilltro vi åter tar oss an Heos 5. En helt ny uppsättning högtalare – Denon Home 150, 250 respektive 350, samtliga med integrerat stöd för både Amazon Alexa och Google Assistent – men de är så pass färska att vi inte hunnit testa dem ännu, men håll utkik här på M3.se för en grundlig recension inom kort.
 

Lång tradition av multiroom

Denon lanserade 2014 sitt multiroom-alternativ redan 2014 och har sedan dess ansetts av de flesta vara en av de vassaste utmanarna till Sonos. Initialt lanserades tre modeller: Heos 3, Heos 5 samt Heos 7. Året därpå kompletterades systemet med den mindre Heos 1, storleksmässigt jämförbar med dåtidens Sonos Play:1, numera Sonos Play One.

Till Heos 1 finns en klick-modul med inbyggt batteri (Go Pack, inklusive ett stänkskydd för högtalarens anslutningar på baksidan som gör enheten stänkskyddad enligt ipx4-standard) och upp till sex timmars speltid. Heos-högtalarna är förberedda för röststyrningsfunktion genom Amazon Alexa, men tjänsten är som bekant inte lanserad i Sverige ännu.                    

Letar du efter Heos-högtalare på andrahandsmarknaden kan det vara bra att veta att samtliga modeller uppdaterades under 2016 (fick då tillägget HS2 istället för HS1 i slutet av modellbeteckningen) och fick då bland annat stöd för olika högupplösta filformat, 5 GHz wifi samt integrerad bluetooth, istället för som tidigare en separat bluetooth-dongel.

Brett utbud av modeller

Precis som flera andra tillverkare erbjuder även Denon ett par soundbars med inbyggd Heos-funktion som i och med detta smidigt kan integreras i den befintliga multiroom-installationen. Men det tar inte slut där. Man erbjuder även Heos Amp som kan driva ett par traditionella passiva högtalare och som på så sätt kan integreras i Heos-systemet precis som minianläggningen Denon Ceol med bland annat inbyggd cd-spelare, Apple Airplay 2, Spotify Connect och bluetooth samt en uteffekt på 2 x 65 watt.

Heos 5 har en djärv och modern design med en droppliknande form och överlag är kvalitetskänslan hög. På ena sidan finns knappar för volym, på baksidan aux- och usb-ingång samt ethernetkontakt. Här har vi också knappar för att aktivera bluetooth respektive trådlös anslutning av högtalaren till ditt trådlösa nätverk.

Omständig installation

Installationen går snabbt, även om förfarandet är en aning omständigt. Genom att koppla in mobilen med minijack-kabeln som ingår registrerar du högtalaren på ditt trådlösa nätverk. Saknar din smartphone uttag får du koppla in högtalarna med hjälp av ethernet-kabeln till din router. Här känns det som om Denon krånglat till det en aning, men du behöver å andra sidan bara göra det en gång per högtalare.

Denon Heos

Appen är riktigt snygg och föredömlig i både uppbyggnad och användarvänlighet. Det är enkelt att både gruppera högtalarna mellan olika rum och att förena två enheter till ett stereopar. Utbudet av kompatibla streamingtjänster är gediget och precis som i Sonos-appen fullt integrerade i själva appen.

Omdöme

Ljudet är magnifikt och Heos 5 fyller utan problem ett större rum. Bas och diskant justeras i appen, men någon flerbandsequalizer finns inte. Karaktären är fyllig, men ändå klar och högtalaren levererar en grym närvaro oavsett musikstil. Tillverkarens gedigna utbud av modeller är ytterligare ett starkt argument. Nu saknas bara röststyrning även i Sverige, en funktion kommande modellerna också har inbyggt.

Specifikationer 

Modell: Heos 5 HS2
Testad: December 2018 (uppdaterad januari 2020)
Tillverkare: Denon
Element: 2 x diskanter, 2 x mellanregister/bas, 1 x passiv radiator
Anslutning: Wifi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 GHz/5 GHz), 10/100 Mbps ethernet, aux, usb-port
Tjänster: Spotify, Tidal, Soundcloud, Deezer med flera
Röststyrning: Amazon Alexa (ännu ej i Sverige)
Spotify Connect: Ja
Mått: (B x H x D): 294 x 209 x 166 millimeter
Vikt: 3 kilo
Pris vid test: Från 4 798 kronor hos Prisjakt.
Pris nu: 3 998 kronor hos Hifiklubben.

plus

Snygg design.
Imponerande ljudåtergivning över hela registret.
Enkelt handhavande.
Brett utbud av integrerade streamingtjänster.

minus

Högt pris.
Omständig installation.

Denon Heos 5 HS2 Pris vid test: 4798 kr.

Bästa pris just nu: 3996 kr